Jdi na obsah Jdi na menu

Díl č.26 - č.30

Díl č. 26                                                                Datum vysílání: 24.2.2006

 

1. Vepřové medailónky  s rokfórovou omáčkou

Suroviny

Postup

400 g vepřové panenky

150 g vepřových jater

200 g pórku

5 cl bílého vína

150 g anglické slaniny

150 g rokfóru

150 ml smetany

šalotka

červený pepř v nálevu

kapary velké

400 g vařených brambor

200 g rajčat

200 g mozzarely

sůl

barevný pepř hrubý

rozmarýn

olivový olej

 

Vepřovou panenku nakrájíme na medailónky a okořeníme, játra nakrájíme na kostky a obalíme je ve slanině. Obě masa napichujeme střídavě na špíz. Opečeme a před koncem zastříkneme bílým vínem. Ze sýra, smetany a šalotky připravíme omáčku.

Z vařených brambor, rajčat, pórku a mozzarelly uděláme sendviče, které zapečeme a podáváme jako přílohu.

 

 

2. Pikantní špíz  z panenky na medailóncích z jater

Suroviny
Postup

800 g vepřové panenky

400 g pórku

1 plát listového těsta

400 g vepřových jater

máslo

olivový olej

Náplň: 

300 g směsi hub

5 stroužků česneku

1 chilli paprička

200 ml vína

čerstvý tymián

sůl

pepř

 

Na špíz střídavě napichujeme špalíčky panenky a špalíčky pórku.

Zprudka ho opečeme, zabalíme do listového těsta s houbovou náplní a dáme péci do trouby.

Houbová náplň:

Na másle orestujeme houby, česnek a dochutíme tymiánem, solí, pepřem a chilli papričkou. Přilijeme víno a podusíme.

Z vepřových jater nakrájíme medailonky a velmi rychle upečeme. Na talíř klademe medailonky z jater a na ně upečený špíz.

 

 

 

 

 

 

 

Díl č. 27                                                                 Vysílání dne: 25.2.2006

 

1.Rychlá polévka s krupicovými nočky

Suroviny

Postup

2 polévkové kostky

100 g krupičky

větší mrkev

2 vejce

sůl

kousek másla

polévkové koření

červená čočka

pórek

 

Na másle osmažíme strouhanou mrkev, přidáme krupici a na závěr vmícháme vejce, osolíme a ze vzniklé hmoty tvoříme nočky, které zavařujeme do polévky. Přidáme červenou čočku a vaříme. Do hotové polévky vložíme na másle osmažené nudličky mrkve a pórku.

 

2.Těstoviny se sýrovou omáčkou s citronem

Suroviny

Postup

balíček těstovin

sůl

kousek másla

tvrdý sýr

tavený sýr

olej

smetana

bazalka

 

V osolené vodě uvaříme těstoviny. Ve smetaně rozehřejeme tavený a strouhaný sýr, přidáme bazalku, máslo a kůru i šťávu z citronu. Omáčku přeléváme přes těstoviny a zdobíme sýrem a osmaženými plátky mrkve.

 

  1. Salát z čínského zelí a kyselých houbiček

Suroviny

Postup

kyselé houby

kyselé okurky

čínské zelí

2 vařená vejce

plnotučná hořčice

barevná paprika

sůl

cukr

ocet

pepř

 

Z kyselých hub, okurek, hořčice, sekaných vajec, octa, cukru a soli vymícháme dresink, kterým přelijeme krájené zelí a papriky. Nakonec vše opepříme.

 

 

Díl č. 28                                                                  Datum vysílání 26.2.2006

 

1. Polská dršťková polévka

Suroviny

Postup

1 kg drštěk

500 g zeleniny na polévku

2 kosti na hovězí vývar

muškátový oříšek

zázvor

majoránku

sůl

pepř

strouhaný sýr na posypání

Do osolené vody dáme vařit kosti společně s celými kusy zeleniny. Vařenou zeleninu nakrájíme na proužky. Do vývaru nastrouháme muškátový oříšek, okořeníme ho, přidáme dršťky a zahustíme moukou. Nakonec přidáme nakrájenou zeleninu. Polévku podáváme nejlépe posypanou strouhaným sýrem.

