Jdi na obsah Jdi na menu

Díl č.43 - č.48

Díl č. 43                                                         Datum vysílání 13.3. 2006

 

1. Soté z uzeného masa a hlívy   

Suroviny
Postup

600 g uzené rolky

2 velké cibule

100 g červené papriky

150 g hlívy

100 g mražené či z konzervy kukuřici

150 ml sladké smetany

60 g másla

drcený kmín

zelená petrželka

sůl

pepř

 

Vařenou uzenou rolku nakrájíme na kostičky které necháme rozpařit.  Na oleji opékáme nakrájenou hlívu, nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme koření a nakrájenou papriku .Opékáme a později přidáme kukuřici. Do hotové směsi přilijeme sladkou smetanu, osolíme, podáváme s bílým toustem.

 

 

 

2. Hlívové smaženky   

Suroviny
Postup

500 g hlívy

vývar

2 žemle

250 ml mléka

1 střední cibule

2 vejce

hladká mouka

2 stroužky česneku

majoránka

sůl

pepř

olej na smažení

 

Hlívu nakrájíme a semeleme na masovém mlýnku. Stejně nameleme i krájenou žemli namočenou do mléka. Na pánvi osmahneme najemno nakrájenou cibulku, přidáme mletou hlívu, sůl, majoránku a lisovaný česnek.  V míse rozklepneme vejce, přidáme namočenou žemli, na pánvi připravenou směs a mouku. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem. Dobře promícháme a z takto připravené směsi smažíme na rozpáleném oleji malé placičky.

 

 

Díl č. 44                                           Datum vysílání: 14.3.2006

 

1. Žitný chléb s pšeničnými klíčky

Suroviny

Postup

200 g žitné mouky

300 g hladké mouky

30 g droždí

350 ml mléka

½ lžíce soli

1 lžička cukru

100 g pšeničných klíčků

50 g rozehřátého másla

 

Žitnou a pšeničnou mouku prosejeme, přidáme klíčky, sůl a vykynutý kvásek z mléka, cukru a droždí. Ze všeho uhněteme těsto. Necháme vykynout a poté, z něho tvoříme malé večky. Vykynuté pak pečeme při 180 stupních  30 – 40 minut.

 

 

 

2. Kořeněné, chlebové placky

Suroviny
Postup

200 g žitné mouky

200 g hladké mouky

100 g celozrnné pšeničné mouky

1 prášek do pečiva

250 ml mléka

½ lžíce soli

fenykl

kmín

anýz

 

Všechny suroviny smícháme, prohněteme na stejnorodé těsto. Z něho tvoříme menší placky, které pečeme na suché pánvi nebo plotně.

 

 

 

3. Škvarková pomazánka

Suroviny
Postup

1 kg škvarků

1 střední cibule

1-2 sladkokyselé okurky

obyčejná hořčice

mletá pálivá paprika

tekuté polévkové koření

sůl

Škvarky pomeleme na masovém strojku spolu s cibulí. Sladkokyselé okurky nastrouháme najemno. Přidáme podle chuti hořčici, pálivou papriku, magi a sůl.

 

U škvarkové pomazánky s česnekem postupujeme stejně, jen místo cibule přidáme třený česnek.

 

 

 

Díl č. 45                                                         Datum vysílání 15.3.2006

 

1. Rybí koktejl  

Suroviny

Postup

150 g rybího filé

100 g krabích tyčinek

100 g celeru

100 g mrkve

2 citrony

kelímek bílého jogurtu

50 ml olivového oleje

sůl

vinný ocet

suché polévkové koření

listy hlávkového salátu

Rybí filé krátce povaříme ve vodě s polévkovým kořením a kapkou octa. Mrkev a celer nastrouháme na tenké nudličky, spaříme vroucí vodou, necháme zchladit a scedíme. Na plátýnku necháme vykapat bílý jogurt a za stálého šlehání do něj přidáváme olivový olej, vinný ocet, citrónovou šťávu a sůl. Zeleninu zakápneme citrónovou šťávou a olejem, přelijeme dresinkem, přidáme nadrobené filé a nakrájené krabí tyčinky a dobře promícháme. Do sklenek vložíme list hlávkového salátu a rybí koktejl, vše dozdobíme krabími tyčinkami a řezem citrónu.

 

 

2. Bylinkové bagetky

Suroviny

Postup

světlé a tmavé bagety

100 g másla

šalvěj

rozmarýn

tymián

petrželka

stroužek česneku

grilovací koření

sůl

 

Rozměklé máslo rozetřeme s nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem, solí a grilovacím kořením. Bagety našikmo nakrájíme, potřeme bylinkovým máslem a dáme krátce rozpéct do předehřáté trouby.

 

 

 

 

 

 

3. Domácí zmrzlina

Suroviny
Postup

200 g mražených jahod

100 g mražených borůvek

balení slazeného kondenzovaného mléka

250 ml smetany ke šlehání

moučkový cukr

sladké máslové sušenky

ovocný sirup

snítka máty

Do mixéru dáme mražené jahody, kondenzované mléko, cukr a vše rozmixujeme. Do skleniček rozdrobíme sušenky, přidáme borůvky, zalijeme smetanou a sirupem a nakonec přidáme namixovanou jahodovou zmrzlinu. Zdobíme šlehačkou, sirupem, kouskem sušenky a lístkem máty.

