Díl č.31 - č.36
Díl č. 31 Datum vysílání 1.3.2006
1. Závitky z rybího filé s bylinkami
Suroviny |
Postup |
600g rybích filet v celku 2 vejce olej sůl kořenící směs na ryby bazalka kopr petrželová nať sezamová a lněná semínka |
Rybí filety seřízneme, svineme do závitků, dáme do zapékací misky vymazané olejem a posolíme. Z jednoho vejce, strouhaného sýra, nasekaných odřezků filet, bylinek, koření, soli a pepře smícháme náplň, kterou vmáčkneme do závitků. Náplň shora potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a pečeme asi 15 minut. |
2. Pórkové zelí se smetanou
Suroviny |
Postup |
500g pórku 1 menší cibule 100g slaniny 60g oleje 100 ml mléka 100 ml smetany sůl |
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou slaninu a pórek. Osolíme. Směs krátce opečeme, zalijeme mlékem a asi dvě minuty podusíme. Nakonec zjemníme smetanou. |
3. Nastavovaná bramborová kaše
Suroviny
|
Postup
|
sůl |
Pokrájené brambory a krupky uvaříme zvlášť v osolené vodě. Brambory scedíme, vyšleháme s máslem do hladka, pak přidáme ohřáté mléko a nakonec vmícháme scezené krupky. |
Díl č. 32 Datum vysílání 2. 3. 2006
1. Bleskový štrúdl s pohankovou náplní
Suroviny |
Postup |
1 balíček listového těsta pohanková lámanka 1 tvaroh 1 nastrouhané jablko cukr vanilkový cukr skořice olej 1 vejce na potření |
Těsto rozválíme na tenký plát. Tvaroh utřeme s bílkem, přidáme cukr, skořici a natřeme na plát. Posypeme suchou pohankovou lámankou, rovnoměrně přidáme ovoce, ještě posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, pokapeme olejem, opatrně stočíme a konce zatlačíme. Položíme na suchý plech, potřeme žloutkem a dáme péci. |
2. Pohankové trio
Suroviny
|
Postup
|
kari pohanka: 2 střední cibule masový vývar olej kari koření černý pepř suché polévkové koření zázvor rajská pohanka: 2 cibule 1 rajský protlak kečup olej 3 stroužky česneku 1červená paprika vývar suché polévkové koření černý pepř špenátová pohanka: 2 cibule 1 mražený špenát 4 stroužky česneku 1 zelená paprika vývar olej černý pepř |
1/ na oleji zpěníme cibuli, přidáme kukuřici, osolíme, dáme koření, zalijeme vývarem a podusíme. Přidáme pohanku, podlijeme vývarem a mícháme do jeho odpaření 2/ K cibuli, zpěněné na oleji, přidáme rajský protlak a kečup, na nudličky nakrájenou papriku, osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Promícháme s pohankou, dochutíme kečupem a solí 3/ K osmahnuté cibuli na oleji dáme překrájený špenát, zalijeme vývarem a povaříme. Přidáme ostatní ingredience, zamícháme, krátce podusíme, vmícháme pohanku a dochutíme solí a pepřem. |
Díl č. 33 Datum vysílání: 3.3.2006
1. Snídaňové kapustičky - Tomáš
Suroviny |
Postup |
200 ml smetany 3 vejce 300 ml oleje 100 ml bílého vína sůl pepř 4 ks toastového chleba pažitka citrónová šťáva |
Růžičkovou kapustu blanžírujeme v horké vodě s vínem, solí a pepřem. Pak ji zchladíme. Vejce uvaříme a také zchladíme. Ze zbylého vejce, parmazánu, soli, pepře, mouky a zbytku vína umícháme těstíčko. Kapustu zabalíme do plátků slaniny, obalíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji. Smetanu smícháme s citrónovou šťávou, pažitkou a zbytek slaniny opečeme. Podáváme na talíři se salátem, slaninou, opečeným toastem. |
2. Růžičková kapusta pod sýrovou peřinkou - Karel
Suroviny
|
Postup
|
100 ml smetany 1 vejce 3 lžíce parmazánu 4 stroužky česneku 1 hrst piniových semínek 1 lžíce tymiánu olivový olej sůl, pepř |
Kapustu krátce povaříme, scedíme, necháme vychladnout. Nakrájenou slaninu a česnek dáme restovat na olivový olej, přidáme kapustičky, piniová semínka, tymián, nastrouhaný parmazán a na kostky nakrájené brambory. Vše promícháme a přendáme do máslem vymazané zapékací nádoby. Zalijeme vejcem smíchaným se smetanou, pepřem a solí. V troubě zapékáme asi 20 minut. Před dokončením posypeme nakrájenou mozzarelou a dáme ještě na 5 minut zapéct. |
Díl č. 34 Vysílání dne: 4.3.2006
- Francouzská květáková polévka
Suroviny |
Postup |
1 cibule kousek másla olivový olej 50 ml bílého vína 250 ml zeleninového vývaru 20 ml mléka sůl muškátový květ citrónová šťáva chilli petrželka |
Na oleji osmahneme cibuli až zesklovatí, přidáme máslo, květák rozebraný na menší růžičky a podusíme. Přilijeme vývar a v mléce namočené ovesné vločky, přisolíme, přidáme muškátový květ a povaříme asi 10 minut. Polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou, přilijeme trochu vína a citrónové šťávy, přisypeme najemno nakrájenou petrželku a drobné růžičky květáku. Hotovou polévku dokořeníme chilli a ozdobíme praženými mandlemi. |
- Vepřové závitky po italsku.
