Jdi na obsah Jdi na menu

Díl č.11 - č.15

Díl č. 11                                                                  Datum vysílání 9 .2. 2006

 

1 . Slanečková bábovka

Suroviny
Postup

2 velké slanečky

100 g šunky

1 cibule

3 vejce

máslo

strouhanka

100 ml kysané smetany

zelená petrželka

 

V mléce máčené slanečky jemně nasekáme. Smícháme je se strouhankou, usekanou šunkou, a nakrájenou cibulkou zapěněnou na másle. Přidáme vejce a kysanou smetanu. Těsto dáme do vymaštěné a strouhankou vysypané bábovkové formy. Ve středně rozehřáté troubě pečeme asi 25 minut.

 

 

2 . Slanečkové karbanátky – karbanické ze Zdíkova

Suroviny
Postup

2 slanečci

2 žemle

2 celé vejce

máslo

hladká mouka

zelená petrželka

pepř

olej

mléko

 

Slanečky vykostíme, očistíme filety a nasekáme. Nakrájenou žemli osmahneme na másle a smícháme se slanečky, celým vejcem a hladkou moukou. Přidáme nadrobno nasekanou petrželku a tvoříme karbanátky, které obalíme v hustém těstíčku z mléka, vejce a mouky a usmažíme je.

 

3. Slanečkový salát

Suroviny
Postup

2 slanečci

500 g vařených brambor

2 jablka

2 kyselé okurky

100 g šunky či libové slaniny

2 vejce natvrdo

hořčice

ocet

pažitka

petrželka

pepř

 

Slanečky stáhneme , vykostíme a nakrájíme na kostičky. Přidáme hořčici, pepř, žloudky a ocet a připravíme si základní dresing. Na kostičky nakrájíme také brambory, jablka, okurky a šunku. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku a petrželku a vše dobře promícháme.

Na hotový salát nakonec přidáme nasekané bílky.

 

 

 

                               

 

 

Díl č. 12                                                    Datum vysílání: 10.2.2006

 

  1. Vepřové žebírko s pikantním kuskusem, houbovou omáčkou a listovým salátem.

Suroviny

Postup

Vepřové žebírko:

4 ks vepřových kotlet

100 g parmazánu

100 g hlívy ústřičné

100 g hub šitaké

250 ml smetany

100 g másla

250 g drůbež.vývaru

100 g hladké mouky

30 g bazalkového pesta

150 g šalotky

citronová šťáva

3 stroužky česneku 

pepř barevný drcený

tymián

rozmarýn

150 g dijónské hořčice

100 g medu

150 ml olivového oleje

Pikantní kuskus:

250 g kuskusu

250 ml zelenin.vývaru

200 g konzervov.rajčat

200 g malé cukety

100 g parmazánu

2 stroužky česneku

sůl

Salát

směs salátů

čekanka

olivový olej

citrónová šťáva

jablečný ocet

pepř

V míse smícháme med, hořčici, citrónovou šťávou, tymián,

rozmarýn, olivový olej, česnek, sůl a pepř. Vložíme očištěné kotlety,necháme marinovat a

očištěné kotletky, necháme marinovat a poté pečeme na steakové pánvi.Šalotku orestujme s pokrájenými houbami a ochutíme. Na másle si připravíme světlou zásmažku, zalijeme drůbežím vývarem,

provaříme, osolíme a přidáme smetanu. Ke konci přisypeme

orestované houby a prohřejeme.

Podáváme s listovým salátem, pokapaným olivovým olejem, jablečným octem a citronovou šťávou.

 

 Pikantní kuskus:

Na oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme

cuketu, konzervovaná rajčata ochutíme a přidáme kuskus. Zalijeme vařícím zeleninovým vývarem, povaříme a necháme odstát asi 5

minut. Na konec vmícháme parmazán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Plněné žebírko na salátu s kuskusem

Suroviny
Postup

800 g vepřové pečeně

50 g parmazánu

200 g hlívy ústřičné

4 stroužky česneku

100 g špenátových listů

200 ml smetany

Kuskus

250 g kuskusu

červená paprika

100 g tvrdého sýra

kari

máslo

sůl

Salát

rajčata

okurky

paprika

ledový salát

grep

máslo

olivový olej

 

Do žebírka vyřízneme kapsu, kterou naplníme směsí orestované hlívy ústřičné, česneku, spařených špenátových listů a opečeme na pánvi. Přendáme do zapékací nádoby, přidáme smetanu a posypeme parmazánem.

 

Kuskus zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat. Na másle zpěníme krájenou papriku, kari koření, přidáme vařený kuskus. Na závěr vmícháme tvrdý sýr, nakrájený na kostky.

 

Zapečené kotlety podáváme na salátu z rajčat, okurek, paprik, grepu, a ledového salátu.

 

 

 

Díl č. 13                                                                     Datum vysílání: 11.2.2006

 

  1. Špindlerovská kachna

Suroviny
Postup

1 kachna

½ l piva

2 jablka

3 vejce

2 žemle

150 g hřibů

1 cibuli

tyrolský špek

rozmarýn

petrželka

směs koření foodoo

sůl

Tyrolský bok orestujeme s cibulí a vmícháme do nakrájené a navlhčené žemle. Přidáme žloutky, sekanou petržel a osolíme. Na závěr vmícháme sníh z bílků. Touto nádivkou naplníme kořeněnou a osolenou kachnu, kterou pečeme s krájenými jablíčky na pivě.

