Jdi na obsah Jdi na menu

Díl č.49 - č.55

Díl č. 49                                                                Datum vysílání 19. 3. 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Květákové sabdží

Suroviny

Postup

½  květáku

½  kg brambor

6 rajčat

2 lžičky hořčičného semínka

1 čili paprička

1 lžičku zázvoru

1 lžičku kurkumy

¼ lžičky asafoetidy

2 bobkové listy

200 ml smetany

sekanou petrželku

sůl

olej

Nejdříve si připravíme čons tak, že na oleji osmažíme všechno koření. Na něm potom osmažíme na kousky nakrájený květák a brambory. Až jsou orestované, podlijeme je troškou vody dusíme do měkka. Když je vše téměř měkké, přidáme rajčata a opět dusíme.

Vše zalijeme smetanou a posypeme petrželkou.

 

 

 

 

Svíčková

Suroviny
Postup

600g zadního hovězího masa

100g uzené slaniny

100g oleje

300g kořenové zeleniny

1 větší cibuli

60g hladké mouky

250 ml smetany

masový vývar

divoké koření

50g plnotučné hořčice

sůl

cukr

citrónová šťáva

Hovězí maso protkneme slaninou, osolíme a zprudka opečeme na části tuku. Nakrájenou kořenovou zeleninu restujeme na oleji, přidáme cibuli. A když je vše opečené, přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, vložíme divoké koření a hořčici a zalijeme vývarem.

Do základu dáme opečené maso a zvolna dusíme do měkka. Omáčku připravíme tak, že základ zahustíme jíškou, zjemníme smetanou a dochutíme cukrem, solí a citrónovou šťávou.

 

Díl č. 50                                                                             Vysílání dne 20.3.2006

 

  1. Dušené kuře s jarními bylinkami

Suroviny

Postup

1 kuře

2 svazky jarní cibulky

50 g másla

slepičí vývar

250 ml smetany

olivový olej

sůl

bílý pepř

50 g polníčku

50 g čerstvého špenátu

kerblík

estragon

 

Dno pekáče vymazané olivovým olejem posypeme pokrájenou jarní cibulkou, na kterou poklademe nasolené porce kuřete s plátky másla. Asi půl hodiny zvolna pečeme ve vyhřáté troubě. Mezitím na másle a oleji krátce orestujeme překrájený špenát a polníček, zalijeme vývarem, přidáme máslo, kerblík, estragon, cibulkovou nať a podusíme. Dokořeníme bílým pepřem, zalijeme částí smetany a necháme odstát. Upečené kuře přelijeme bylinkovou směsí se zbytkem smetany, přikryjeme a necháme odstát ve vypnuté troubě.

 

  1. Bylinkový salát z jarních výhonků

Suroviny

Postup

hrst sedmikrásek

svazek rukoly

hrst řeřichy

hrst naklíčené čočky

hrst naklíčené sóji

olivový olej

lžíce octa

sůl

pepř

 

Z oleje a octa vymícháme dresink, do kterého postupně přidáváme pokrájené bylinky, naklíčenou čočku a sóju. Posolíme a opepříme dle chuti a dobře promícháme.

 

  1. Salát z rucoly

Suroviny

Postup

2 hrsti rucoly

stroužek česneku

hlávka římského salátu

1 cibule

svazek jarní cibulky

olivový olej

lžíce vinného octa

sůl

pepř

kousek veky

olej na opečení

 

Do mísy vytřené česnekem nasypeme nakrájenou nať jarní cibulky a obyčejnou cibuli. Zalijeme olejem, osolíme, opepříme, promísíme a přidáme trochu octa. Vmícháme nahrubo nasekanou rukolu, římský salát a jarní cibulku. Nakonec zasypeme kostičkami veky osmaženými na oleji.

 

Zábal při nachlazení (proti škrábání v krku)

 

měkký tvaroh

sušený jitrocel

třezalkový (svatojánský) olej

lněné plátno

 

Sušený jitrocel předem namočíme, tvaroh smícháme s třezalkovým olejem a jitrocelem. Nanášíme na lněné plátno a balíme kolem krku.

 

Osvěžující jarní koupel

 

1 lžíce sušeného měsíčku

1 lžíce sušené kopřivy

2 lžíce sušené mateřídoušky

2 lžíce sušeného heřmánku

3 - 4 lžíce medu

třezalkový (svatojánský) olej

 

Bylinky zalijeme litrem studené vody, přivedeme k varu a necháme louhovat 1-2 hodiny. Odvar scedíme, smícháme s medem a nalijeme do lázně. V lázni odpočíváme 10-15 minut a po koupeli pomažeme končetiny třezalkovým olejem.