 

Díl č. 46                                                                      Vysílání dne:16.3.2006

 

  1. Krůtí řízky v alobalu

Suroviny

Postup

800 g krůtích prsou

30 ml olivového oleje

2 stroužky česneku

1 cibule

2 brambory

kari

suché polévkové koření

drcený kmín

sůl

pepř

sušená a čerstvá bazalka

 

Maso nakrájíme na plátky a roztlačíme. Z oleje, soli, pepře, mletého kmínu, suché bazalky, kari, polévkového koření, nakrájené cibule, prolisovaného česneku a nasekané čerstvé bazalky vymícháme marinádu, kterou maso důkladně potřeme a necháme odležet. Alobal potřeme marinádou, přidáme brambory nakrájené na tenké plátky, maso, lístek čerstvé bazalky a vše důkladně zabalíme. Pečeme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 220° C.

 

  1. Ostrý špagetový salát

Suroviny

Postup

300 g špaget

300 g třešňových rajčat

čerstvá bazalka

1 zelená feferonka

stroužek česneku

bílý vinný ocet

panenský olivový olej

chilli koření

tabasko

pepř

sůl

 

Do panenského olivového oleje vlijeme trochu vinného octa, přimícháme chilli koření, tabasko, pepř, nasekanou bazalku a feferonku. Vzniklý dresink necháme chvíli odležet. Špagety uvařené v osolené vodě al dente zchladíme studenou vodou, zakápneme olivovým olejem, octem a přisolíme. Poté špagety překrájíme a vložíme do dresinku společně s pokrájenými třešňovými rajčaty a spařenými špenátovými listy. Servírujeme na talíř vytřený stroužkem česneku.

 

 

 

 

 

 

 

Díl č. 47                                                    Datum vysílání: 17. 3. 2006

 

1. Nákyp  Babí píno - Tomáš

Suroviny

Postup

250 g měkkého tvarohu

50 g vařených brambor

200 ml smetany

50 g škvarků

3 žloutky

50 g moučkového cukru

1 velký pomeranč

75 g rozinek

100 ml rumu

5 ml pomerančového likéru

1 vanilkový lusk

5 g skořice

 

Žloutky utřeme s tvarohem, přidáme nastrouhané brambory, umleté škvarky, moučkový cukr, skořici, nastrouhanou pomerančovou kůru a v rumu máčené rozinky. Směs nandáme do misek vymazaných máslem a vysypaných strouhankou a dáme péct na 15 minut do trouby.  Podáváme teplé nebo studené s pomerančovou smetanou, kterou si připravíme takto:

Pomerančová smetana

Půlku pomeranče vymačkáme a druhou nakrájíme na plátky. Šťávu, kousky pomeranče, pomerančový likér, smetanu a jádra z vanilkového lusku přivedeme k varu. Vaříme do zhoustnutí. Nakonec trochu přisladíme.

 

 

2. Tvarohový nákyp se škvarkama - Karel

Suroviny
Postup

350 g měkkého tvarohu

400 g vařených brambor

150 ml smetany

100 g mletých škvarků

3 vejce

100 g cukru – krystal

vanilkový cukr

2 kávové lžičky skořice

2 jablka

rozinky

citrónová kůra

máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče

sůl

Do tvarohu přidáme dvě vejce, cukr, citrónovou kůru, rozinky namočené v rumu, mleté škvarky a sůl. Směs promícháme. Do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče dáme vrstvu nastrouhaných brambor, na to tvarohovou směs a pak zase vrstvu brambor. Tak pokračujeme do spotřebování surovin. Poslední vrstva bude bramborová. Na ni rozložíme plátky jablek, a to celé zalijeme smetanou smíchanou s vajíčkem, vanilkovým cukrem a skořicí. Dáme péct na 45 minut do předehřáté trouby.

 

 

Díl č. 48                                                            Vysílání dne: 18.3.2006

 

  1. Francouzské omeletky

Suroviny

Postup

3 vejce

50 g tvrdého sýra

50 g jemné strouhanky

50 ml smetany

olivový olej

sůl

 

Rozšlehaná vejce osolíme, vmícháme smetanu, strouhanku a přisypeme nastrouhaný sýr. Na rozehřátém oleji pečeme ze vzniklé hmoty malé omeletky.

 

  1. Anglická snídaně

Suroviny

Postup

2 toasty

50 g fazolí v tomatové omáčce

50 g žampiónů

50 g anglické slaniny

2 rajčata

2 vejce

2 klobásky

 

V toastovači opečeme chleba a na pánvi osmahneme anglickou slaninu s prokrájenými půlkami klobásky. Ve výpeku orestujeme rozkrojená rajčata a žampióny a vše dáme na teplo do trouby. Poté ohřejeme fazole a z vajec usmažíme volská oka. Podáváme dohromady na jednom talíři.

 

  1. Ovesné placičky

Suroviny

Postup

100 g mletých ořechů

100 g ovesných vloček

100 g tuku

100 g moučkového cukru

100 g hladké mouky

1 vejce

1 lžíce prášku do pečiva

hrst rozinek

 

Předem namočené vločky osolíme, smícháme s vejcem, rozpuštěným tukem, ořechy, rozinkami, moukou a cukrem, přidáme prášek do pečiva a z výsledné hmoty tvoříme placičky, které pokládáme na plech pokrytý pečícím papírem. Upečeme v předehřáté troubě.

 

  1. Pfitzauf – německá snídaně

Suroviny

Postup

400 g mouky
250 ml mléka
4 vejce
sůl

cukr

prášek do pečiva
2 lžíce rozpuštěného másla

1 lžíce moučkového cukru

 

Do mléka vmícháme mouku a zašleháme vejce. Přidáme špetku soli, cukr, rozpuštěné máslo, prášek do pečiva a promícháme. Upečeme ve formičkách v předehřáté troubě, pocukrujeme a podáváme s horkým ovocem.