Jdi na obsah Jdi na menu
 


Díl č.292 - č.298

Díl č. 292                                                                 Datum vysílání 23.1.2006

 

1 . Bramborová košíčky – Paniers de pommes de terre:

Suroviny

1000 g oloupaných syrových brambor

sůl

olej na fritování

Postup

Syrové brambory nakrájíme na tenké plátky nebo na nudličky a dáme je na savý papír, aby ztratily vlhkost. Vezmeme 2 drátěné cedníky -jeden větší, druhý menší. Nudličkami vyložíme větší cedník.  Jemně přitlačíme menším cedníkem a dáme do  fritézy o teplotě 175 C  na 4 minuty. 

Vzniklé košíčky vyjmeme a dáme na savý papír odsát přebytečný tuk.

 

2. Brokolicová náplň do košíčků se strouhaným plísňovým sýrem

Suroviny
Postup

500 g brokolice

250 g plísňového sýra

sůl

čerstvá petrželka

Omytou brokolici rozdělíme na stejně veliké růžičky a krátce povaříme v nesolené vodě. Mezitím si nastrouháme plísňový sýr – nivu. Lehce brokolici osolíme a do košíčku klademe směs brokolice a sýra.  Nahoře ozdobíme petrželkou.

 

3. Náplň z hlívy, šunky a libečku

Suroviny
Postup

80 g hlívy ústřičné

150 g dušené šunky

50 g másla

4 vajec

bílý pepř

sůl

1 pol. lžíce čerstvého libečku

 

 

Čerstvou hlívu pokrájíme na proužky, stejně tak i šunku. Rozpustíme máslo a houby spolu se šunkou orestujeme. Přidáme nadrobno nasekaný libeček a vmícháme vajíčka tak, aby se vytvořila hutná směs. Opepříme a osolíme.  

 

 

Díl č. 293                                                                   Datum vysílání: 24.1.2006

 

1 . Kapr v pivě vařený

Suroviny
Postup

4 porce kapra

500 ml světlého piva

1 cibule

bobkový list

celý pepř

hřebíček

60 g másla

instantní jíška

sůl

zelená petrželka

Do kastrolu nalijeme pivo, přidáme celou , oloupanou cibuli, bobkové listy, celý pepř a  hřebíček . Přivedeme do varu a vložíme očištěné a vykostěné porce kapra potřeného solí . Vaříme mírně asi 5 – 10 minut. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme, do vývaru přidáme instantní jíšku a máslo a doděláme omáčku. Na talíři porce omáčkou přelijeme a posypeme najemno nasekanou zelenou petrželkou. Jako přílohu podáváme vařené brambory. 

 

2. Sýrová pivní pomazánka s ořechy

Suroviny
Postup

250 g strouhaného sýra

50 g másla

3 stroužky česneku

80 ml světlého ležáku

125 g sekaných vlašských ořechů

sůl

pepř

veka

černý chléb

 

Do rozehřátého másla vmícháme pivo, pepř, třený česnek se solí a nakonec strouhaný sýr. Vše za mírného zahřívání mícháme tak dlouho, až vznikne hustá hmota. Tou namažeme opečenou veku i černý chléb a posypeme nahrubo sekanými ořechy

 

 

 

 

 

 

3. Smažená jablka v pivním těstíčku

Suroviny
Postup

500 g jablek

250 g hladké mouky

3 vejce

200 ml světlého piva

skořicový cukr

sůl

olej

čokoládová poleva

Omytá a oloupaná jablka nakrájíme na plátky a zbavíme jadřince. Připravíme si pivní těstíčko z piva, žloutků, soli a mouky. Dále ušleháme z bílků sníh, který vmícháme do těstíčka. Ve směsi namáčíme  jablka a pečeme dozlatova. Hotová , na ubrousku okapaná jablka posypeme cukrem smíchaným se skořicí a ozdobíme čokoládovou polevou. 

 

Díl č. 294                                            Datum vysílání 25. 1. 2006

 

1. Hovězí vývar s vaječnou sedlinou

Suroviny

Postup

200 ml mraženého hovězího vývaru

100 g kořenové zeleniny

30 ml oleje

1 růžička brokolice

2 vejce

sůl, muškátový ořech

petrželová nať

polévkové koření

Koncentrovaný vývar zředíme vodou a necháme krátce přejít varem. Do horkého vývaru přidáme zeleninu nakrájenou na drobné kousky. Do misky dáme vejce a sůl, posypeme strouhaným muškátovým oříškem, rozšleháme a nalijeme na pánev s trochou oleje. Sraženou tenkou omeletu nakrájíme do talířů, přelijeme vývarem, dochutíme polévkovým kořením, ozdobíme petrželkou a podáváme.