 

Díl č. 51                                                    Datum vysílání 21. 3. 2006

 

 

1.  Pohanková polévka á la bramboračka

Suroviny

Postup

4 lžíce seznam.oleje

4 brambory

2 cibule

1 petržel

2 mrkve

 ½ celeru

150 g pohankové lámanky

1,2 l zelenin.vývaru

2 hrnky sušených hub

špaldová, či

pohanková krupice

slunečnicová semínka

majoránka, koriandr,

4 stroužky česneku

pepř, kmín, sůl

 

Zpěníme cibulku, přidáme nakrájenou zeleninu, vypranou pohankovou lámanku a společně orestujeme. Nakonec přidáme kmín a sušené, předem namočené houby. Vše promícháme a společně dusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme brambory, slunečnicová semínka, osolíme a povaříme do změknutí hub. Místo klasické jíšky zahustíme špaldovou či pohankovou krupicí. Dochutíme utřeným česnekem,majoránkou a troškou pepře a koriandru.

 

2. Krémová polévka z dýně Hokkaido sypaná sezamem

Suroviny
Postup

1 střední dýně Hokkaido

2 cibule

sezamový nebo olivový olej

1l vývaru, sůl

přírodní sójová omáčka

sójová smetana sezamová semínka

 

Důkladně umytou dýni rozkrojíme na dvě půlky, lžící vydlabeme pryč semínka a dýni nakrájíme na velké kusy. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme dýni. Společně restujeme, poté přilijeme zeleninový vývar, osolíme a asi 30 minut povaříme, než dýně změkne. Poté rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme přírodní sójovou omáčkou. Na talířích ozdobíme navrchu smetanou a posypeme opraženým sezamem.

 

3. Krémová cibulačka s kozím sýrem

Suroviny

Postup

6 cibulí

sezamový olej

1l vývaru

kozí sýr tvrdý

pepř, tymián

sójová omáčka

sójová smetana celozrnné tousty

 

Cibule nakrájené na velké kousky osmažíme na oleji.Když se začne opékat, zalijeme vývarem, přidáme tymián a společně vaříme. Dochutíme mletým pepřem, sójovou omáčkou. Zjemníme sójovou smetanou a posypeme tymiánem. Do talířů polévky vkládáme zapečené celozrnné toustíky s kozím sýrem.

 

Díl č. 52                                                           Datum vysílání 22.3.2006

 

1. Piškotová roláda – piškotová hmota

Suroviny

Postup

5 vajec

120g cukru krupice

100g polohrubé mouky

trochu citronové šťávy

 

 

 

Z bílků s kapkou citrónové šťávy vyšleháme sníh. Polovinu cukru ušleháme se žloutky, druhou se sněhem. Pak vše opatrně smícháme, po částech přisypeme mouku a vzniklé těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem. Pečeme 5-7 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Upečený piškot necháme vydýchnout a stočíme i s papírem do tvaru rolády. Vychladlou roládu natřeme zevnitř máslovým krémem a za pomoci papíru zarolujeme. Dozdobíme dle vlastní fantazie.

 

 

2. Máslový krém

Suroviny

Postup

sáček vanilkového pudinku

250ml mléka

100g cukru krupice

30g ztuženého tuku

250g másla

vanilkový lusk

trochu rumu

 

Pudinkový prášek rozmícháme s cukrem v mléce, přidáme vanilkovou dřeň z lusku a za stálého šlehání povaříme 2-3 minuty. Když hmota zhoustne, vmícháme ztužený tuk, stáhneme z tepla a za stálého míchání zchlazujeme. Na závěr do vlažné hmoty zašleháme rozměklé máslo, provoníme trochou rumu a krém je hotov.

 

 

 

 

Díl č. 53                                                    Datum vysílání 23. 3.2006

 

1.  Hovězí vývar s knedlíčky z mletého bio masa

Suroviny

Postup

100 g kořen.zeleniny

1200 ml hovězího vývaru

sůl, pepř

Knedlíčky:

500 g mletého masa

100 g tmavé strouhanky

2 vejce

majoránka,

pepř,

česnek,

sůl

 

Do silného hovězího vývaru s nastrouhanou zeleninou zavaříme masové knedlíčky připravené z mletého masa, tmavé strouhanky, vajec a koření.

 

 

2. Bio - svíčková na smetaně se špaldovým knedlíkem

Suroviny
Postup

1 kg hovězího masa

100 g slaniny

100 g rostlinného tuku

350 g kořenové zeleniny

200 g cibule

1 citron

150 ml sójové smetany

ocet, sůl

pšeničný slad

celý pepř,

nové koření

Špaldový knedlík

500 g hrubé špaldové mouky

40 g droždí

3 vejce, sůl

300 ml mléka

150 g celozrnného pečiva

 

Maso osolíme a protkneme slaninou. Zeleninu orestujeme, přidáme  cibulku. Když je vše opečené, vložíme maso, přidáme koření a necháme dusit. Uvařené maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme, dochutíme solí, citronem, pšeničným sladem, a zjemníme smetanou.

 

 

 

 

 

V míse smícháme mouku, sůl, vejce, teplé mléko, nakrájené pečivo a vykynulý kvásek. Zaděláme těsto, necháme vykynout, přidáme nakrájené pečivo a vytvarujeme knedlíky, které po vykynutí vaříme v osolené vodě 15 minut.

