Díl č.43 - č.48
Díl č. 43 Datum vysílání 13.3. 2006
1. Soté z uzeného masa a hlívy
Suroviny
|
Postup
|
2 velké cibule 150 ml sladké smetany drcený kmín zelená petrželka sůl pepř |
Vařenou uzenou rolku nakrájíme na kostičky které necháme rozpařit. Na oleji opékáme nakrájenou hlívu, nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme koření a nakrájenou papriku .Opékáme a později přidáme kukuřici. Do hotové směsi přilijeme sladkou smetanu, osolíme, podáváme s bílým toustem. |
2. Hlívové smaženky
Suroviny
|
Postup
|
vývar 2 žemle 250 ml mléka 1 střední cibule 2 vejce hladká mouka 2 stroužky česneku majoránka sůl pepř olej na smažení |
Hlívu nakrájíme a semeleme na masovém mlýnku. Stejně nameleme i krájenou žemli namočenou do mléka. Na pánvi osmahneme najemno nakrájenou cibulku, přidáme mletou hlívu, sůl, majoránku a lisovaný česnek. V míse rozklepneme vejce, přidáme namočenou žemli, na pánvi připravenou směs a mouku. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem. Dobře promícháme a z takto připravené směsi smažíme na rozpáleném oleji malé placičky. |
Díl č. 44 Datum vysílání: 14.3.2006
1. Žitný chléb s pšeničnými klíčky
Suroviny |
Postup |
350 ml mléka ½ lžíce soli 1 lžička cukru |
Žitnou a pšeničnou mouku prosejeme, přidáme klíčky, sůl a vykynutý kvásek z mléka, cukru a droždí. Ze všeho uhněteme těsto. Necháme vykynout a poté, z něho tvoříme malé večky. Vykynuté pak pečeme při 180 stupních 30 – 40 minut. |
2. Kořeněné, chlebové placky
Suroviny
|
Postup
|
1 prášek do pečiva 250 ml mléka ½ lžíce soli fenykl kmín anýz |
Všechny suroviny smícháme, prohněteme na stejnorodé těsto. Z něho tvoříme menší placky, které pečeme na suché pánvi nebo plotně. |
3. Škvarková pomazánka
Suroviny
|
Postup
|
1 střední cibule 1-2 sladkokyselé okurky obyčejná hořčice mletá pálivá paprika tekuté polévkové koření sůl |
Škvarky pomeleme na masovém strojku spolu s cibulí. Sladkokyselé okurky nastrouháme najemno. Přidáme podle chuti hořčici, pálivou papriku, magi a sůl. U škvarkové pomazánky s česnekem postupujeme stejně, jen místo cibule přidáme třený česnek. |
Díl č. 45 Datum vysílání 15.3.2006
1. Rybí koktejl
Suroviny |
Postup |
2 citrony kelímek bílého jogurtu 50 ml olivového oleje sůl vinný ocet suché polévkové koření listy hlávkového salátu |
Rybí filé krátce povaříme ve vodě s polévkovým kořením a kapkou octa. Mrkev a celer nastrouháme na tenké nudličky, spaříme vroucí vodou, necháme zchladit a scedíme. Na plátýnku necháme vykapat bílý jogurt a za stálého šlehání do něj přidáváme olivový olej, vinný ocet, citrónovou šťávu a sůl. Zeleninu zakápneme citrónovou šťávou a olejem, přelijeme dresinkem, přidáme nadrobené filé a nakrájené krabí tyčinky a dobře promícháme. Do sklenek vložíme list hlávkového salátu a rybí koktejl, vše dozdobíme krabími tyčinkami a řezem citrónu. |
2. Bylinkové bagetky
Suroviny |
Postup |
světlé a tmavé bagety šalvěj rozmarýn tymián petrželka stroužek česneku grilovací koření sůl |
Rozměklé máslo rozetřeme s nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem, solí a grilovacím kořením. Bagety našikmo nakrájíme, potřeme bylinkovým máslem a dáme krátce rozpéct do předehřáté trouby. |
3. Domácí zmrzlina
Suroviny
|
Postup
|
balení slazeného kondenzovaného mléka 250 ml smetany ke šlehání moučkový cukr sladké máslové sušenky ovocný sirup snítka máty |
Do mixéru dáme mražené jahody, kondenzované mléko, cukr a vše rozmixujeme. Do skleniček rozdrobíme sušenky, přidáme borůvky, zalijeme smetanou a sirupem a nakonec přidáme namixovanou jahodovou zmrzlinu. Zdobíme šlehačkou, sirupem, kouskem sušenky a lístkem máty. |
Díl č. 46 Vysílání dne:16.3.2006
- Krůtí řízky v alobalu
Suroviny |
Postup |
30 ml olivového oleje 2 stroužky česneku 1 cibule 2 brambory kari suché polévkové koření drcený kmín sůl pepř sušená a čerstvá bazalka |
