Jdi na obsah Jdi na menu

Díl č.31 - č.36

Díl č. 31                                                                       Datum vysílání 1.3.2006

 

1. Závitky z rybího filé s bylinkami 

Suroviny

Postup

600g rybích filet v celku

2 vejce

100 g tvrdého sýra

olej

sůl

kořenící směs  na ryby

bazalka

kopr

petrželová nať

sezamová a lněná semínka

Rybí filety seřízneme, svineme do závitků, dáme do zapékací misky vymazané olejem a posolíme. Z jednoho vejce, strouhaného sýra, nasekaných odřezků filet, bylinek, koření, soli a pepře smícháme náplň, kterou vmáčkneme do závitků. Náplň shora potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a pečeme asi 15 minut.

 

 

2. Pórkové zelí se smetanou

Suroviny

Postup

500g pórku

1 menší cibule

100g slaniny

60g oleje

100 ml mléka

100 ml smetany

sůl

Cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou slaninu a pórek. Osolíme. Směs krátce opečeme, zalijeme mlékem a asi dvě minuty podusíme. Nakonec zjemníme smetanou.

 

 

3. Nastavovaná bramborová kaše

Suroviny
Postup

500 g loupaných brambor

200 g krupek

50 g másla

100 g mléka

sůl

 

Pokrájené brambory a krupky uvaříme zvlášť v osolené vodě. Brambory scedíme, vyšleháme s máslem do hladka, pak přidáme ohřáté mléko a nakonec vmícháme scezené krupky.

 

Díl č. 32                                                    Datum vysílání 2. 3. 2006

 

1. Bleskový štrúdl s pohankovou náplní

Suroviny

Postup

1 balíček listového těsta

pohanková lámanka

1 tvaroh

1 nastrouhané jablko

cukr

vanilkový cukr

skořice

olej

1 vejce na potření

 

Těsto rozválíme na tenký plát. Tvaroh utřeme s bílkem, přidáme cukr, skořici a natřeme na plát. Posypeme suchou pohankovou lámankou, rovnoměrně přidáme ovoce, ještě posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, pokapeme olejem, opatrně stočíme a konce zatlačíme. Položíme na suchý plech, potřeme žloutkem a dáme péci.

 

 

2. Pohankové trio

Suroviny
Postup

kari pohanka:

200 g vařené pohanky

2 střední cibule

350 g kukuřice

masový vývar

olej

kari koření

černý pepř

suché polévkové koření

zázvor

rajská pohanka:

200 g vařené pohanky

2 cibule

1 rajský protlak

kečup

olej

3 stroužky česneku

1červená paprika

vývar

suché polévkové koření

černý pepř

špenátová pohanka:

200 g vařené pohanky

2 cibule

1 mražený špenát

4 stroužky česneku

350 g zeleného hrášku

1 zelená paprika

vývar

olej

černý pepř

 

1/ na oleji zpěníme cibuli, přidáme kukuřici, osolíme, dáme koření, zalijeme vývarem a podusíme. Přidáme pohanku, podlijeme vývarem a mícháme do jeho odpaření

 

2/ K cibuli, zpěněné na oleji, přidáme rajský protlak a kečup, na nudličky nakrájenou papriku, osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Promícháme s pohankou, dochutíme kečupem a solí

 

3/ K osmahnuté cibuli na oleji dáme překrájený špenát, zalijeme vývarem a povaříme. Přidáme ostatní ingredience, zamícháme, krátce podusíme, vmícháme pohanku a dochutíme solí a pepřem.

 

Díl č. 33                                                    Datum vysílání: 3.3.2006

 

1. Snídaňové kapustičky - Tomáš

Suroviny

Postup

300 g růžičkové kapusty

200 g anglické slaniny

200 ml smetany

3 vejce

200 g hladké mouky

100 g parmazánu

300 ml oleje

100 ml bílého vína

sůl

pepř

4 ks toastového chleba

pažitka

citrónová šťáva

100 g výběr salátů

Růžičkovou kapustu blanžírujeme v horké vodě s vínem, solí a

pepřem. Pak ji zchladíme. Vejce uvaříme a také zchladíme. Ze zbylého vejce, parmazánu, soli,

pepře, mouky a zbytku vína umícháme těstíčko. Kapustu zabalíme

do plátků slaniny, obalíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném

oleji. Smetanu smícháme s citrónovou šťávou, pažitkou a zbytek

slaniny opečeme. Podáváme na talíři se salátem, slaninou,

opečeným toastem.

 

 

2. Růžičková kapusta pod sýrovou peřinkou - Karel

Suroviny
Postup

400 g růžičková kapusty

150 g anglické slaniny

100 ml smetany

1 vejce

300 g vařených brambor

100 g mozzarely

3  lžíce parmazánu

4 stroužky česneku

1 hrst piniových semínek

1 lžíce tymiánu

olivový olej

sůl,

pepř

Kapustu krátce povaříme, scedíme, necháme vychladnout. Nakrájenou slaninu a česnek dáme restovat na olivový olej, přidáme kapustičky, piniová semínka, tymián,  nastrouhaný parmazán a na kostky nakrájené brambory. Vše promícháme a přendáme do máslem vymazané zapékací nádoby. Zalijeme vejcem smíchaným se smetanou, pepřem a solí. V troubě zapékáme asi 20 minut. Před dokončením posypeme nakrájenou mozzarelou a dáme ještě na 5 minut zapéct.

