Díl č.280 - č.285
Díl č. 280 Datum vysílání 11. 1. 2006
1. Drůbeží vývar
Suroviny |
Postup |
700 g drůbežího masa s kostmi a kůžemi 150 g kořenové zeleniny jedna cibule pět kuliček pepře kousek kapusty, pórku a květáku lžička soli |
Čisté maso a kosti vložíme do studené vody, osolíme, přidáme pepř a cibuli a zvolna vaříme půl hodiny. Poté přidáme všechnu zeleninu a zvolna vaříme dalších 20 minut. Vývar scedíme, maso obereme a nakrájené vkládáme do hotové polévky. |
2. Špenátové noky
Suroviny
|
Postup
|
100 g mražených špenátových listů 2 vejce stroužek česneku sůl, pepř 150 g jemné krupice 50 ml oleje trochu strouhanky |
Z rozmrzlých listů špenátu vymáčkneme vodu a nasekáme je. V misce rozšleháme vejce, přidáme špenát, sůl, olej, strouhanku a krupici a rozlisovaný česnek. Vše rozmixujeme tak, aby vznikla hustá kaše, ze které vykrajujeme namočenými lžícemi noky a vkládáme je do vroucí osolené vody. Uvařené noky zchladíme a přidáme do hotové polévky. |
3. Staročeská hrstková polévka
Suroviny |
Postup |
3 větší brambory 1 velká cibule 300g kořenové zeleniny 100g předvařené čočky 100g ovesných vloček 50g ječných krupek perliček 60g sádla česnek, sůl, kmín, majoránka petrželová nať |
Očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu vložíme do hrnce na rozpuštěné sádlo a chvíli opékáme. Po chvíli přidáváme cibuli, kmín a brambory, které zalijeme vodou. Dosolíme a přivedeme k varu. Po deseti minutách přidáme čočku, krupky a vločky. Ochutíme rozlisovaným česnekem. Před koncem varu přidáme majoránku a petrželovou nať. |
Díl č. 281 Datum vysílání: 12.1.2006
1. Salát šampión
Suroviny |
Postup |
½ polního salátu ½ svazku řeřichy zahradní 100 g žampionů citrónová šťáva 1 malá cibule 4 lžíce červeného vinného octa sůl, cukr mletý pepř ½ lžičky majoránky 5 lžic olivového oleje
|
Salát rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké proužky. Řeřichu zbavíme stonků a přidáme k salátu. Plátky žampionů pokapeme citrónovou šťávou. Cibuli nasekáme najemno, spaříme a spolu s žampiony vmícháme do salátu. Z octa, soli, pepře, majoránky a olivového oleje připravíme marinádu, kterou nalijeme na salát a dobře promícháme.
|
2. Čekankový salát s tuňákem
Suroviny
|
Postup
|
200 g čekanky 300 g červené čekanky (radicchio) 200 g tuňáka 1 jemně nasekaná šalotka 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce jablečného octa sůl, mletý pepř |
Čekanku nakrájíme na malé kousky. Ze šalotky, oleje, octa, soli a pepře připravíme nálev. Salát s tuňákem urovnáme na talíře a rovnoměrně přelijeme nálevem. |
3. Ledový salát s karotkovou zálivkou
Suroviny |
Postup |
1-2 ledové saláty 2 lžíce majonézy 2 lžíce bílého jogurtu 2 lžíce nastrouhané karotky sůl mletý bílý pepř citrónová šťáva pažitka |
Do mísy vložíme majonézu, jogurt, najemno nastrouhanou karotku a nakrájenou pažitku. Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a promícháme. Vložíme natrhaný ledový salát a zlehka zamícháme. Salát podáváme vychlazený.
|
Díl č. 282 Datum vysílání: 13.1.2006
1. Kari v ananasu
Suroviny |
Postup |
1 ks ananasu 500 g kuřecích prsou 250 ml smetany 100 ml bílého vermutu cibule červená a zelená paprika 100 g šitake bazalka sůl kari koření pepř indický chléb |
Ananas vydlabeme a z dužiny nakrájíme kostky. Plátky kuřecích prsou zaprášíme kari kořením, osolíme a opepříme. V pánvi orestujeme cibulku a přidáme maso. Když se opeče vložíme houby, papriky, kousky ananasu, vermut, smetanu a bazalku. Necháme prohřát.. Hotovou směsí naplníme vydlabaný ananas. Ze zbylého ovoce uděláme džus. |
2. Ananasové lodičky
Suroviny
|
Postup
|
1 ks ananasu 500 g kuřecích prsou 250 ml smetany 100 ml bílého vermutu 50 g hladké mouky 3 vejce 100 g strouhanky 3 velké brambory 4 stroužky česneku pepř sůl tymián rozmarýn muškátový oříšek |
Ananas rozčtvrtíme a dužinu najemno pokrájíme. Kuřecí maso nasekáme, přidáme ananas, vermut, smetanu, strouhanku, vejce,mouku, sůl, pepř, tymián, rozmarýn a zamícháme. Směsí vyplníme čtvrtky ananasu a dáme péct do trouby. Plátky brambor naskládáme do zapékací misky a zalijeme je směsí smetany, soli, pepře, česneku a muškátového oříšku. Pečeme v troubě do zlatova. |
Díl č. 283 Datum vysílání 14.1. 2006
1. Špagety Mušketýr
Suroviny
|
Postup
|
100 g špaget 50 g kuřecích prsou 50 g vepřové pečeně bez kosti 50 g hovězí svíčkové 1 hermelín 50 g nivy 50 g eidamu sůl steakové koření olivový olej |
Těstoviny uvaříme běžným způsobem, propláchneme je a necháme okapat. Vepřové, hovězí a kuřecí maso nakrájíme na nudličky a vše osolíme, orestujeme na oleji a okořeníme. Potom klademe špagety do zapékací misky ve vrstvách prokládaných připravenou směsí masa. Každá vrstva se posype strouhaným sýrem niva a eidam. Navrch poskládáme krájený hermelín a 10-12 minut zapékáme. |
2. Mušketýrovy kordy
Suroviny
|
Postup
|
400 g svíčkové 100 g angl. slaniny 100 g šunky 50 g nivy 50 g eidamu 50 g hermelínu 10 g vlašských ořechů 10 g oliv 1 cibule 1 stroužek česneku 50 g žampionů grilovací koření steakové koření oregáno sojová omáčka |
Plátky svíčkové jemně naklepeme rukou a potřeme kořením. Na 2 plátky slaniny poskládáme nivu, nasekané ořechy, na další dva šunku, sýr a olivy. Plátky svíčkové naplníme a zarolujeme. Závitky napíchneme na kordy a necháme grilovat 10 – 15 minut. Z cibule, žampionů, oliv a sojové omáčky připravíme šťávu. Podáváme na talíři a zvlášť v omáčníku přiložíme šťávu.
