Díl č.6 - č.10
Díl č. 6 Vysílání dne: 4.2.2006
1. Pečená krkovice se zeleninou a brambory na grilu
Suroviny
|
Postup
|
2 kg krkovice bez kosti v celku cibule česnek paprika pórek brambory dresink sůl pepř |
Směs zeleniny nakrájíme na větší kusy, osolíme, opepříme a grilujeme v grilovací misce na spodním roštu. Do očištěné krkovice důkladně vetřeme sůl, česnek, pepř, kmín a trochu směsi na grilování. Štětečkem potřeme maso olejem a necháme ho odležet do druhého dne. Krkovici potom grilujeme na horním roštu nad miskou se zeleninou. Pečeme zvolna jako v troubě asi hodinu a půl – podle velikosti masa. Podáváme s brambory pečenými v grilu na roštu asi půl hodiny. |
- Grilovaný banán ve slanině
Suroviny
|
Postup
|
6 banánů 18 plátků slaniny citronová šťáva tabasko |
Banán naporcujeme na tři špalíčky a pokapeme citrónovou šťávou. Plátek slaniny okořeníme tabaskem a do něj zarolujeme špalíček banánu a protneme párátkem. Vložíme na rozpálený rošt a grilujeme z obou stran asi tři minuty. |
Díl č. 7 Datum vysílání 5.2.2006
1. Jablečný koláč
Suroviny
|
Postup
|
130 g hladké mouky 130 g másla 130 g moučkového cukru 4 vajíčka 1 lžíce rumu 3 velká jablka miska rybízu miska vlašských ořechů miska sekaných mandlí skořice |
Ušleháme vajíčka s cukrem a ke směsi přidáme mouku, rozehřáté máslo, nakonec lžíci rumu a vše vyšleháme. Těsto smícháme s nakrájenými jablíčky, posypeme mandlemi a vlijeme na plech. Po 15 minutách pečení v rozpálené troubě na koláč položíme plátky jablek, přidáme rybíz, vlašské ořechy, posypeme skořicí a necháme ještě dopéct. |
2. Krůtí maso na rajčatech
Suroviny
|
Postup
|
4 plátky krůtího masa 1 konzerva celých rajčat 1 cibule miska tandoori sůl pepř bazalka oregáno steakové koření tandori masala olej |
Tarhoňu osmahneme na oleji. Potom ji zalijeme horkou vodou, osolíme a necháme vařit. Maso si nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, okořeníme steakovým kořením a kořením tandori masala a zprudka osmahneme. Poté ho vyjmeme z pánvičky, ve které osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme sůl, zbylé koření a zalijeme šťávou s nakrájenými rajčaty. Necháme podusit. Nakonec zpět do pánve vložíme maso a necháme ještě chvilku prohřát. Podáváme s tarhoňou nebo rýží. |
Díl č. 8 Datum vysílání: 6.2. 2006
1. Debrecínská fazolačka
Suroviny |
Postup |
200 g bílých fazolí 1 červená paprika 2 cibule 500 g rajčat 1 debrecínský párek 2 stroužky česneku 2 lžíce olivového oleje pálivá paprika pepř sůl pažitka |
Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme do druhého dne nabobtnat. Druhý den je uvaříme do měkka. Cibuli nadrobno nasekáme a orestujeme na oleji. Přidáme nakrájenou jarní cibulku, červenou papriku, prolisovaný česnek a oloupaná rajčata. Vše krátce osmahneme, vmícháme do fazolí a povaříme. Dochutíme pálivou paprikou, pepřem a solí. Nakonec přidáme debrecínské párky nakrájené na kolečka, prohřejeme a hotovou polévku posypeme drobně nasekanou pažitkou. |
2. Maso pod čepicí
Suroviny
|
Postup
|
750 g mletého masa 1 velká cibule 3 lžíce strouhanky 1 sklenka vody nebo vývaru 2 lžíce kečupu 1 lžička worchesterové omáčky 1 lžička koření do mletých mas olivový olej pepř sůl Kaše 700 g brambor 5 lžic mléka 30 g másla 125 g tvrdého nastrouhaného sýra sůl tuk na vymazání zapékací misky |
Na rozpálený olej dáme posekanou cibuli a až zesklovatí, přidáme mleté maso. Osolíme, opepříme, přidáme směs koření a zprudka orestujeme. Přidáme kečup, worchester, podlijeme vývarem a pod pokličkou asi 10 minut podusíme. Nakonec do masa přidáme strouhanku. Mezitím si klasickým způsobem připravíme bramborovou kaši, vmícháme do ní nastrouhaný sýr. Vymazanou ohnivzdornou misku vysypeme trochou strouhanky, dáme do ní masovou směs a překryjeme ji kaší. Zapékáme asi 20 minut. |