 

 

 

Díl č. 34                                                                           Vysílání dne: 4.3.2006

 

  1. Francouzská květáková polévka

Suroviny

Postup

250 g květákových růžiček

1 cibule

kousek másla

olivový olej

50 ml bílého vína

250 ml zeleninového vývaru

50 g ovesných vloček

100 g zakysané smetany

20 ml mléka

sůl

muškátový květ

citrónová šťáva

chilli

30 g pražených mandlí

petrželka

 

Na oleji osmahneme cibuli až zesklovatí, přidáme máslo, květák rozebraný na menší růžičky a podusíme. Přilijeme vývar a v mléce namočené ovesné vločky, přisolíme, přidáme muškátový květ a povaříme asi 10 minut. Polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou, přilijeme trochu vína a citrónové šťávy, přisypeme najemno nakrájenou petrželku a drobné růžičky květáku. Hotovou polévku dokořeníme chilli a ozdobíme praženými mandlemi.

 

 

 

 

  1. Vepřové závitky po italsku.

Suroviny

Postup

4 vepřové řízky

4 plátky šunky

2 velké žampióny

2 lžíce strouhaného parmazánu

šalvěj

trochu hladké mouky

olivový olej

1 cibule

celerová nať

stroužek česneku

250 ml vývaru

70 ml vína Marsala

60 g cherry rajčat

30 g rajského protlaku

sůl

pepř

 

Plátky masa nařízneme, naklepeme, osolíme a opepříme. Každý plátek posypeme parmezánem, poklademe šunkou, žampiony, šalvějí a zarolujeme do závitku. Na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran závitky obalené v hladké mouce, poté je vyjmeme a dáme do trouby zvolna dopéct. Ve zbylém výpeku osmahneme cibuli a celerovou nať, přidáme sekaný česnek a rajský protlak, podlijeme vývarem a zavaříme. Na závěr přilijeme víno Marsala, do omáčky vložíme závitky se šťávou a nakonec rozpůlená cherry rajčata. Necháme dodusit pod pokličkou a podáváme s opečenými brambory.

 

 

  1. Jahodový sníh

Suroviny

Postup

250 g čerstvých jahod

4 bílky

vanilkový a pískový cukr

cukrářský piškot

lístky máty

 

Část nakrájených jahod a posekané lístky máty dáme do skleniček s vanilkovým cukrem a promačkáme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmísíme do něj cukr a zašleháme kousky jahod. Do každé skleničky vložíme piškot a doplníme jí jahodovým sněhem. Zdobíme lístkem máty.

 

 

Díl č. 35                                                              Datum vysílání 5.3.2006

 

1. Čínská kukuřičná polévka

Suroviny

Postup

100 g kuřecího masa

100g šunky

500 ml kuřecího vývaru

300g kukuřice

2 vejce

glutaman

1 lžíce škrobové moučky

sklenička vody

petrželka

 

 

 

 

Dáme vařit kuřecí vývar, mezitím nakrájíme na kousky kuře, které namarinujeme cherrym. Rozmixujeme kukuřici, přidáme kousky masa a osolíme. Škrobovou moučku rozmícháme ve vodě a zahustíme polévku, do které přidáme nakrájenou šunku, rozmíchané vejce a nakonec nasekanou petrželku.

 

 

 

2.  Irské dušené

Suroviny

Postup

500 g vepřového masa

500 ml vývaru

 2 velké cibule

2 velké mrkve

čtvrtinu celeru polovinu pórku

3 oškrábané brambory

bobkový list

čerstvý tymián a rozmarýn

hladká mouka

sůl

olej

 

 

Na oleji osmažíme a podusíme nakrájené kousky masa.

Přidáme najemno nakrájenou cibulku, vše vložíme do zapékací mísy, přelijeme vývarem, osolíme, poskládáme na plátky nakrájenou zeleninu a nakonec plátky brambor. Vše polijeme olejem a asi hodinku necháme zapéct.

 

 

 

 

Díl č. 36                                                                        Datum vysílání 6.3.2006

 

  1. Vlámská polévka

Suroviny

Postup

1 litr vody

500 g  brambor

2 pórky

250 g bílé ředkve

150 g strouhanky

30 g másla

1 vejce

sůl

pepř

pažitka

 

Do tlakového hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu. Přisypeme nakrájené brambory a zeleninu, osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou. Uzavřeme hrnec a vaříme šest minut. Do hotové polévky vmícháme vejce a máslo. Zdobíme pažitkou.

 

  1. Rýnská roštěná

Suroviny

Postup

4 roštěnky

150 g cibule

1 celer

30 g hladké mouky

1 rajčatový protlak

100 ml bílého vína

mletá paprika

olej

sůl

pepř

 

Maso naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme na oleji. Poté maso vyjmeme, ve výpeku  osmažíme cibuli, přidáme nakrájený celer, orestujeme papriku, přimícháme protlak a přilijeme víno. Hotový základ vložíme do tlakového hrnce, přidáme maso, zalijeme trochou vody a dusíme na mírném ohni asi 12 minut.

 

  1. Třešňový krém

Suroviny

Postup

400 g třešňového kompotu

500 ml mléka

100 g cukru

3 vejce

30 g škrobové moučky

50 ml griotky

30 g másla

šlehačka, třešeň a máta na ozdobení

Ve vodní lázni smícháme za studena mléko, cukr a škrobovou moučku. Zahříváme za stálého míchání dokud krém nezhoustne. Zchlazujeme, přilijeme griotku a postupně zašleháme vajíčka. Misky vymažeme máslem, na dno dáme vypeckované třešně a zalijeme je krémem. Misky přikryjeme, vložíme do tlakového hrnce a vaříme v páře asi 15 minut. Hotový krém vychladíme a dozdobíme šlehačkou, třešní a lístkem máty.