 

2. Krůtí maso dušené na paprice

Suroviny
Postup

600g horního krůtího stehna

100 g slaniny

100 g cibule

70 ml oleje

sladká paprika

1 litr drůbežího vývaru

100 ml smetany

instantní jíška

sůl

Krůtí stehno vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na kostičky, které opečeme se slaninou. Na oleji smažíme cibuli. Když zhnědne, přidáme sladkou papriku, zalijeme vývarem a dosolíme. Přidáme maso se slaninou a dusíme pod pokličkou do měkka. Šťávu nakonec zahustíme jíškou a zjemníme smetanou.

 

3.Dušená rýže

Suroviny

Postup

500g dlouhozrnné rýže

50g oleje

sůl

malou cibulku

hřebíček

Dvojnásobné množství vody vzhledem k rýži osolíme a dáme vařit. Do kastrolu nasypeme rýži, zalijeme olejem a za stálého míchání opékáme. Když je rýže rozpálená, zalijeme ji vroucí vodou, přidáme cibuli se zapíchanými hřebíčky a necháme v předehřáté troubě dusit asi 20 – 30 minut.

 

 

 

 

 

Díl č. 295                                                                 Datum vysílání 26.1.2006

 

1 . Telecí měšec  à la Mozart

Suroviny
Postup

800 g telecí plece

1 větší cibule

100 g šunky

2 žemle

1 pol.lžíce nasekané petrželky

2 celá vejce

muškátový oříšek

bílý pepř

sůl

olej

mléko

200 ml bílé víno na podlití

 

 Z telecí plece nakrájíme plátky, naklepeme je a osolíme. Připravíme si nádivku z nadrobno nakrájené cibulky,  šunky a zelené petrželky. Vše lehce osmahneme na oleji.  Přidáme nakrájenou navlhčenou housku, celá vejce, přidáme mléko a nastrouháme muškátový oříšek. Nádivku dobře promísíme a dochutíme solí a bílým pepřem.  Na plátek masa vložíme vymačkanou nádivku, maso stáhneme do podoby měšce a hrdlo svážeme. Měšce vložíme na pekáčku do rozehřáté trouby , podlijeme vínem a pečeme za potírání výpekem .

Podáváme s jablečnou kaší.

 

 

 

2. Jablečná kaše

Suroviny
Postup

800 g jablek

100 g cukru krupice

celá skořice

strouhanka

lísky máty

 

 

Omytá a oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nahrubo nastrouháme. Uvaříme je s cukrem, skořicí a  mátou doměkka. Zahustíme strouhankou.

 

 

3. Salcburské noky – Sazburger Nockerln

Suroviny
Postup

4 vejce

50 g másla

30 g cukru

20 g hladké mouky

vanilkový cukr

ovocná poleva

 

Z  bílků ušleháme tuhý sníh, vešleháme cukr a lehce vmícháme  žloutky a mouku. Velkou zapékací misku vymažeme máslem a ještě trochu másla vložíme  na dno. Z těsta vytvoříme 4 noky, které vložíme do předehřáté misky.  Noky pečeme v mírně rozehřáté troubě asi 5 – 7 minut. Opečené posypeme vanilkovým cukrem, ozdobíme ovocnou polevou a ještě horké podáváme. 

 

Díl č. 296                                                           Datum vysílání: 27.1.2006

 

1. Ruské zelí

Suroviny

Postup

zelné listy

200 g rýže

100 g sýra cihly

100 g pórku

150 g mletého masa

2 stroužky česneku

1 cibule

100 g slaniny

2 žloutky

200 ml bílého vína

máslo

olej

sůl

pepř

Kostičky slaniny zpěníme, přidáme cibuli a po chvíli česnek s pórkem. Dále přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a promícháme. Po chvilce restování přisypeme vařenou rýži a znovu promícháme. Odstavíme a necháme vychladnout., Vmícháme žloutek a sýr. Na spařené zelné listy poklademe hromádky nádivky a závitky zavineme.  Dusíme na másle podlité bílým vínem.

