Jdi na obsah Jdi na menu
 


Díl č.280 - č.285

Díl č.          280                                            Datum vysílání 11. 1. 2006

 

1. Drůbeží vývar

Suroviny

Postup

700 g drůbežího masa s kostmi a kůžemi

150 g kořenové zeleniny

jedna cibule

pět kuliček pepře

kousek kapusty, pórku a květáku

lžička soli

Čisté maso a kosti vložíme do studené vody, osolíme, přidáme pepř a cibuli a zvolna vaříme půl hodiny. Poté přidáme všechnu zeleninu a zvolna vaříme dalších 20 minut. Vývar scedíme, maso obereme a nakrájené vkládáme do hotové polévky.

 

2. Špenátové noky

Suroviny
Postup

100 g mražených špenátových listů

2 vejce

stroužek česneku

sůl, pepř

150 g jemné krupice

50 ml oleje

trochu strouhanky

Z rozmrzlých listů špenátu vymáčkneme vodu a nasekáme je. V misce rozšleháme vejce, přidáme špenát, sůl, olej, strouhanku a krupici a rozlisovaný česnek. Vše rozmixujeme tak, aby vznikla hustá kaše, ze které vykrajujeme namočenými lžícemi noky a vkládáme je do vroucí osolené vody. Uvařené noky zchladíme a přidáme do hotové polévky.

 

3. Staročeská hrstková polévka

Suroviny

Postup

3 větší brambory

1 velká cibule

300g kořenové zeleniny

100g předvařené čočky

100g ovesných vloček

50g ječných krupek perliček

60g sádla

česnek, sůl, kmín, majoránka

petrželová nať

 

Očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu vložíme do hrnce na rozpuštěné sádlo a chvíli opékáme. Po chvíli přidáváme cibuli, kmín a brambory, které zalijeme vodou. Dosolíme a přivedeme k varu. Po deseti minutách přidáme čočku, krupky a vločky. Ochutíme rozlisovaným česnekem. Před koncem varu přidáme majoránku a petrželovou nať.  

 

 

Díl č. 281                                         Datum vysílání: 12.1.2006

 

1. Salát šampión

Suroviny

Postup

½ polního salátu

½ svazku řeřichy zahradní

100 g žampionů

citrónová šťáva

1 malá cibule

4 lžíce červeného vinného octa

sůl, cukr

 mletý pepř

½ lžičky majoránky

5 lžic olivového oleje

 

Salát rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké proužky. Řeřichu zbavíme stonků a přidáme k salátu. Plátky žampionů pokapeme citrónovou šťávou. Cibuli nasekáme najemno, spaříme  a spolu s žampiony vmícháme do salátu. Z octa, soli, pepře, majoránky a olivového oleje připravíme marinádu, kterou nalijeme na salát a dobře promícháme.

           

 

 

2. Čekankový salát s tuňákem

Suroviny
Postup

200 g čekanky

300 g červené čekanky (radicchio)

200 g tuňáka

1 jemně nasekaná šalotka

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce jablečného octa

sůl, mletý pepř

Čekanku nakrájíme na malé kousky. Ze šalotky, oleje, octa, soli a pepře připravíme nálev. Salát s tuňákem urovnáme na talíře a rovnoměrně přelijeme nálevem.

 

 

3. Ledový salát s karotkovou zálivkou

Suroviny

Postup

1-2 ledové saláty

2 lžíce majonézy

2 lžíce bílého jogurtu

2 lžíce nastrouhané karotky

sůl

mletý bílý pepř

citrónová šťáva

pažitka

Do mísy vložíme majonézu, jogurt, najemno nastrouhanou karotku a nakrájenou pažitku. Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a promícháme. Vložíme natrhaný ledový salát a zlehka zamícháme. Salát podáváme vychlazený.

           

 

 

 

Díl č. 282                                                              Datum vysílání: 13.1.2006

 

1. Kari v ananasu

Suroviny

Postup

1 ks ananasu

500 g kuřecích prsou

250 ml smetany

100 ml bílého vermutu

cibule

červená a zelená paprika

100 g šitake

bazalka

sůl

kari koření

pepř

indický chléb

 

Ananas vydlabeme a z dužiny nakrájíme kostky. Plátky kuřecích prsou zaprášíme kari kořením, osolíme a opepříme. V pánvi orestujeme cibulku a přidáme maso. Když se opeče vložíme houby, papriky, kousky ananasu, vermut, smetanu a bazalku. Necháme prohřát.. Hotovou směsí naplníme vydlabaný ananas. Ze zbylého ovoce uděláme džus.

 

 

 

2. Ananasové lodičky

Suroviny
Postup

1 ks ananasu

500 g kuřecích prsou

250 ml smetany

100 ml bílého vermutu

50 g hladké mouky

3 vejce

100 g strouhanky

3 velké brambory

4 stroužky česneku

pepř

sůl

tymián

rozmarýn

muškátový oříšek

 

Ananas rozčtvrtíme a dužinu najemno pokrájíme. Kuřecí maso nasekáme, přidáme ananas, vermut, smetanu, strouhanku, vejce,mouku, sůl, pepř, tymián, rozmarýn a zamícháme. Směsí vyplníme čtvrtky ananasu a dáme péct do trouby. Plátky brambor naskládáme do zapékací misky a zalijeme je směsí smetany, soli, pepře, česneku a muškátového oříšku. Pečeme v troubě do zlatova.

 

Díl č. 283                                                                                 Datum vysílání 14.1. 2006

 

1. Špagety Mušketýr

Suroviny
Postup

100 g špaget

50 g kuřecích prsou

50 g vepřové pečeně bez kosti

50 g hovězí svíčkové

1 hermelín

50 g nivy

50 g eidamu

sůl

steakové koření

olivový olej

 

 

Těstoviny uvaříme běžným způsobem, propláchneme je a necháme okapat.

