Jdi na obsah Jdi na menu

Díl č.6 - č.10

Díl č. 6                                                                          Vysílání dne: 4.2.2006

 

1. Pečená krkovice se zeleninou a brambory na grilu

Suroviny
Postup

2 kg krkovice bez kosti v celku

cibule

česnek

paprika

pórek

brambory

dresink

sůl

pepř

 

Směs zeleniny nakrájíme na větší kusy, osolíme, opepříme a grilujeme v grilovací misce na spodním roštu. Do očištěné krkovice důkladně vetřeme sůl,  česnek, pepř, kmín a trochu směsi na grilování. Štětečkem potřeme maso olejem a necháme ho odležet do druhého dne.

Krkovici potom grilujeme na horním roštu nad miskou se zeleninou.

Pečeme zvolna jako v troubě asi hodinu a půl – podle velikosti masa. Podáváme s brambory pečenými v grilu na roštu asi půl hodiny.

 

 

 

 

 

  1. Grilovaný banán ve slanině

Suroviny
Postup

6 banánů

18 plátků slaniny

citronová šťáva

tabasko

Banán naporcujeme na tři špalíčky a pokapeme citrónovou šťávou. Plátek slaniny okořeníme tabaskem a do něj zarolujeme špalíček banánu a protneme párátkem.

Vložíme na rozpálený rošt a grilujeme z obou stran asi tři minuty.

 

 

 

 

 

 

Díl č. 7                                                                Datum vysílání 5.2.2006

 

1.  Jablečný koláč

Suroviny
Postup

130 g hladké mouky

130 g másla

130 g moučkového cukru

4 vajíčka

1 lžíce rumu

3 velká jablka

miska rybízu

miska vlašských ořechů

miska sekaných mandlí

skořice

 

Ušleháme vajíčka s cukrem a ke směsi přidáme mouku, rozehřáté máslo, nakonec lžíci rumu a vše vyšleháme. Těsto smícháme s nakrájenými jablíčky, posypeme mandlemi a vlijeme na plech. Po 15 minutách pečení v rozpálené troubě na koláč položíme plátky jablek, přidáme rybíz, vlašské ořechy, posypeme skořicí a necháme ještě dopéct.

 

 

 

2. Krůtí maso na rajčatech

Suroviny
Postup

4 plátky krůtího masa

1 konzerva celých rajčat

1 cibule

miska tandoori

sůl

pepř

bazalka

oregáno

steakové koření

tandori masala

olej

 

Tarhoňu osmahneme na oleji. Potom ji zalijeme horkou vodou, osolíme a necháme vařit. Maso si nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, okořeníme steakovým kořením a kořením tandori masala a zprudka osmahneme. Poté ho vyjmeme z pánvičky, ve které osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme sůl, zbylé koření a zalijeme šťávou s nakrájenými rajčaty. Necháme podusit. Nakonec zpět do pánve vložíme maso a necháme ještě chvilku prohřát. Podáváme s tarhoňou nebo rýží.

 

 

 

Díl č. 8                                             Datum vysílání: 6.2. 2006

 

1. Debrecínská fazolačka

Suroviny

Postup

200 g bílých fazolí

1 červená paprika

2 cibule

500 g rajčat

1 debrecínský párek

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

pálivá paprika

pepř

sůl

pažitka

 

Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme do druhého dne nabobtnat. Druhý den je uvaříme do měkka. Cibuli nadrobno nasekáme a orestujeme na oleji. Přidáme nakrájenou jarní cibulku, červenou papriku, prolisovaný česnek a oloupaná rajčata. Vše krátce osmahneme, vmícháme do fazolí a povaříme. Dochutíme pálivou paprikou, pepřem a solí. Nakonec přidáme debrecínské párky nakrájené na kolečka, prohřejeme a hotovou polévku posypeme drobně nasekanou pažitkou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Maso pod čepicí

Suroviny
Postup

750 g mletého masa

1 velká cibule

3 lžíce strouhanky

1 sklenka vody nebo vývaru

2 lžíce kečupu

1 lžička worchesterové omáčky

1 lžička koření do mletých mas

olivový olej

pepř

sůl

 

Kaše

700 g brambor

5 lžic mléka

30 g másla

125 g tvrdého nastrouhaného sýra

sůl

tuk na vymazání zapékací misky

 

Na rozpálený olej dáme posekanou cibuli a až zesklovatí, přidáme mleté maso. Osolíme, opepříme, přidáme směs koření a zprudka orestujeme. Přidáme kečup, worchester, podlijeme vývarem a pod pokličkou asi 10 minut podusíme. Nakonec do masa přidáme strouhanku. Mezitím si klasickým způsobem připravíme bramborovou kaši, vmícháme do ní nastrouhaný sýr. Vymazanou ohnivzdornou misku vysypeme trochou strouhanky, dáme do ní masovou směs a překryjeme ji kaší. Zapékáme asi 20 minut.