 

 

 

2. Pikantní zelí

Suroviny
Postup

zelné listy

200 g rýže

100 g sýra cihly

100 g pórku

150 g vepřového masa

1 cibule

3 stroužky česneku

kysané zelí

kysaná smetana

2 vejce

olej

červená paprika

sůl

pepř

tymián

 

Umleté maso smícháme s orestovanou cibulkou, česnekem, pórkem, tymiánem a paprikou. Přidáme předem uvařenou rýži, pepř, sůl, kysané zelí a nakonec vejce. Zelné listy spaříme, naplníme je směsí a zavineme. Pečeme v troubě. Před dokončením přelijeme smetanou, posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Díl č. 297                                                            Datum vysílání  28.1. 2006

 

1. Kuřecí prsíčka marinované v červeném víně 

             

Suroviny
Postup

4 ks kuřecí prsa s kůží a kostičkou

200 ml červeného vína

200 ml octu balsamico

100 ml olivového oleje

sůl

pepř

na šťávu:

3 lž. cukru

100 ml  červeného vína a silný výpek z masa

na zeleninu:

cuketu

lilek

cibuli

papriky

žampiony

a česnek

olej

sůl

polévkové koření

 

 

 

Maso očistíme tak, aby kostička zůstala úplně holá, osolíme ho, opepříme a ponoříme alespoň na 3 hodiny do laku, který připravíme ze 100 ml vína, 100 ml balsamica a 2 lžic oleje.

Prsíčka opékáme po obou stranách.

Zeleninu nakrájíme na větší kusy, okořeníme polévkovým kořením a orestujeme na rozpáleném oleji.

Cukr necháme zkaramelizovat, zalijeme zbylým vínem, balsamicem, přidáme demiglas a svaříme.

Z grilované zeleniny utvoříme úhlednou hromádku, prsíčka 5x šikmo prořízneme a opřeme o zeleninu.

Omáčku dekorativně přeléváme dokola a zdobíme bazalkou, pečenými cherry tomaty a pórkovou slámou.

Pórková sláma: pórek nakrájíme na dlouhé nudličky a pozvolna smažíme v oleji.

 

 

2. Špíz ze svíčkové s pepřovo medovou omáčkou a zeleninovým bramborem      

 

400 g pravé svíčkové

150 g anglické slaniny

sůl  

 olivový olej

200 g zeleniny – paprika, lilek, cuketa, cibule

200 g brambor

olej

polévkové koření

sůl

rozmarýn

na šťávu:

med

kečup

silný výpek z kostí

brandy

směs pepřů

Svíčkovou nakrájíme na kostky. Osolíme, jednotlivě zabalíme do plátků slaniny a napícháme na špíz.

Opékáme na olivovém oleji ze všech stran, aby maso zůstalo středně propečené.

Vařené brambory nakrájíme na kostičky a smícháme s nadrobno nakrájenou zeleninou, ochutíme sypkým polévkovým kořením a orestujeme na rozpáleném oleji dozlatova.

Kečup zarestujeme na oleji, přidáme pepř, med, brandy, výpek z kostí a pozvolna provaříme.

Brambory klademe do kulatého tvořítka, vedle brambor skládáme jednotlivé kostky masa stažené z jehly.

Omáčkou lehce dekorativně přeléváme přes maso a zdobíme pečenými cherry tomaty a rozmarýnem.

 

 

 

 

 

Díl č. 298                                                              Datum vysílání 29.1. 2005

 

1.  Krušnohorské bramrdle

Suroviny

Postup

300 g vařených brambor

½ kg hladké mouky

1 l mléka

sklenička vody

½ kg měkkého tvarohu

1 cibule

sádlo

sůl

pepř

Z hladké mouky a vody vytvoříme těsto, které osolíme.

Z těsta vytvoříme placku, ze které vykrájíme kulaté placičky.

Ty naplníme nádivkou, kterou připravíme z rozšťouchaných brambor a tvarohu. Nádivku osolíme a opepříme.

Do každé brambrdle dáme trochu nádivky a přehneme ji.

Brambrdle vaříme ve vroucí, osolení vodě do té doby, než vyplavou na povrch.

Podáváme je s najemno nakrájenou a na sádle dozlatova osmaženou cibulkou a vlastní smetánkou připravenou z tvarohu, mléka a soli.

 

 

 

2.  Švestkáčová povidlovka

Suroviny

Postup

300 g švestkových povidel

½ kg brambor

¼ l mléka

polohrubá mouka

2 vejce

skořice

hrníček cukru

sůl

Z mouky, vejce, soli, strouhaných brambor připravíme těsto.   

Vyválíme ho a připravíme malé válečky, které dáme vařit do vroucí, osolené vody.

Dále si připravíme omáčku. Povidla rozředíme v mléce, přidáme do nich cukr, skořici a promícháme.

Horké knedlíky poléváme studenou švestkovou omáčkou a  posypeme cukrem.