Vepřové, hovězí a kuřecí maso nakrájíme na nudličky a vše osolíme, orestujeme na oleji a okořeníme.

Potom klademe špagety do zapékací misky ve vrstvách prokládaných připravenou směsí masa.

Každá vrstva se posype strouhaným sýrem niva a eidam.

Navrch poskládáme krájený hermelín a 10-12 minut zapékáme.

 

 

 

 

2. Mušketýrovy kordy

Suroviny
Postup

400 g svíčkové

100 g angl. slaniny

100 g šunky

50 g nivy

50 g eidamu

50 g hermelínu

10 g vlašských ořechů

10 g oliv

1 cibule

1 stroužek česneku

50 g žampionů

grilovací koření

steakové koření

oregáno

sojová omáčka

Plátky svíčkové jemně naklepeme rukou a potřeme kořením.

Na 2 plátky slaniny poskládáme nivu, nasekané ořechy, na další dva šunku, sýr a olivy.

Plátky svíčkové  naplníme a zarolujeme. Závitky napíchneme na kordy a necháme grilovat 10 – 15 minut.

Z cibule, žampionů, oliv a sojové omáčky připravíme šťávu.

Podáváme na talíři a zvlášť v omáčníku přiložíme šťávu.

 

 

 

Díl č. 284                                                            Datum vysílání 15.1. 2006

 

1.  Slaný koláč Báry Štěpánové

Suroviny

Postup

1 listové těsto

3 ks taveného sýru

250 g šunky

4 rajčata

250g sýru na strouhání

kečup

sůl

pepř

oregáno

bazalka

hladká mouka na vyválení

 

Listové těsto rozválíme, dáme na plech, potřeme kečupem, poklademe šunkou, sýrem a nakrájenými rajčaty.

Vše okořeníme a posypeme strouhaným sýrem.

Pečeme 20 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Kuřecí plátky s kokosovým mlékem

Suroviny
Postup

4 ks kuřecích prsou

4 porce jasmínové rýže

tandori pasta

velká sklenice kokosového mléka

olej

sůl

pepř

 

Kuřecí plátky omyjeme, osolíme, opepříme a naložíme do směsi, kterou si připravíme z olivového oleje a pálivé tandori pasty. Poté je dáme do zapékací mísy a necháme péct. Asi v půlce pečení polijeme kuřecí prsa kokosovým mlékem a necháme dopéct.

Jako přílohu podáváme jasmínovou rýži, kterou vaříme asi 13 minut v osolené vodě.

 

 

3.  Rychlé jídlo - kozí sýr s toustovým chlebem

Suroviny
Postup

400 g kozího sýra

1 listový salát (připravený, prý se prodává už v pytlíku roztrhaný na listy)

dijonská hořčice

vlašské ořechy

med

olivový olej

ocet balzamico

sůl

pepř

toustový chléb

Listy salátu opereme, natrháme a dáme do mísy.

Poté si připravíme zálivku na salát si z oleje, octa, hořčice, soli a pepře.

Plátky kozího sýra poklademe na opečené tousty, posypeme ořechy a dáme na 30 vteřin do mikrovlné trouby.

Na závěr je polijeme medem.

 

 

 

Díl č. 285                                                                    Datum vysílání 16.1.2006

 

1. Zabijačková polévka

Suroviny

Postup

500 g vepřového masa (hlava, koleno)

celý pepř

nové koření

2 cibule

200 g kořenové zeleniny

100 g krup

200 ml vepřové krve

1 lžíce sádla

majoránka

bobkový list

česnek

sůl

pepř

 

Maso vložíme do studené osolené vody spolu s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou a jednou cibulí. Zvlášť uvaříme kroupy, necháme je vychladnout, zalijeme vepřovou krví a promícháme. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, zalijeme ji přecezeným vývarem s masem, uvedeme do varu a za stálého míchání přidáme připravené kroupy s krví. Do polévky vložíme obrané nakrájené maso, dochutíme česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Chvíli povaříme a podáváme.

 

 

 

2. Jaternicový prejt

Suroviny
Postup

1,5 kg vepřové hlavy

250 g vepřového boku

250 g vepřových plic

250 g vepřových jater

žemle

¼ l tučného vývaru z masa

1 lžíci sádla

sůl

česnek

majoránku

mleté nové koření

mletý kmín

mletý pepř

bobkový list

 

Hlavu a bůček uvaříme v osolené vodě tak, aby maso zůstalo tužší a spolu se zvlášť uvařenými plícemi je umeleme v masovém strojku. Do mísy dáme ve vývaru namočené vymačkané žemle, přidáme jemně umletá játra, umleté maso a plíce, osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a dobře promícháme. Směs urovnáme do sádlem vymaštěného pekáčku a v předem vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Podáváme s čerstvým chlebem a kysaným zelím.

 

3. Bábovková huspenina

Suroviny
Postup

2 vepřová kolena

3 vepřové nohy

1 malá cibule

1 menší mrkev

2 sterilované okurky

sůl

 bobkový list

celý  pepř

nové koření

ocet

1 vejce

1 lžíce sterilovaného hrášku

Očištěná kolena a nožičky vaříme spolu s kořením v osolené vodě doměkka. Necháme částečně vychladnout  a pak kolena i nožičky vykostíme. Maso nakrájíme na kostky, kůže a ořez semeleme. Vše vložíme do přecezeného a tuku zbaveného vývaru, přidáme nakrájenou zvlášť uvařenou mrkev, drobně nasekanou cibuli a okurky, osolíme, zakapeme octem,  promícháme a zavaříme. Vlijeme do formy a necháme v chladu ztuhnout.