Díl č.292 - č.298
Díl č. 292 Datum vysílání 23.1.2006
1 . Bramborová košíčky – Paniers de pommes de terre:
Suroviny
1000 g oloupaných syrových brambor sůl olej na fritování |
Postup
Syrové brambory nakrájíme na tenké plátky nebo na nudličky a dáme je na savý papír, aby ztratily vlhkost. Vezmeme 2 drátěné cedníky -jeden větší, druhý menší. Nudličkami vyložíme větší cedník. Jemně přitlačíme menším cedníkem a dáme do fritézy o teplotě 175 C na 4 minuty. Vzniklé košíčky vyjmeme a dáme na savý papír odsát přebytečný tuk. |
2. Brokolicová náplň do košíčků se strouhaným plísňovým sýrem
Suroviny
|
Postup
|
500 g brokolice 250 g plísňového sýra sůl čerstvá petrželka |
Omytou brokolici rozdělíme na stejně veliké růžičky a krátce povaříme v nesolené vodě. Mezitím si nastrouháme plísňový sýr – nivu. Lehce brokolici osolíme a do košíčku klademe směs brokolice a sýra. Nahoře ozdobíme petrželkou. |
3. Náplň z hlívy, šunky a libečku
Suroviny
|
Postup
|
80 g hlívy ústřičné 150 g dušené šunky 50 g másla 4 vajec bílý pepř sůl 1 pol. lžíce čerstvého libečku |
Čerstvou hlívu pokrájíme na proužky, stejně tak i šunku. Rozpustíme máslo a houby spolu se šunkou orestujeme. Přidáme nadrobno nasekaný libeček a vmícháme vajíčka tak, aby se vytvořila hutná směs. Opepříme a osolíme. |
Díl č. 293 Datum vysílání: 24.1.2006
1 . Kapr v pivě vařený
Suroviny
|
Postup
|
4 porce kapra 500 ml světlého piva 1 cibule bobkový list celý pepř hřebíček 60 g másla instantní jíška sůl zelená petrželka |
Do kastrolu nalijeme pivo, přidáme celou , oloupanou cibuli, bobkové listy, celý pepř a hřebíček . Přivedeme do varu a vložíme očištěné a vykostěné porce kapra potřeného solí . Vaříme mírně asi 5 – 10 minut. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme, do vývaru přidáme instantní jíšku a máslo a doděláme omáčku. Na talíři porce omáčkou přelijeme a posypeme najemno nasekanou zelenou petrželkou. Jako přílohu podáváme vařené brambory. |
2. Sýrová pivní pomazánka s ořechy
Suroviny
|
Postup
|
250 g strouhaného sýra 50 g másla 3 stroužky česneku 80 ml světlého ležáku 125 g sekaných vlašských ořechů sůl pepř veka černý chléb |
Do rozehřátého másla vmícháme pivo, pepř, třený česnek se solí a nakonec strouhaný sýr. Vše za mírného zahřívání mícháme tak dlouho, až vznikne hustá hmota. Tou namažeme opečenou veku i černý chléb a posypeme nahrubo sekanými ořechy |
3. Smažená jablka v pivním těstíčku
Suroviny
|
Postup
|
500 g jablek 250 g hladké mouky 3 vejce 200 ml světlého piva skořicový cukr sůl olej čokoládová poleva |
Omytá a oloupaná jablka nakrájíme na plátky a zbavíme jadřince. Připravíme si pivní těstíčko z piva, žloutků, soli a mouky. Dále ušleháme z bílků sníh, který vmícháme do těstíčka. Ve směsi namáčíme jablka a pečeme dozlatova. Hotová , na ubrousku okapaná jablka posypeme cukrem smíchaným se skořicí a ozdobíme čokoládovou polevou. |
Díl č. 294 Datum vysílání 25. 1. 2006
1. Hovězí vývar s vaječnou sedlinou
Suroviny |
Postup |
200 ml mraženého hovězího vývaru 100 g kořenové zeleniny 30 ml oleje 1 růžička brokolice 2 vejce sůl, muškátový ořech petrželová nať polévkové koření |
Koncentrovaný vývar zředíme vodou a necháme krátce přejít varem. Do horkého vývaru přidáme zeleninu nakrájenou na drobné kousky. Do misky dáme vejce a sůl, posypeme strouhaným muškátovým oříškem, rozšleháme a nalijeme na pánev s trochou oleje. Sraženou tenkou omeletu nakrájíme do talířů, přelijeme vývarem, dochutíme polévkovým kořením, ozdobíme petrželkou a podáváme. |