Maso nakrájíme na plátky a roztlačíme. Z oleje, soli, pepře, mletého kmínu, suché bazalky, kari, polévkového koření, nakrájené cibule, prolisovaného česneku a nasekané čerstvé bazalky vymícháme marinádu, kterou maso důkladně potřeme a necháme odležet. Alobal potřeme marinádou, přidáme brambory nakrájené na tenké plátky, maso, lístek čerstvé bazalky a vše důkladně zabalíme. Pečeme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 220° C. |
- Ostrý špagetový salát
Suroviny |
Postup |
čerstvá bazalka 1 zelená feferonka stroužek česneku bílý vinný ocet panenský olivový olej chilli koření tabasko pepř sůl |
Do panenského olivového oleje vlijeme trochu vinného octa, přimícháme chilli koření, tabasko, pepř, nasekanou bazalku a feferonku. Vzniklý dresink necháme chvíli odležet. Špagety uvařené v osolené vodě al dente zchladíme studenou vodou, zakápneme olivovým olejem, octem a přisolíme. Poté špagety překrájíme a vložíme do dresinku společně s pokrájenými třešňovými rajčaty a spařenými špenátovými listy. Servírujeme na talíř vytřený stroužkem česneku. |
Díl č. 47 Datum vysílání: 17. 3. 2006
1. Nákyp Babí píno - Tomáš
Suroviny |
Postup
|
200 ml smetany 3 žloutky 1 velký pomeranč 100 ml rumu 5 ml pomerančového likéru 1 vanilkový lusk |
Žloutky utřeme s tvarohem, přidáme nastrouhané brambory, umleté škvarky, moučkový cukr, skořici, nastrouhanou pomerančovou kůru a v rumu máčené rozinky. Směs nandáme do misek vymazaných máslem a vysypaných strouhankou a dáme péct na 15 minut do trouby. Podáváme teplé nebo studené s pomerančovou smetanou, kterou si připravíme takto: Pomerančová smetana Půlku pomeranče vymačkáme a druhou nakrájíme na plátky. Šťávu, kousky pomeranče, pomerančový likér, smetanu a jádra z vanilkového lusku přivedeme k varu. Vaříme do zhoustnutí. Nakonec trochu přisladíme. |
2. Tvarohový nákyp se škvarkama - Karel
Suroviny
|
Postup
|
150 ml smetany 3 vejce vanilkový cukr 2 kávové lžičky skořice 2 jablka rozinky citrónová kůra máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče sůl |
Do tvarohu přidáme dvě vejce, cukr, citrónovou kůru, rozinky namočené v rumu, mleté škvarky a sůl. Směs promícháme. Do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče dáme vrstvu nastrouhaných brambor, na to tvarohovou směs a pak zase vrstvu brambor. Tak pokračujeme do spotřebování surovin. Poslední vrstva bude bramborová. Na ni rozložíme plátky jablek, a to celé zalijeme smetanou smíchanou s vajíčkem, vanilkovým cukrem a skořicí. Dáme péct na 45 minut do předehřáté trouby. |
Díl č. 48 Vysílání dne: 18.3.2006
- Francouzské omeletky
Suroviny |
Postup |
3 vejce 50 ml smetany olivový olej sůl |
Rozšlehaná vejce osolíme, vmícháme smetanu, strouhanku a přisypeme nastrouhaný sýr. Na rozehřátém oleji pečeme ze vzniklé hmoty malé omeletky. |
- Anglická snídaně
Suroviny |
Postup |
2 toasty 2 rajčata 2 vejce 2 klobásky |
V toastovači opečeme chleba a na pánvi osmahneme anglickou slaninu s prokrájenými půlkami klobásky. Ve výpeku orestujeme rozkrojená rajčata a žampióny a vše dáme na teplo do trouby. Poté ohřejeme fazole a z vajec usmažíme volská oka. Podáváme dohromady na jednom talíři. |
- Ovesné placičky
Suroviny |
Postup |
1 vejce 1 lžíce prášku do pečiva hrst rozinek |
Předem namočené vločky osolíme, smícháme s vejcem, rozpuštěným tukem, ořechy, rozinkami, moukou a cukrem, přidáme prášek do pečiva a z výsledné hmoty tvoříme placičky, které pokládáme na plech pokrytý pečícím papírem. Upečeme v předehřáté troubě. |
- Pfitzauf – německá snídaně
Suroviny |
Postup |
cukr prášek do pečiva 1 lžíce moučkového cukru |
Do mléka vmícháme mouku a zašleháme vejce. Přidáme špetku soli, cukr, rozpuštěné máslo, prášek do pečiva a promícháme. Upečeme ve formičkách v předehřáté troubě, pocukrujeme a podáváme s horkým ovocem. |