Jdi na obsah Jdi na menu

Díl č.286 - č.291

Díl č. 286                                                                         Vysílání dne 17.1.2006

 

  1. Zapečené mušle

Suroviny

Postup

400 g přírodních mušlí

6 schránek svatojakubských mušlí

3 cibule

2 stroužky česneku

sůl

pepř

2 lžíce másla

petržel

rozmarýn

kopr

pažitka

 

V horké vodě uvaříme mušle. Na másle zpěníme cibuli a česnek a dochutíme bylinkami. Schránky svatojakubských mušlí naplníme vyloupanými mušlemi, zalijeme bylinkovou směsí, osolíme, opepříme a dáme zapéct.

 

  1. Tygří krevety s pikantní omáčkou

Suroviny

Postup

16 tygřích krevet

1 konzerva loupaných rajčat

2 stroužky česneku

2 čerstvé papričky

2 snítky rozmarýnu

1/2 svazku tymiánu

4 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

 

Krevety omyjeme a vyloupeme z krunýřů, rajčata rozmělníme a necháme okapat. Rozehřejeme olej a na mírném ohni na něm krevety osmahneme. Poté krevety vyjmeme z pánve a do šťávy nasypeme česnek, nakrájenou papričku a rajčata. Krátce podusíme, přidáme tymián a rozmarýn. Krevety s omáčkou upravíme na talíře a ozdobíme snítkou rozmarýnu a tymiánu.

 

  1. Salát z mořských plodů s mangem a avokádem

Suroviny

Postup

150 g barevného listového salátu

4 krabí tyčinky

800 g malých krevet loupaných

½ manga

1 avokádo

100 g zakysané smetany

sůl

pepř

olivový olej

přírodní cukr

balzamiko

1 citron

 

Opraný salát natrháme, přidáme plody moře, šikmo rozkrojené krabí tyčinky a nakrájené mango. Z avokáda, zakysané smetany, oleje, přírodního cukru, balzamika, citrónové šťávy, pepře a soli rozmixujeme dresink, kterým salát zalijeme.

 

Díl č. 287                                                               Datum vysílání 18. 1. 2006

 

1. Francouzská omeleta

Suroviny

Postup

2 vejce

50 ml smetany

trochu strouhanky

asi 50 g žampionů

50g strouhaného sýra

olej

sůl a tymián

Z osolených vajec, smetany a strouhanky vyšleháme řídké těsto. Do pánve vložíme na rozpálený olej plátky žampionů, krátce opečeme, zalijeme těstem a posypeme tymiánem. Opečeme z jedné strany, pak otočíme, posypeme strouhaným sýrem a dopečeme z druhé strany.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Ovesná kaše s pórkem a slaninou

Suroviny
Postup

dvě hrsti ovesných vloček

50 g prorostlé slaniny

2 lžíce přepuštěného másla

50 g pórku

2 porce malého taveného sýra

sklenici mléka

sůl

polévkové koření

3 lžíce kysané smetany

 

Ovesné vločky zalijeme v misce mlékem a necháme nabobtnat. Na pánvi osmahneme na přepuštěném másle  nudličky anglické slaniny, pokrájený pórek a přidáme měkký tavený sýr. Zalijeme ovesnými vločkami s mlékem, přisolíme, přikořeníme polévkovým kořením a krátce povaříme. Podáváme s kysanou smetanou.

 

 

Díl č. 288                                                                 Datum vysílání 19.1.2006

 

1 . Srnčí hřbet lesního Bernase

Suroviny
Postup

1000 g srnčího hřbetu

sůl

pepř

4 stroužky česneku

4 menší cibule

kmín

100 g anglické slaniny

100 g sádla

200 ml bílé víno

 

 

Srnčí hřbet nakrájíme na plátky. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a plátky potřeme rozetřeným česnekem a okmínujeme.

Na pekáči rozpustíme sádlo a vložíme první plátek, posypeme na kolečka – po vídeňsku – nakrájenou cibulí . Položíme druhý plátek,  zasypeme cibulí a přitlačíme.  Na vrchní  přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Maso v troubě pečeme ve vlastní šťávě pod pokličkou. Případně podléváme vývarem či bílým vínem. Když je maso měkké, pokličku sundáme a necháme maso zčervenat.

 

2 . Bažant na víně z Jílovické hájovny

Suroviny
Postup

1 bažant

150 g uzené slaniny

250 ml červeného vína

1 větší cibule

100 g kořenové zeleniny

pepř

100 g másla

50 g strouhaného chleba

sůl

bílý pepř

 

Dobře očištěného bažanta vykostíme a rozdělíme na porce. Do každé vložíme slaninu a cibuli. Osolíme,   zalijeme vínem a necháme přes noc odležet. Jednotlivé porce zabalíme do plátku slaniny, na pekáči rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a  kořenovou zeleninu a dáme péci do trouby.

Podléváme červeným vínem ve kterém byl bažant naložen. Když je měkký, vyjmeme maso a šťávu zaprášíme strouhaným chlebem, povaříme a přelijeme jí na naporcované maso.