|
Díl č. 284 Datum vysílání 15.1. 2006
1. Slaný koláč Báry Štěpánové
Suroviny |
Postup |
1 listové těsto 3 ks taveného sýru 250 g šunky 4 rajčata 250g sýru na strouhání kečup sůl pepř oregáno bazalka hladká mouka na vyválení |
Listové těsto rozválíme, dáme na plech, potřeme kečupem, poklademe šunkou, sýrem a nakrájenými rajčaty. Vše okořeníme a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme 20 minut. |
2. Kuřecí plátky s kokosovým mlékem
Suroviny
|
Postup
|
4 ks kuřecích prsou 4 porce jasmínové rýže tandori pasta velká sklenice kokosového mléka olej sůl pepř |
Kuřecí plátky omyjeme, osolíme, opepříme a naložíme do směsi, kterou si připravíme z olivového oleje a pálivé tandori pasty. Poté je dáme do zapékací mísy a necháme péct. Asi v půlce pečení polijeme kuřecí prsa kokosovým mlékem a necháme dopéct. Jako přílohu podáváme jasmínovou rýži, kterou vaříme asi 13 minut v osolené vodě. |
3. Rychlé jídlo - kozí sýr s toustovým chlebem
Suroviny
|
Postup
|
400 g kozího sýra 1 listový salát (připravený, prý se prodává už v pytlíku roztrhaný na listy) dijonská hořčice vlašské ořechy med olivový olej ocet balzamico sůl pepř toustový chléb |
Listy salátu opereme, natrháme a dáme do mísy. Poté si připravíme zálivku na salát si z oleje, octa, hořčice, soli a pepře. Plátky kozího sýra poklademe na opečené tousty, posypeme ořechy a dáme na 30 vteřin do mikrovlné trouby. Na závěr je polijeme medem. |
Díl č. 285 Datum vysílání 16.1.2006
1. Zabijačková polévka
Suroviny |
Postup |
500 g vepřového masa (hlava, koleno) celý pepř nové koření 2 cibule 200 g kořenové zeleniny 100 g krup 200 ml vepřové krve 1 lžíce sádla majoránka bobkový list česnek sůl pepř |
Maso vložíme do studené osolené vody spolu s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou a jednou cibulí. Zvlášť uvaříme kroupy, necháme je vychladnout, zalijeme vepřovou krví a promícháme. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, zalijeme ji přecezeným vývarem s masem, uvedeme do varu a za stálého míchání přidáme připravené kroupy s krví. Do polévky vložíme obrané nakrájené maso, dochutíme česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Chvíli povaříme a podáváme. |
2. Jaternicový prejt
Suroviny
|
Postup
|
1,5 kg vepřové hlavy 250 g vepřového boku 250 g vepřových plic 250 g vepřových jater žemle ¼ l tučného vývaru z masa 1 lžíci sádla sůl česnek majoránku mleté nové koření mletý kmín mletý pepř bobkový list |
Hlavu a bůček uvaříme v osolené vodě tak, aby maso zůstalo tužší a spolu se zvlášť uvařenými plícemi je umeleme v masovém strojku. Do mísy dáme ve vývaru namočené vymačkané žemle, přidáme jemně umletá játra, umleté maso a plíce, osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a dobře promícháme. Směs urovnáme do sádlem vymaštěného pekáčku a v předem vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Podáváme s čerstvým chlebem a kysaným zelím. |
3. Bábovková huspenina
Suroviny
|
Postup
|
2 vepřová kolena 3 vepřové nohy 1 malá cibule 1 menší mrkev 2 sterilované okurky sůl bobkový list celý pepř nové koření ocet 1 vejce 1 lžíce sterilovaného hrášku |
Očištěná kolena a nožičky vaříme spolu s kořením v osolené vodě doměkka. Necháme částečně vychladnout a pak kolena i nožičky vykostíme. Maso nakrájíme na kostky, kůže a ořez semeleme. Vše vložíme do přecezeného a tuku zbaveného vývaru, přidáme nakrájenou zvlášť uvařenou mrkev, drobně nasekanou cibuli a okurky, osolíme, zakapeme octem, promícháme a zavaříme. Vlijeme do formy a necháme v chladu ztuhnout. |