 

 

Díl č. 54                                                               Datum vysílání: 24.3.2006

 

1. Mořský kyseláč s bramborovým salátem - Tomáš

Suroviny

Postup

500 g lososového filetu

150 ml vinného červeného octa

 cibule

1 pálivá paprička

50 g másla

bobkový list

200 g salátu polníčku

5 g celého pepře

5 g hřebíčku

petržel

kopr

sůl

Bramborový salát

500 g nových malých brambor

100 g dijónské hořčice

200 g majonézy

100 g šalotky

pepř

sůl

 

 

Lososa nakrájíme na plátky a vložíme do máslem vymazané zapékací misky. Plátky ryby pokryjeme kolečky cibule, bobkovými listy,  bylinkami a pálivou papričkou. Ocet,  kuličky pepře, hřebíček, sůl zahřejeme těsně pod bod varu. Touto směsí zalijeme lososové plátky. Misku zakryjeme alobalem a dáme péct na 10 minut do trouby. Po upečení necháme zchladnout a pak dáme do lednice pořádně vychladit. Podáváme na listech polníčku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doměkka uvařené brambory zcedíme a ještě teplé nakrájíme. Promícháme je se směsí z majonézy, hořčice, soli a pepře. Dáme vychladit a před podáváním posypeme nakrájenou šalotkou.

 

 

2. Pražma nakyselo - Karel

Suroviny
Postup

2 pražmy

10  lžic balsamicového octa

4 jarní cibulky

1 čili paprička

1 stroužek česneku

1 červená čekanka

olivový olej

hrst bazalky

sůl,

pepř

 

 

Ryby na povrchu nařežeme. Z oleje, octa, prolisovaného česneku nasekaných bylinek a soli připravíme marinádu. Tu pak vetřeme z obou stran do ryb, lehce je opepříme a necháme 10 minut odstát. Potom je na pánvi zprudka opečeme a zasypeme pokrájenou čekankou, cibulí a pálivou papričkou. Pak vše dáme do trouby na 10 minut zapéct. Po upečení a před servírováním polijeme dresinkem z octa, oleje a bylinek.

 

 

 

 

 

 

Díl č. 55                                                                      Vysílání dne: 25.3.2006

 

  1. Syrečky na špeku

Suroviny

Postup

50 g špeku

2 vejce

50 g olomouckých tvarůžků

2 krajíce chleba

trochu sádla

 

 

Na sádle osmahneme špek, kostičky chleba a kousky syrečků, zalijeme rozšlehanými vejci, dosolíme, opepříme a necháme zapéct. Podáváme s pivem.

 

  1. Královská panenka

Suroviny

Postup

600 g vepřové panenky

100 g plísňového sýra

100 g šunky

50 g sterilované papriky

1 vejce

kari

sůl

pepř

olej

 

Maso nakrájíme, jemně stlačíme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na oleji. Kapii a šunku nakrájíme, smícháme s vejcem, přisypeme kari, pepř a trochu soli. Směsí potřeme maso a navrch poklademe plátky plísňového sýra. Pečeme zvolna na přikryté pánvi asi 10 minut.

 

  1. Olomoucká cibulačka

Suroviny

Postup

1 l vývaru

50 g olomouckých tvarůžků

4 cibule

3 lžíce sádla

2 krajíce chleba

instantní jíška

sůl

pepř

kmín

jalovec

V hrnci na rozpuštěném sádle osmahneme nasekanou cibuli, přisypeme roztlučené koření a zalijeme vývarem. Kostičky chleba opečeme na sádle do červena, posypeme strouhanými syrečky a necháme rozpéct. Polévku rozmixujeme, zahustíme jíškou, přidáme rozpečený chleba se syrečky a necháme minutu odstát.

 

  1. Syrečková pomazánka

Suroviny

Postup

80 g olomouckých tvarůžků

80 g tvarohu

20 g sterilované papriky

20 g sterilovaných okurek

20 g sterilovaných beraních rohů

20 g cibule

 

V míse smícháme nastrouhané syrečky, tvaroh, najemno nakrájenou cibuli, strouhanou sterilovanou okurku, beraní rohy a papriku.

 

 

Díl č. 56                                                              Datum vysílání 26. 3. 2006

 

1. Kuře na pivu

Suroviny

Postup

1 kuře

300 g kyselého zelí

150 g žampionů

200 g anglické slaniny

pivo

sůl

celý kmín

bramborový knedlík

Zelí pokrájíme, přidáme nakrájené žampiony a anglickou slaninu, smícháme a touto směsí naplníme kuře. Dáme ho na pekáč, osolíme, hustě posypeme kmínem, trochu podlijeme pivem  a pečeme asi hodinu. Podáváme s bramborovým knedlíkem

 

 

 

 

Bleskový guláš

Suroviny
Postup

400g masa na minutku

1 plechovka fazolí

1 velkou cibule

2 stroužky česneku

pepř

gulášovou kostku

majoránku

sůl

olej

kečup

Na nudličky nakrájené maso osolíme a opepříme a zprudka opečeme na tuku. Když je opečené, přidáme cibuli, poté česnek, gulášovou kostku a zalijeme konzervou fazolí. Přidáme kečup a vše krátce zadusíme. Na konec přidáme majoránku.