3. Salát z mladých výhonků, ořechů a ředkviček
Suroviny
|
Postup
|
200 g mladých výhonků 12 jader vlašských ořechů 2 svazky ředkviček 1 lžíce citrónové šťávy 1 lžíce vinného octa 3 lžíce olivového oleje pepř sůl |
Výhonky opláchneme a dáme okapat. Ořechy nahrubo rozsekáme. Ředkvičky očistíme a nakrájíme na kolečka. Z citrónové šťávy, octa, soli, pepře a oleje umícháme zálivku, jíž salát přelijeme. |
Díl č. 9 Datum vysílání 7. 2. 2006
1. Vepřová panenka s ananasem
Suroviny |
Postup |
600 g vepřové panenské svíčkové 200 g ananasu 1 cibule 1 rajče 2 polévkové lžíce oleje limetková šťáva 1 čajová lžička sušeného tymiánu sůl cayennský pepř koriandr římský kmín |
Promícháme olej, sůl, tymián a cayennský pepř, směsí potřeme maso a necháme ho na rozpáleném oleji osmahnout ze všech stran. Salsu připravíme z ananasu, cibule a rajčete nakrájených na malé kousky. Přidáme nasekaný koriandr a vložíme do misky. Dochutíme solí, limetkovou šťávou a zalijeme trochou oleje. Osmahnuté maso necháme dopéct ve vyhřáté troubě a podáváme nakrájené na plátky s ananasovou salsou. |
2. Dijonské řízky
Suroviny
|
Postup
|
700 g vepřového masa 1 stroužek česneku 2 polévkové lžíce dijonské hořčice 1 a půl čajové lžičky nasekaného kopru olej sůl černý pepř |
Řízky nařízneme a naplníme hořčicí, rozdrceným česnekem a koprem. Nasolíme je, opepříme a obalíme v těstíčku z vajec, mléka a mouky a ve strouhance. V pánvi rozpálíme olej a řízky usmažíme po obou stranách. |
3. Italský salát s parmazánem
Suroviny
|
Postup
|
1 zelený salát kousek parmazánu bílé pečivo olivový olej balzamiko máslo na osmažení krutonů |
Na másle opečeme kousky pečiva. Hlávkový salát natrháme do misky, zakápneme olejem a balzamikem, posypeme strouhaným parmazánem a krutony. |
4. Skotská mlha
Suroviny
|
Postup
|
450 ml smetany na šlehání 200 ml whisky 100 g sněhových pusinek 30 g opražených mandlí |
Na pánvi opražíme mandle. Pusinky nadrtíme, přelijeme whiskou a vzniklou masu smícháme se šlehačkou. Do sklenic nalijeme whisky, navrstvíme na ni krém a posypeme praženými mandlemi. |
Díl č. 10 Datum vysílání 8. 2. 2006
1. Pravé italské domácí těstoviny
Suroviny – jako nákup z obchodu |
Postup |
500 g hrubé mouky 5 vajec 2 lžíce olivového oleje sůl |
Z mouky, vajec, soli a oleje uhněteme těsto, podle velikosti vajec přidáme trochu vody. Těsto dáme v mikroténovém sáčku na hodinu do chladničky. Pak prohněteme, pomoučníme a rozvalujeme na plát, z něhož krájíme potřebné tvary. |
2. Sýrová omáčka, slanina a pórek
Suroviny
|
Postup
|
100 taveného sýra 150 ml mléka 100 g smetany ke šlehání 100 g strouhaného parmazánu 60 g plísňového sýra instantní jíška olivový olej pepř 100 g slaniny 150 g pórku bazalka 2 stroužky česneku |
V teplém mléce rozpustíme tavený sýr, přidáme nadrobený plísňový sýr a část parmazánu. Zavaříme, zjemníme smetanou, případně zahustíme jíškou. Na oleji osmahneme nudličky slaniny, přidáme plátky česneku, nakrájený pórek a bazalku, krátce podusíme, a vložíme do omáčky. |
3. Tiramisu aneb životabudič
Suroviny |
Postup |
balíček cukrářských piškotů 2 šálky silné kávy 50 ml brandy 250 ml šlehačky ztužovač šlehačky s příchutí tiramisu kakaový prášek
|
Cukrářské piškoty máčíme v silné kávě ochucené brandy vkládáme do formy a jednotlivé vrstvy potíráme šlehačkou spojenou se ztužovačem. Povrch uhladíme, posypeme kakaovým práškem, a necháme ztuhnout v lednici. |