Díl č.286 - č.291
Díl č. 286 Vysílání dne 17.1.2006
- Zapečené mušle
Suroviny |
Postup |
400 g přírodních mušlí 6 schránek svatojakubských mušlí 3 cibule 2 stroužky česneku sůl pepř 2 lžíce másla petržel rozmarýn kopr pažitka |
V horké vodě uvaříme mušle. Na másle zpěníme cibuli a česnek a dochutíme bylinkami. Schránky svatojakubských mušlí naplníme vyloupanými mušlemi, zalijeme bylinkovou směsí, osolíme, opepříme a dáme zapéct. |
- Tygří krevety s pikantní omáčkou
Suroviny |
Postup |
16 tygřích krevet 1 konzerva loupaných rajčat 2 stroužky česneku 2 čerstvé papričky 2 snítky rozmarýnu 1/2 svazku tymiánu 4 lžíce olivového oleje sůl pepř |
Krevety omyjeme a vyloupeme z krunýřů, rajčata rozmělníme a necháme okapat. Rozehřejeme olej a na mírném ohni na něm krevety osmahneme. Poté krevety vyjmeme z pánve a do šťávy nasypeme česnek, nakrájenou papričku a rajčata. Krátce podusíme, přidáme tymián a rozmarýn. Krevety s omáčkou upravíme na talíře a ozdobíme snítkou rozmarýnu a tymiánu. |
- Salát z mořských plodů s mangem a avokádem
Suroviny |
Postup |
150 g barevného listového salátu 4 krabí tyčinky 800 g malých krevet loupaných ½ manga 1 avokádo 100 g zakysané smetany sůl pepř olivový olej přírodní cukr balzamiko 1 citron |
Opraný salát natrháme, přidáme plody moře, šikmo rozkrojené krabí tyčinky a nakrájené mango. Z avokáda, zakysané smetany, oleje, přírodního cukru, balzamika, citrónové šťávy, pepře a soli rozmixujeme dresink, kterým salát zalijeme. |
Díl č. 287 Datum vysílání 18. 1. 2006
1. Francouzská omeleta
Suroviny |
Postup |
2 vejce 50 ml smetany trochu strouhanky asi 50 g žampionů 50g strouhaného sýra olej sůl a tymián |
Z osolených vajec, smetany a strouhanky vyšleháme řídké těsto. Do pánve vložíme na rozpálený olej plátky žampionů, krátce opečeme, zalijeme těstem a posypeme tymiánem. Opečeme z jedné strany, pak otočíme, posypeme strouhaným sýrem a dopečeme z druhé strany. |
2. Ovesná kaše s pórkem a slaninou
Suroviny
|
Postup
|
dvě hrsti ovesných vloček 50 g prorostlé slaniny 2 lžíce přepuštěného másla 50 g pórku 2 porce malého taveného sýra sklenici mléka sůl polévkové koření 3 lžíce kysané smetany |
Ovesné vločky zalijeme v misce mlékem a necháme nabobtnat. Na pánvi osmahneme na přepuštěném másle nudličky anglické slaniny, pokrájený pórek a přidáme měkký tavený sýr. Zalijeme ovesnými vločkami s mlékem, přisolíme, přikořeníme polévkovým kořením a krátce povaříme. Podáváme s kysanou smetanou. |
Díl č. 288 Datum vysílání 19.1.2006
1 . Srnčí hřbet lesního Bernase
Suroviny
|
Postup
|
1000 g srnčího hřbetu sůl pepř 4 stroužky česneku 4 menší cibule kmín 100 g anglické slaniny 100 g sádla 200 ml bílé víno |
Srnčí hřbet nakrájíme na plátky. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a plátky potřeme rozetřeným česnekem a okmínujeme. Na pekáči rozpustíme sádlo a vložíme první plátek, posypeme na kolečka – po vídeňsku – nakrájenou cibulí . Položíme druhý plátek, zasypeme cibulí a přitlačíme. Na vrchní přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Maso v troubě pečeme ve vlastní šťávě pod pokličkou. Případně podléváme vývarem či bílým vínem. Když je maso měkké, pokličku sundáme a necháme maso zčervenat. |
2 . Bažant na víně z Jílovické hájovny
Suroviny
|
Postup
|
1 bažant 150 g uzené slaniny 250 ml červeného vína 1 větší cibule 100 g kořenové zeleniny pepř 100 g másla 50 g strouhaného chleba sůl bílý pepř |
Dobře očištěného bažanta vykostíme a rozdělíme na porce. Do každé vložíme slaninu a cibuli. Osolíme, zalijeme vínem a necháme přes noc odležet. Jednotlivé porce zabalíme do plátku slaniny, na pekáči rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a dáme péci do trouby. Podléváme červeným vínem ve kterém byl bažant naložen. Když je měkký, vyjmeme maso a šťávu zaprášíme strouhaným chlebem, povaříme a přelijeme jí na naporcované maso. |
3. Jablková rýže –příloha
Suroviny
|
Postup
|
400 g rýže 800 g jablek citrónová kůra máslo cukr sůl |