 

 

 

 

2.  Těstoviny s dary moře

Suroviny
Postup

200 g těstovin

250 g darů moře

2 menší šalotky

2 stroužky česneku

70 g špenátových listů

zelenou petrželku

150 ml smetany na šlehání

30 g strouhaného parmazánu

citrónovou šťávu

sůl

pepř

olej

Těstoviny uvaříme v dostatečně osolené vodě. Na pánvi nejprve osmahneme nakrájenou šalotku, pak plátky česneku. Poté krátce opečeme dary moře a nakonec zadusíme špenátové listy. Hned potom vše okořeníme a přidáme citrónovou šťávu, sůl, zalijeme smetanou a přidáme strouhaný parmazán. Směs zahřejeme a podáváme s těstovinami sypané sekanou petrželkou

 

 

 

Díl č. 29                                                    Datum vysílání 27. 2.  2006

 

1. Provensálské dušené hovězí

Suroviny

Postup

700 g  hovězího masa

400 ml červeného vína

2 lžíce brandy

tymián

1 střední cibule

1 snítka petrželové natě

1 stroužek česneku

2 mrkve

2 lžíce řapíkatého celeru

divoké koření

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

2 hrnky čerstvých hub

1 lžička rajčatového protlaku

1 pomeranč

sůl

pepř

Do vína přidáme brandy, olivový olej a veškerou pokrájenou zeleninu, a vložíme maso nakrájené na kostky. Necháme v marinádě odležet. Na rozpálené směsi másla a oleje  opečeme maso dohněda,  přidáme zeleninu, zredukujeme marinádu a vlijeme k masu.Vložíme koření, přidáme protlak, promícháme a velmi zvolna dusíme. Na másle upravíme dozlatova žampiony. Když je maso měkké, vložíme houby, sůl, pepř, šťávu z pomeranče, vyjmeme koření a ještě  lehounce povaříme.

 

 

 

2. Telecí játra s cuketou

Suroviny
Postup

250 g cukety

2 cibule

3  lžíce hladké mouky

pepř

sůl

3 polévkové lžíce olivového oleje

máslo

500 g telecích jater 

5 lžic bílého vína

 

Cuketu nakrájíme na kostky, cibuli na plátky, a dusíme na   oleji  cca 10 minut. Mouku se solí a pepřem promícháme, obalíme v ní 4 plátky jater a opékáme 3 minuty po každé straně, na závěr zjemníme máslem. 

Do pánve přidáme víno a povaříme, vzniklou omáčkou přelijeme   játra a podáváme.

 

 

Díl č. 30                                                    Datum vysílání 28. 2.  2006

 

 

1. Roláda z mletého masa s hráškem a salámem

Suroviny

Postup

1000 g mletého vepřového masa

3 lžíce škrobové moučky

200 ml mléka

1 cibule

pepř

sůl

tuk na vymazání

náplň:

3 vejce

1 lžíce hrášku

200 g měkkého salámu

usekaná petrželka

1 lžička oleje

pepř

sůl

 

Mleté maso osolíme, opepříme a přidáme škrobovou moučku. Přilijeme mléko a důkladně promícháme. Na fólii vytvoříme plát, poklademe usmaženými vejci, posypeme hráškem, nudličkami salámu a sekanou petrželkou a svineme. Roládu vložíme do tukem vymazaného pekáče, obložíme kolečky cibule, a upečeme do měkka.

 

2. Doudlebská roláda 

Suroviny
Postup

1000 g vepřové krkovice nebo plece

200 g uzeného masa

1 klobáska

kořenící směs na vepřovou pečeni

sůl

kmín

česnek

 

 

 

Připravte si plát z vepřové krkovice nebo plece, naklepejte a vemněte sůl, kmín a prolisovaný česnek. Odřezky a kousky masa nahrubo posekejte, osolte a okořeňte. Přidejte trochu vody, promíchejte a fáš roztlačte na plát masa. Z uzeného masa nakrájejte kostky, z klobásky proužky, poskládejte po fáši,  a zarolujte. Celou roládu zatočte do alobalu, pečlivě utáhněte a dejte péci. 

 

3. Různé závitky

Suroviny

Postup

2 plátky krkovice

2 kuřecí prsa

1 krůtí prsa

sušené meruňky a švestky

pistácie

zelená a žlutá paprika

červené sterilované fazole

špenátové listy

mandle

sůl

pepř

kari

 

 

 

1. Z kuřecích prsíček vytvoříme světlou fáš, ochutíme kari, přidáme špenátové listy, promícháme a zatočíme do alobalu.

2. Vepřovou sekaninu  doplníme barevnými paprikami a červenými sterilovanými fazolemi a zatočíme do alobalu

3.Sušené meruňky a švestky s mandlemi a loupanými pistáciemi promícháme s krůtí mletinou, dáme do alobalu.

 

Závitky v alobalu vložíme do pekáčku, podlijeme vodou a pečeme asi 25 minut.