 

 

 

3. Salát z mladých výhonků, ořechů a ředkviček

Suroviny
Postup

200 g mladých výhonků

12 jader vlašských ořechů

2 svazky ředkviček

1 lžíce citrónové šťávy

1 lžíce vinného octa

3 lžíce olivového oleje

pepř

sůl

 

Výhonky opláchneme a dáme okapat. Ořechy nahrubo rozsekáme. Ředkvičky očistíme a nakrájíme na kolečka. Z citrónové šťávy, octa, soli, pepře a oleje umícháme zálivku, jíž salát přelijeme.

 

 

Díl č. 9                                                      Datum vysílání 7. 2. 2006

 

1. Vepřová panenka s ananasem 

Suroviny

Postup

600 g vepřové panenské svíčkové

200 g ananasu

1 cibule

1 rajče

2 polévkové lžíce oleje

limetková šťáva

1 čajová lžička sušeného tymiánu

sůl

cayennský pepř

koriandr

římský kmín

Promícháme olej, sůl, tymián a cayennský pepř, směsí potřeme maso a necháme ho na rozpáleném oleji osmahnout ze všech stran.

Salsu připravíme z ananasu, cibule a rajčete nakrájených na malé kousky. Přidáme nasekaný koriandr a vložíme do misky. Dochutíme solí, limetkovou šťávou a zalijeme trochou oleje. Osmahnuté maso necháme dopéct ve vyhřáté troubě a podáváme nakrájené na plátky s ananasovou salsou.

 

 

2. Dijonské řízky

Suroviny
Postup

700 g vepřového masa

1 stroužek česneku

2 polévkové lžíce dijonské hořčice

1 a půl čajové lžičky nasekaného kopru

olej

sůl

černý pepř

Řízky nařízneme a naplníme hořčicí, rozdrceným česnekem a koprem. Nasolíme je, opepříme a obalíme v těstíčku z vajec, mléka a mouky a ve strouhance. V pánvi rozpálíme olej a řízky usmažíme po obou stranách.

 

 

 

 

3. Italský salát s parmazánem

Suroviny
Postup

1 zelený salát

kousek parmazánu

bílé pečivo

olivový olej

balzamiko

máslo na osmažení krutonů

Na másle opečeme kousky pečiva. Hlávkový salát natrháme do misky, zakápneme olejem a balzamikem, posypeme strouhaným parmazánem a krutony.

 

4. Skotská mlha

Suroviny
Postup

450 ml smetany na šlehání

200 ml whisky

100 g sněhových pusinek

30 g opražených mandlí

Na pánvi opražíme mandle. Pusinky nadrtíme, přelijeme whiskou a vzniklou masu smícháme se šlehačkou. Do sklenic nalijeme whisky, navrstvíme na ni krém a posypeme praženými mandlemi.

 

Díl č. 10                                                                      Datum vysílání 8. 2. 2006

 

1. Pravé italské domácí těstoviny

Suroviny – jako nákup z obchodu

Postup

500 g hrubé mouky

5 vajec

2 lžíce olivového oleje

sůl

Z mouky, vajec, soli a oleje uhněteme těsto, podle velikosti vajec přidáme trochu vody. Těsto dáme  v mikroténovém sáčku na hodinu do chladničky. Pak prohněteme, pomoučníme a rozvalujeme na plát, z něhož krájíme potřebné tvary.

 

2. Sýrová omáčka, slanina  a pórek

Suroviny
Postup

100 taveného sýra 

150 ml mléka

100 g smetany ke šlehání

100 g strouhaného parmazánu

60   g plísňového sýra 

 instantní jíška

 olivový olej

 pepř

100 g slaniny

150 g pórku

 bazalka

2 stroužky česneku

V teplém mléce rozpustíme tavený sýr, přidáme nadrobený plísňový sýr a část parmazánu.  Zavaříme, zjemníme smetanou, případně zahustíme jíškou.

Na oleji  osmahneme nudličky slaniny, přidáme plátky česneku, nakrájený pórek a bazalku, krátce podusíme, a vložíme do omáčky. 

 

 

3. Tiramisu aneb životabudič

Suroviny

Postup

balíček cukrářských piškotů

2 šálky silné kávy

50 ml brandy

250 ml šlehačky

ztužovač šlehačky s příchutí tiramisu 

kakaový prášek

 

Cukrářské piškoty máčíme v silné kávě ochucené brandy vkládáme do formy a jednotlivé vrstvy potíráme šlehačkou spojenou se ztužovačem. Povrch uhladíme, posypeme kakaovým práškem, a necháme ztuhnout v lednici.