Rýži uvaříme v lehce osolené vodě. Jablka bez jádřinců nakrájíme na nudličky, podusíme na másle a vmícháme do rýže. Osladíme. Nakonec přidáme nastrouhanou citrónovou kůru. Podáváme jako přílohu. |
Díl č. 289 Datum vysílání: 20.1. 2006
1. Špenátová rybka - Tomáš
Suroviny |
Postup |
1000 g rybího filé 500 g brambor ve slupce 2 vejce 150 g špenátových listů 50 g hladké mouky 100 g strouhanky 2 cibule 4 stroužky česneku kysaná smetana olej kmín pepř sůl l kávová lžička majoránky l kávová lžička kari |
Maso z filé nakrájíme, osolíme, opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, česnek, kmín, majoránku, kari koření, vejce, špenátové listy a strouhanku. Ze směsi utvoříme karbanátky, které obalíme v hladké mouce, ušlehaném vejci a strouhance. Na rozpáleném oleji smažíme karbanátky dozlatova. Brambory uvařené ve slupce nakrájíme na kolečka, opečeme a přelijeme smetanou se solí a pažitkou. |
2. Rybářova dobrota – Miloš
Suroviny
|
Postup
|
1000 g filé 500 g brambor ve slupce 4 vejce 150 g špenátových listů 100 g špeku 2 cibule 2 stroužky česneku 50 g másla olej smetana kopr citrón sůl pepř |
Maso z filé, nakrájíme, rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme jemně nakrájenou orestovanou cibuli, česnek, opečený špek, kopr, vejce strouhanku a hladkou mouku. Utvoříme karbanátky, které obalíme v mouce a smažíme na oleji. Brambory oloupeme, osolíme, přidáme máslo a přesekané listy špenátu. Podáváme s citrónem. |
Díl č. 290 Datum vysílání 21. 1. 2006
1. Plněná vepřová panenka s listovým špenátem
Suroviny
|
Postup
|
200 g vepřové panenky 100 g listového špenátu 50 g drůbežích jater 200 g brambor sklenice mléka sklenice kysané smetany sůl grilovací koření česnek olej pepř |
Do vepřové panenky uděláme dlouhým nožem kapsu a osolíme ji. Dáme vařit játra. (játra je možné použít i orestovaná) Orestujeme špenát, osolíme, opepříme a vymačkáme z něj vodu. (do špenátu je možné přidat i česnek). Připraveným špenátem a uvařenými játry naplníme kapsu, kterou okořeníme grilovacím kořením, osolíme a potřeme olejem. Kapsu položíme na lávový gril, kde se peče asi 20 minut. Mezitím rozšťoucháme vařené, osolené brambory s mlékem a smetanou. |
2. Smažená kuřecí prsa v nivovém těstíčku sypaná vlašskými ořechy
Suroviny |
Postup |
2 plátky kuřecích prsou 200 g brambor 100 g nivy 1 vajíčko hrnek hladké mouky hrnek mléka sekané ořechy olej sůl grilovací koření americké brambory jako přílohu |
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme a okořeníme grilovacím kořením. Připravíme si těstíčko z vajíčka, mouky, mléka a strouhané nivy. Ve něm obalíme kuřecí plátky. Poté je dáme na pánev, horní stranu posypeme oříšky a dozlatova osmažíme. Podáváme s americkými brambory. |
Díl č. 291 Datum vysílání 22.1. 2006
1. Houbová sekaná
Suroviny |
Postup |
500 g mletého vepřového a hovězího masa 500 g hub 100 g angl. slaniny 1 cibuli 1 vejce 2 rohlíky 1 sklenici mléka 1 lžičky tymiánu sůl pepř olej máslo chleba jako přílohu |
Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme pokrájenou cibulku a poté i houby. Krátce podusíme. Vše vmícháme do mletého masa, do kterého přidáme také sůl, koření, vajíčko, na kostičky nakrájené a v mléce navlhčené rohlíky a vše promícháme. Vytvoříme dvě šišky sekané, které pečeme zvolna asi hodinu. Podáváme s chlebem nebo brambory. |
2. Pikantní kuřecí kostičky
Suroviny
|
Postup
|
4 kuřecí řízky 1 kelímek šlehačky 3 tavené sýry ½ brokolice 1 balíček těstovin - mašliček polévkové koření tekuté polévkové koření olej |
Nejdříve dáme vařit těstoviny. Dále nakrájíme na kostičky omyté plátky řízečků, které okořeníme sypkým polévkovým kořením a polijeme 3 lžícemi tekutého polévkového koření. Pak je krátce opečeme na rozpáleném oleji, zalijeme šlehačkou a přidáme tavené sýry, které necháme rozpustit. Ke směsi přidáme uvařené těstoviny a nakrájenou podušenou brokolici. Vše promícháme a můžeme podávat. |