Podáváme s klobásovým zelím opékanými knedlíky.

 

 

 

 

 

 

 

2. Maruščiny soběslavské buchty

Suroviny
Postup

Klasické kynuté těsto

400g polohrubé mouky

200g hladké mouky

2 lžíce moučkového cukru

1 lžíce vanilkového cukru

60g droždí

1 sklenice mléka

tvarohová náplň

2 kostky měkkého tvarohu

vanilkový cukr

trochu cukru krupice

2 vejce

citrónová šťáva

mléko

rum

 

Z mouky, vajec, mléka, cukru a soli připravíme obvyklým způsobem kynuté těsto. To necháme vykynout, uhněteme a tvoříme z něho buchty, které plníme tvarohovou náplní. Tu připravíme smícháním tvarohu, rozinek, rumu, vajíčka a citrónové šťávy. Po vykynutí pečeme ve vyhřáté troubě.

 

 

 

 

 

Díl č. 14                                                                Datum vysílání 12. 2. 2006

 

1. Popelářská polévka

Suroviny

Postup

1 větší cibuli

polovinu pórku

100 g mražené zeleninové směsi

100g hrášku

hrstku sušené bramborové kaše

slunečnicová, dýňová a

sezamová semínka

 olej

sůl

provensálské bylinky

Na oleji zapěníme nakrájenou cibulku, poté pórek a rozmraženou zeleninu.

Zalijeme vodou, osolíme a ještě než se polévka začne vařit, vmícháme předvařené luštěniny.

Krátce vaříme a poté zahustíme sušenou bramborovou kaší.

Do polévky přidáme opražená semínka a dokořeníme.

 

 

 

 

 

 

2. Indický kocouří tanec

Suroviny

Postup

rýže basmati

150 g předvařené čočky

1 cibuli

4 stroužky

česneku

olej

malou konzervu loupaných rajčat

římský kmín

směs koření

garam masala

mořskou sůl

čerstvý zázvor

Čočku si nejprve namočíme a poté ji uvaříme v malém množství vody.

 

V osolené vodě vaříme rýži.

 

V pánvi na oleji osmažíme jemně nakrájenou cibulku, poté přidáme nasekaný česnek a vzápětí kousky čerstvého zázvoru.

 

Dále přidáme konzervovaná rajčata a vše podusíme a spojíme s vařenou čočkou.

 

Římský kmín roztlučeme v hmoždíři s jedním

hřebíčkem, přidáme směs koření a pokrm ochutíme.

Před podáváním smícháme s rýží.

 

 

 

3. Smažené ňaminky

Suroviny

Postup

jablko

tenký párek

100 g sýru

mrkev

hrst sušených švestek a meruněk

mražený hrášek

na těstíčko:

2 vejce

100 g hladké mouky

150 ml mléka

50 g ovesných vloček sůl

olej na smažení

 

Z vajec, mléka, mouky, vloček, soli vytvoříme těstíčko, do kterého vmícháme kousky zeleniny, ovoce, sýra a uzeniny a po lžičkách smažíme v rozpáleném oleji. 

 

 

 

Díl č. 15                                                    Datum vysílání 13. 2. 2006

 

1.  Jahelné šišky s mákem

Suroviny

Postup

250 g syrových jáhel

 sůl

150 g kukuřičné  polohrubé mouky

4 lžíce kukuřičného škrobu

 máslo

mletý mák

javorový sirup

 

Jáhly propereme a vaříme 15 – 20 minut. Pak necháme ještě 5 – 10 minut pod pokličkou dojít. Vychladlé jáhly smícháme s kukuřičnou moukou a kukuřičným škrobem. Vypracujeme tuhé těsto a tvoříme malé šišky, které krátce povaříme v osolené vodě. Po vychladnutí orestujeme na tuku se sirupem a na talíři posypeme mletým mákem.

 

 

2. Špaldovo- pohankové celozrnné palačinky

Suroviny
Postup

120 g celozrnné hladké    špaldové mouky

80 g celozrnné pohankové mouky

100 g bílé biomouky

 sůl

¾ l sušeného ovesného mléčného nápoje rozmíchaného s vodou

olej

Tři druhy mouky smícháme se solí a postupně přidáváme ovesné mléko. To palačinky přirozeně ochucuje a zároveň nahrazuje vajíčko. Vytvoříme palačinkové těstíčko a necháme chvíli odpočinout. Palačinky pečeme na mírném ohni. Servírujeme s kvalitním džemem nebo s javorovým sirupem.

 

 

3. Nepečené jahelné kuličky s mandlemi a kokosem

Suroviny

Postup

200 g syrových jáhel

3/4 l jablečného moštu

 sůl

100 g rozinek

100 g oloupaných a opražených mandlí

250 g strouhaného kokosu

4 lžíce sušeného ovesného nápoje

10 rýžového sirupu

2-4 lžíce arašídového

 

 Jáhly se špetkou soli uvaříme v jablečném moště. Po vychladnutí k nim přidáme rozinky, mandle, kokos, sušený nápoj a postupně přidáváme rýžový sirup. Na závěr přidáme 2 - 4 lžíce arašídového másla. Vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme kuličky a ty obalujeme v kokosu.

.