 

 

3. Jablková  rýže –příloha

Suroviny
Postup

400 g rýže

800 g  jablek

citrónová kůra

máslo

cukr

sůl

 

Rýži  uvaříme v lehce osolené vodě. Jablka bez jádřinců nakrájíme na nudličky, podusíme na másle a vmícháme do rýže. Osladíme. Nakonec přidáme nastrouhanou citrónovou kůru.

Podáváme jako přílohu.

 

 

 

Díl č. 289                                                           Datum vysílání: 20.1. 2006

 

1. Špenátová rybka - Tomáš

Suroviny

Postup

1000 g rybího filé

500 g brambor ve slupce

2 vejce

150 g špenátových listů

50 g hladké mouky

100 g strouhanky

2 cibule

4 stroužky česneku

kysaná smetana

olej

kmín

pepř

sůl

l kávová lžička majoránky

l kávová lžička kari

 

 

Maso z filé nakrájíme, osolíme, opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, česnek, kmín, majoránku, kari koření, vejce, špenátové listy a strouhanku. Ze směsi utvoříme karbanátky, které obalíme v hladké mouce, ušlehaném vejci a strouhance. Na rozpáleném oleji smažíme karbanátky dozlatova. Brambory uvařené ve slupce nakrájíme na kolečka, opečeme a přelijeme smetanou se solí a pažitkou.

 

 

2. Rybářova dobrota – Miloš

Suroviny
Postup

1000 g filé

500 g brambor ve slupce

4 vejce

150 g špenátových listů

100 g špeku

2 cibule

2 stroužky česneku

50 g másla

olej

smetana

kopr

citrón

sůl

pepř

 

Maso z filé, nakrájíme, rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme jemně nakrájenou orestovanou cibuli, česnek, opečený špek, kopr, vejce strouhanku a hladkou mouku. Utvoříme karbanátky, které obalíme v mouce a smažíme na oleji. Brambory oloupeme, osolíme, přidáme máslo a přesekané listy špenátu. Podáváme s citrónem.

 

 

Díl č. 290                                                               Datum vysílání  21. 1. 2006

 

1. Plněná vepřová panenka s listovým špenátem

Suroviny
Postup

200 g vepřové panenky

100 g listového špenátu

50 g drůbežích jater

200 g brambor

sklenice mléka

sklenice kysané smetany

sůl

grilovací koření

česnek

olej

pepř

 

Do vepřové panenky uděláme dlouhým nožem kapsu a osolíme ji.

Dáme vařit játra. (játra je možné použít i orestovaná)

Orestujeme špenát, osolíme, opepříme a vymačkáme z něj vodu. (do špenátu je možné přidat i česnek).

Připraveným špenátem a uvařenými játry naplníme kapsu, kterou okořeníme grilovacím kořením, osolíme a potřeme olejem.

Kapsu položíme na lávový gril, kde se peče asi 20 minut.

Mezitím rozšťoucháme vařené, osolené brambory s mlékem a smetanou.

 

 

 

 

2.  Smažená kuřecí prsa v nivovém těstíčku sypaná vlašskými ořechy

Suroviny

Postup

2 plátky kuřecích prsou

200 g brambor

100 g nivy

1 vajíčko

hrnek hladké mouky

hrnek mléka

sekané ořechy

olej

sůl

grilovací koření

americké brambory jako přílohu

 

Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme a okořeníme grilovacím kořením.

Připravíme si těstíčko z vajíčka, mouky, mléka a strouhané nivy. Ve něm obalíme kuřecí plátky. Poté je dáme na pánev, horní stranu posypeme oříšky a dozlatova osmažíme.

Podáváme s americkými brambory.

 

 

 

Díl č. 291                                                             Datum vysílání 22.1. 2006

 

1.  Houbová sekaná

Suroviny

Postup

500 g mletého vepřového a hovězího masa

500 g hub

100 g  angl. slaniny

1 cibuli

1 vejce

2 rohlíky

1 sklenici mléka

1 lžičky tymiánu

sůl

pepř

olej

máslo

chleba jako přílohu

Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme pokrájenou cibulku a poté i houby. Krátce podusíme.

 

Vše vmícháme do mletého masa, do kterého přidáme také sůl, koření, vajíčko, na kostičky nakrájené a v mléce navlhčené rohlíky a vše promícháme.

Vytvoříme dvě šišky sekané, které pečeme zvolna asi hodinu.

 

Podáváme s chlebem nebo brambory.

 

 

 

 

 

2.  Pikantní kuřecí kostičky

Suroviny
Postup

4 kuřecí  řízky

1 kelímek šlehačky

3 tavené sýry

½ brokolice

1 balíček těstovin - mašliček

polévkové koření

tekuté polévkové koření

olej

Nejdříve dáme vařit těstoviny.

 

Dále nakrájíme na kostičky omyté plátky řízečků, které okořeníme sypkým polévkovým kořením a polijeme 3 lžícemi tekutého polévkového koření.

 

Pak je krátce opečeme na rozpáleném oleji,

zalijeme  šlehačkou a přidáme tavené sýry, které necháme rozpustit.

 

Ke směsi přidáme uvařené těstoviny a nakrájenou podušenou brokolici.

 

Vše promícháme a můžeme podávat.