2. Krůtí maso dušené na paprice
Suroviny
|
Postup
|
600g horního krůtího stehna 100 g slaniny 100 g cibule 70 ml oleje sladká paprika 1 litr drůbežího vývaru 100 ml smetany instantní jíška sůl |
Krůtí stehno vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na kostičky, které opečeme se slaninou. Na oleji smažíme cibuli. Když zhnědne, přidáme sladkou papriku, zalijeme vývarem a dosolíme. Přidáme maso se slaninou a dusíme pod pokličkou do měkka. Šťávu nakonec zahustíme jíškou a zjemníme smetanou. |
3.Dušená rýže
Suroviny |
Postup |
500g dlouhozrnné rýže 50g oleje sůl malou cibulku hřebíček |
Dvojnásobné množství vody vzhledem k rýži osolíme a dáme vařit. Do kastrolu nasypeme rýži, zalijeme olejem a za stálého míchání opékáme. Když je rýže rozpálená, zalijeme ji vroucí vodou, přidáme cibuli se zapíchanými hřebíčky a necháme v předehřáté troubě dusit asi 20 – 30 minut. |
Díl č. 295 Datum vysílání 26.1.2006
1 . Telecí měšec à la Mozart
Suroviny
|
Postup
|
800 g telecí plece 1 větší cibule 100 g šunky 2 žemle 1 pol.lžíce nasekané petrželky 2 celá vejce muškátový oříšek bílý pepř sůl olej mléko 200 ml bílé víno na podlití |
Z telecí plece nakrájíme plátky, naklepeme je a osolíme. Připravíme si nádivku z nadrobno nakrájené cibulky, šunky a zelené petrželky. Vše lehce osmahneme na oleji. Přidáme nakrájenou navlhčenou housku, celá vejce, přidáme mléko a nastrouháme muškátový oříšek. Nádivku dobře promísíme a dochutíme solí a bílým pepřem. Na plátek masa vložíme vymačkanou nádivku, maso stáhneme do podoby měšce a hrdlo svážeme. Měšce vložíme na pekáčku do rozehřáté trouby , podlijeme vínem a pečeme za potírání výpekem . Podáváme s jablečnou kaší. |
2. Jablečná kaše
Suroviny
|
Postup
|
800 g jablek 100 g cukru krupice celá skořice strouhanka lísky máty
|
Omytá a oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nahrubo nastrouháme. Uvaříme je s cukrem, skořicí a mátou doměkka. Zahustíme strouhankou. |
3. Salcburské noky – Sazburger Nockerln
Suroviny
|
Postup
|
4 vejce 50 g másla 30 g cukru 20 g hladké mouky vanilkový cukr ovocná poleva |
Z bílků ušleháme tuhý sníh, vešleháme cukr a lehce vmícháme žloutky a mouku. Velkou zapékací misku vymažeme máslem a ještě trochu másla vložíme na dno. Z těsta vytvoříme 4 noky, které vložíme do předehřáté misky. Noky pečeme v mírně rozehřáté troubě asi 5 – 7 minut. Opečené posypeme vanilkovým cukrem, ozdobíme ovocnou polevou a ještě horké podáváme. |
Díl č. 296 Datum vysílání: 27.1.2006
1. Ruské zelí
Suroviny |
Postup |
zelné listy 200 g rýže 100 g sýra cihly 100 g pórku 150 g mletého masa 2 stroužky česneku 1 cibule 100 g slaniny 2 žloutky 200 ml bílého vína máslo olej sůl pepř |
Kostičky slaniny zpěníme, přidáme cibuli a po chvíli česnek s pórkem. Dále přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a promícháme. Po chvilce restování přisypeme vařenou rýži a znovu promícháme. Odstavíme a necháme vychladnout., Vmícháme žloutek a sýr. Na spařené zelné listy poklademe hromádky nádivky a závitky zavineme. Dusíme na másle podlité bílým vínem. |
2. Pikantní zelí
Suroviny
|
Postup
|
zelné listy 200 g rýže 100 g sýra cihly 100 g pórku 150 g vepřového masa 1 cibule 3 stroužky česneku kysané zelí kysaná smetana 2 vejce olej červená paprika sůl pepř tymián |