Suroviny |
Postup |
4 vepřové řízky 4 plátky šunky 2 velké žampióny 2 lžíce strouhaného parmazánu šalvěj trochu hladké mouky olivový olej 1 cibule celerová nať stroužek česneku 250 ml vývaru 70 ml vína Marsala sůl pepř |
Plátky masa nařízneme, naklepeme, osolíme a opepříme. Každý plátek posypeme parmezánem, poklademe šunkou, žampiony, šalvějí a zarolujeme do závitku. Na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran závitky obalené v hladké mouce, poté je vyjmeme a dáme do trouby zvolna dopéct. Ve zbylém výpeku osmahneme cibuli a celerovou nať, přidáme sekaný česnek a rajský protlak, podlijeme vývarem a zavaříme. Na závěr přilijeme víno Marsala, do omáčky vložíme závitky se šťávou a nakonec rozpůlená cherry rajčata. Necháme dodusit pod pokličkou a podáváme s opečenými brambory. |
- Jahodový sníh
Suroviny |
Postup |
4 bílky vanilkový a pískový cukr cukrářský piškot lístky máty |
Část nakrájených jahod a posekané lístky máty dáme do skleniček s vanilkovým cukrem a promačkáme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmísíme do něj cukr a zašleháme kousky jahod. Do každé skleničky vložíme piškot a doplníme jí jahodovým sněhem. Zdobíme lístkem máty. |
Díl č. 35 Datum vysílání 5.3.2006
1. Čínská kukuřičná polévka
Suroviny |
Postup |
100g šunky 500 ml kuřecího vývaru 300g kukuřice 2 vejce glutaman 1 lžíce škrobové moučky sklenička vody petrželka |
Dáme vařit kuřecí vývar, mezitím nakrájíme na kousky kuře, které namarinujeme cherrym. Rozmixujeme kukuřici, přidáme kousky masa a osolíme. Škrobovou moučku rozmícháme ve vodě a zahustíme polévku, do které přidáme nakrájenou šunku, rozmíchané vejce a nakonec nasekanou petrželku. |
2. Irské dušené
Suroviny |
Postup |
500 ml vývaru 2 velké cibule 2 velké mrkve čtvrtinu celeru polovinu pórku 3 oškrábané brambory bobkový list čerstvý tymián a rozmarýn hladká mouka sůl olej |
Na oleji osmažíme a podusíme nakrájené kousky masa. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, vše vložíme do zapékací mísy, přelijeme vývarem, osolíme, poskládáme na plátky nakrájenou zeleninu a nakonec plátky brambor. Vše polijeme olejem a asi hodinku necháme zapéct. |
Díl č. 36 Datum vysílání 6.3.2006
- Vlámská polévka
Suroviny |
Postup |
2 pórky 1 vejce sůl pepř pažitka |
Do tlakového hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu. Přisypeme nakrájené brambory a zeleninu, osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou. Uzavřeme hrnec a vaříme šest minut. Do hotové polévky vmícháme vejce a máslo. Zdobíme pažitkou. |
- Rýnská roštěná
Suroviny |
Postup |
4 roštěnky 1 celer 1 rajčatový protlak 100 ml bílého vína mletá paprika olej sůl pepř |
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme na oleji. Poté maso vyjmeme, ve výpeku osmažíme cibuli, přidáme nakrájený celer, orestujeme papriku, přimícháme protlak a přilijeme víno. Hotový základ vložíme do tlakového hrnce, přidáme maso, zalijeme trochou vody a dusíme na mírném ohni asi 12 minut. |
- Třešňový krém
Suroviny |
Postup |
500 ml mléka 3 vejce 50 ml griotky šlehačka, třešeň a máta na ozdobení |
Ve vodní lázni smícháme za studena mléko, cukr a škrobovou moučku. Zahříváme za stálého míchání dokud krém nezhoustne. Zchlazujeme, přilijeme griotku a postupně zašleháme vajíčka. Misky vymažeme máslem, na dno dáme vypeckované třešně a zalijeme je krémem. Misky přikryjeme, vložíme do tlakového hrnce a vaříme v páře asi 15 minut. Hotový krém vychladíme a dozdobíme šlehačkou, třešní a lístkem máty. |