Jdi na obsah Jdi na menu
 


Díl č.269 - č.272

Díl č. 269   (Tescoma prima vařečka)                              Datum vysílání 1. 1. 2006

 

1. Novoroční kuřecí pochoutka Dany Morávkové

Suroviny

Postup

½ kg brambor

4 plátky kuřecího masa

4 plátky slaniny

20 plátků uherského salámu

5 plátků šunky

balíček strouhaného sýra

3 cibule

1 plechovka žampionů

grilovací koření

sůl

olej

Na oleji orestujeme cibuli a slaninu. Pak přendáme do zapékací mísy a na to položíme naklepané a osolené  plátky masa. Vše vložíme asi na 15 minut zapéct do trouby. Pak na maso poskládáme žampiony, uherský salám, plátky šunky, posypeme strouhaným sýrem a dáme znovu zapéct.

Podáváme s vařenými bramborami.

 

 

 

2.  Rodinné míša řezy

Suroviny
Postup

6 vajec

6 lžic cukru

5 lžic polohrubé mouky

2 lžíce oleje

2 lžíce kakaa

1 ¼ prášku do pečiva

trochu soli

tuk na vymazání plechu

krém:

3 tvarohy

¾ hrnku cukru

250 g másla

sklenička rumu

čokoládová poleva

ztužený tuk do polevy

 Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, kakao a nakonec do směsi vmícháme sníh z bílků.

Těsto nalijeme na vymazaný plech a upečeme.

Necháme vychladnout a pak těsto potřeme tvarohem smíchaným s cukrem, máslem a rumem. Na závěr poléváme čokoládovou polevou.

 

 

 

Díl č. 271   (Párty s kuchařem)                                       Datum vysílání 2. 1. 2006

 

1. Salát s tvarohem a ananasem 

Suroviny

Postup

200 g ananasu

450 g selského tvarohu

2 polévkové lžíce rozinek

1 polévková lžíce sekané máty

2 jablka

půl hlávky salátu 

2 polévkové lžíce sekaných vlašských ořechů

snítky máty

 

Okapaný ananas promícháme v misce s tvarohem, rozinkami a částí na kostičky pokrájených jablek.   Zbývající jablko nakrájíme na tenké plátky .Natrhané listy salátu  rozdělíme na talíře. Na ně upravíme tvarohovou směs a ozdobíme plátky jablek. Vše posypeme sekanými jádry vlašských ořechů a ozdobíme snítkou máty.

 

 

2. Brokolice po italsku

Suroviny
Postup

700 g brokolice

1 rajče

3 polévkové lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

100 ml vody

sůl

1 polévková lžíce červeného vinného octa

na špičku nože drcené pálivé papriky

 

Brokolici rozdělíme na růžičky, stonky oloupeme, a nakrájíme šikmo na plátky.  Košťály podusíme na mírně rozpáleném oleji, pak přidáme nasekaný česnek a růžičky brokolice. Osolíme,  a pod pokličkou dusíme, až je brokolice měkká, ale zůstane křupavá. Vyjmeme ji děrovanou lžící na mísu a necháme na teplém místě. Tekutinu v hrnci varem redukujeme, přidáme ocet, nakrájené rajské jablíčko a  papriku.  Osolíme, a odkryté vaříme, až se omáčka odpaří, přelijeme jí brokolici a ihned podáváme.

 

 

3. Mexická rýže

Suroviny

Postup

1 cibule

2 stroužky česneku

1 mrkev

1 až 2 zelené chilli papričky 

2 polévkové lžíce oleje

180 g  rýže

250 g  rajčat 

sůl

400 ml kuřecího vývaru

100 g  hrášku

Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno, očištěnou mrkev nakrájíme na krátké nudličky, chilli papričky zbavíme jadérek a jemně nasekáme.

Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme rýži a za stálého míchání   restujeme. Vložíme cibuli, česnek, mrkev, po chvíli rajčata a chilli papričky. Zalijeme vývarem a dusíme. Na závěr přidáme hrášek, zaklopíme, a ještě několik minut povaříme.

 

 

 

Díl č. 272                                                  Datum vysílání 3. 1. 2006

 

1.  Zapékané taštičky s tuňákem

Suroviny

Postup

250 g listového těsta

1 konzerva tuňáka v olivovém oleji

150 g listového špenátu

25 g mouky

2 lžíce másla

500 ml mléka

20 g strouhaného parmezánu

1 žloutek

muškátový oříšek

hrst mouky na vál

 

Špenát krátce povaříme v osolené vodě a pokrájíme. Z mouky, másla a mléka uděláme bešamelovou omáčku, dochutíme parmezánem, muškátovým oříškem, přidáme nasekaný špenát, osolíme a promícháme. 

Listové těsto rozválíme, vykrajujeme kolečka, do středu dáme směs, na ní kousek tuňáka a uzavřeme taštičku.  Potřeme  žloutkem  a pečeme při 200 stupních 15 minut.

 

 

2. Polévka „co dům dal“

Suroviny
Postup

1000 ml uzeného vývaru

150 g konzervovaných sekaných loupaných rajčat

hrst bulguru

pórek

několik špenátových listů 

kysaná smetana

bílý pepř

sůl

 

Do vývaru nakrájíme pórek, nechám přejít varem, vhodíme hrst bulguru a vaříme 10 minut, pak přidáme sekaná rajčata, trochu na nudle nasekaného špenátu, ještě krátce povaříme tak, aby vše bylo měkké ale pevné, a hotovo. Můžeme přidat trochu kysané smetany, když máme.

 

 

 

3. Studená mísa

Suroviny

Postup

 350 g vařeného uzeného masa

1 křen

1 jablko

kousek Lučiny

lžíce šlehané smetany

 Studené maso nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na talíř, nastrouháme křen a rozdělíme na tři části: jednu smícháme s jemně strouhaným jablkem, druhou s Lučinou, třetí se šlehačkou, dáme do tří mističek  a podáváme.

 

 

 

 

 

Díl č.          273                                            Datum vysílání 4. 1. 2006

 

1. Zelný salát s mrkví a křenem

Suroviny

Postup

600 g bílého hlávkového zelí

70 ml oleje

70 g cukru krupice

30 g soli

100 g mrkve

60 g křenu

50 ml octa

Zelí nakrájíme na tenké nudličky. Ochutíme cukrem, solí a olejem, lehce promícháme a necháme odstát v chladu. Nakonec vmícháme nudličky z mrkve a strouhaný křen, dochutíme octem a podáváme.

 

2. Rychlý bramborový salát s vejci

Suroviny
Postup

500g vařených brambor

4 vejce

60g plnotučné hořčice

1 menší cibule

50 ml oleje

ocet, cukr a trochu soli

pažitka

Uvařené brambory vychladíme a nakrájíme na plátky.

Z vařených žloutků, hořčice, oleje, cukru, octa a soli vyšleháme dresink. Cibuli nakrájíme a krátce spaříme vroucí vodou. Dresinkem přelijeme brambory a dozdobíme cibulí, sekanými bílky a pažitkou.