Umleté maso smícháme s orestovanou cibulkou, česnekem, pórkem, tymiánem a paprikou. Přidáme předem uvařenou rýži, pepř, sůl, kysané zelí a nakonec vejce. Zelné listy spaříme, naplníme je směsí a zavineme. Pečeme v troubě. Před dokončením přelijeme smetanou, posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme. |
Díl č. 297 Datum vysílání 28.1. 2006
1. Kuřecí prsíčka marinované v červeném víně
Suroviny
|
Postup
|
4 ks kuřecí prsa s kůží a kostičkou 200 ml červeného vína 200 ml octu balsamico 100 ml olivového oleje sůl pepř na šťávu: 3 lž. cukru 100 ml červeného vína a silný výpek z masa na zeleninu: cuketu lilek cibuli papriky žampiony a česnek olej sůl polévkové koření |
Maso očistíme tak, aby kostička zůstala úplně holá, osolíme ho, opepříme a ponoříme alespoň na 3 hodiny do laku, který připravíme ze 100 ml vína, 100 ml balsamica a 2 lžic oleje. Prsíčka opékáme po obou stranách. Zeleninu nakrájíme na větší kusy, okořeníme polévkovým kořením a orestujeme na rozpáleném oleji. Cukr necháme zkaramelizovat, zalijeme zbylým vínem, balsamicem, přidáme demiglas a svaříme. Z grilované zeleniny utvoříme úhlednou hromádku, prsíčka 5x šikmo prořízneme a opřeme o zeleninu. Omáčku dekorativně přeléváme dokola a zdobíme bazalkou, pečenými cherry tomaty a pórkovou slámou. Pórková sláma: pórek nakrájíme na dlouhé nudličky a pozvolna smažíme v oleji. |
2. Špíz ze svíčkové s pepřovo medovou omáčkou a zeleninovým bramborem
400 g pravé svíčkové 150 g anglické slaniny sůl olivový olej 200 g zeleniny – paprika, lilek, cuketa, cibule 200 g brambor olej polévkové koření sůl rozmarýn na šťávu: med kečup silný výpek z kostí brandy směs pepřů |
Svíčkovou nakrájíme na kostky. Osolíme, jednotlivě zabalíme do plátků slaniny a napícháme na špíz. Opékáme na olivovém oleji ze všech stran, aby maso zůstalo středně propečené. Vařené brambory nakrájíme na kostičky a smícháme s nadrobno nakrájenou zeleninou, ochutíme sypkým polévkovým kořením a orestujeme na rozpáleném oleji dozlatova. Kečup zarestujeme na oleji, přidáme pepř, med, brandy, výpek z kostí a pozvolna provaříme. Brambory klademe do kulatého tvořítka, vedle brambor skládáme jednotlivé kostky masa stažené z jehly. Omáčkou lehce dekorativně přeléváme přes maso a zdobíme pečenými cherry tomaty a rozmarýnem. |
Díl č. 298 Datum vysílání 29.1. 2005
1. Krušnohorské bramrdle
Suroviny |
Postup |
300 g vařených brambor ½ kg hladké mouky 1 l mléka sklenička vody ½ kg měkkého tvarohu 1 cibule sádlo sůl pepř |
Z hladké mouky a vody vytvoříme těsto, které osolíme. Z těsta vytvoříme placku, ze které vykrájíme kulaté placičky. Ty naplníme nádivkou, kterou připravíme z rozšťouchaných brambor a tvarohu. Nádivku osolíme a opepříme. Do každé brambrdle dáme trochu nádivky a přehneme ji. Brambrdle vaříme ve vroucí, osolení vodě do té doby, než vyplavou na povrch. Podáváme je s najemno nakrájenou a na sádle dozlatova osmaženou cibulkou a vlastní smetánkou připravenou z tvarohu, mléka a soli. |
2. Švestkáčová povidlovka
Suroviny |
Postup |
300 g švestkových povidel ½ kg brambor ¼ l mléka polohrubá mouka 2 vejce skořice hrníček cukru sůl |
Z mouky, vejce, soli, strouhaných brambor připravíme těsto. Vyválíme ho a připravíme malé válečky, které dáme vařit do vroucí, osolené vody. Dále si připravíme omáčku. Povidla rozředíme v mléce, přidáme do nich cukr, skořici a promícháme. Horké knedlíky poléváme studenou švestkovou omáčkou a posypeme cukrem. |