Díl č.26 - č.30
Díl č. 26 Datum vysílání: 24.2.2006
1. Vepřové medailónky s rokfórovou omáčkou
Suroviny |
Postup |
400 g vepřové panenky 150 g vepřových jater 200 g pórku 5 cl bílého vína 150 g anglické slaniny 150 g rokfóru 150 ml smetany šalotka červený pepř v nálevu kapary velké 400 g vařených brambor 200 g rajčat 200 g mozzarely sůl barevný pepř hrubý rozmarýn olivový olej |
Vepřovou panenku nakrájíme na medailónky a okořeníme, játra nakrájíme na kostky a obalíme je ve slanině. Obě masa napichujeme střídavě na špíz. Opečeme a před koncem zastříkneme bílým vínem. Ze sýra, smetany a šalotky připravíme omáčku. Z vařených brambor, rajčat, pórku a mozzarelly uděláme sendviče, které zapečeme a podáváme jako přílohu. |
2. Pikantní špíz z panenky na medailóncích z jater
Suroviny
|
Postup
|
800 g vepřové panenky 400 g pórku 1 plát listového těsta 400 g vepřových jater máslo olivový olej Náplň: 300 g směsi hub 5 stroužků česneku 1 chilli paprička 200 ml vína čerstvý tymián sůl pepř |
Na špíz střídavě napichujeme špalíčky panenky a špalíčky pórku. Zprudka ho opečeme, zabalíme do listového těsta s houbovou náplní a dáme péci do trouby. Houbová náplň: Na másle orestujeme houby, česnek a dochutíme tymiánem, solí, pepřem a chilli papričkou. Přilijeme víno a podusíme. Z vepřových jater nakrájíme medailonky a velmi rychle upečeme. Na talíř klademe medailonky z jater a na ně upečený špíz. |
Díl č. 27 Vysílání dne: 25.2.2006
1.Rychlá polévka s krupicovými nočky
Suroviny |
Postup |
2 polévkové kostky 100 g krupičky větší mrkev 2 vejce sůl kousek másla polévkové koření červená čočka pórek |
Na másle osmažíme strouhanou mrkev, přidáme krupici a na závěr vmícháme vejce, osolíme a ze vzniklé hmoty tvoříme nočky, které zavařujeme do polévky. Přidáme červenou čočku a vaříme. Do hotové polévky vložíme na másle osmažené nudličky mrkve a pórku. |
2.Těstoviny se sýrovou omáčkou s citronem
Suroviny |
Postup |
balíček těstovin sůl kousek másla tvrdý sýr tavený sýr olej smetana bazalka |
V osolené vodě uvaříme těstoviny. Ve smetaně rozehřejeme tavený a strouhaný sýr, přidáme bazalku, máslo a kůru i šťávu z citronu. Omáčku přeléváme přes těstoviny a zdobíme sýrem a osmaženými plátky mrkve. |
- Salát z čínského zelí a kyselých houbiček
Suroviny |
Postup |
kyselé houby kyselé okurky čínské zelí 2 vařená vejce plnotučná hořčice barevná paprika sůl cukr ocet pepř |
Z kyselých hub, okurek, hořčice, sekaných vajec, octa, cukru a soli vymícháme dresink, kterým přelijeme krájené zelí a papriky. Nakonec vše opepříme. |
Díl č. 28 Datum vysílání 26.2.2006
1. Polská dršťková polévka
Suroviny |
Postup |
1 kg drštěk 500 g zeleniny na polévku 2 kosti na hovězí vývar muškátový oříšek zázvor majoránku sůl pepř strouhaný sýr na posypání |
Do osolené vody dáme vařit kosti společně s celými kusy zeleniny. Vařenou zeleninu nakrájíme na proužky. Do vývaru nastrouháme muškátový oříšek, okořeníme ho, přidáme dršťky a zahustíme moukou. Nakonec přidáme nakrájenou zeleninu. Polévku podáváme nejlépe posypanou strouhaným sýrem. |
2. Těstoviny s dary moře
Suroviny
|
Postup
|
200 g těstovin 250 g darů moře 2 menší šalotky 2 stroužky česneku 70 g špenátových listů zelenou petrželku 150 ml smetany na šlehání 30 g strouhaného parmazánu citrónovou šťávu sůl pepř olej |
Těstoviny uvaříme v dostatečně osolené vodě. Na pánvi nejprve osmahneme nakrájenou šalotku, pak plátky česneku. Poté krátce opečeme dary moře a nakonec zadusíme špenátové listy. Hned potom vše okořeníme a přidáme citrónovou šťávu, sůl, zalijeme smetanou a přidáme strouhaný parmazán. Směs zahřejeme a podáváme s těstovinami sypané sekanou petrželkou |
Díl č. 29 Datum vysílání 27. 2. 2006
1. Provensálské dušené hovězí
Suroviny |
Postup |
700 g hovězího masa 400 ml červeného vína 2 lžíce brandy tymián 1 střední cibule 1 snítka petrželové natě 1 stroužek česneku 2 mrkve 2 lžíce řapíkatého celeru divoké koření 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce másla 2 hrnky čerstvých hub 1 lžička rajčatového protlaku 1 pomeranč sůl pepř |
Do vína přidáme brandy, olivový olej a veškerou pokrájenou zeleninu, a vložíme maso nakrájené na kostky. Necháme v marinádě odležet. Na rozpálené směsi másla a oleje opečeme maso dohněda, přidáme zeleninu, zredukujeme marinádu a vlijeme k masu.Vložíme koření, přidáme protlak, promícháme a velmi zvolna dusíme. Na másle upravíme dozlatova žampiony. Když je maso měkké, vložíme houby, sůl, pepř, šťávu z pomeranče, vyjmeme koření a ještě lehounce povaříme.
|
2. Telecí játra s cuketou
Suroviny
|
Postup
|
250 g cukety 2 cibule 3 lžíce hladké mouky pepř sůl 3 polévkové lžíce olivového oleje máslo 500 g telecích jater 5 lžic bílého vína |
Cuketu nakrájíme na kostky, cibuli na plátky, a dusíme na oleji cca 10 minut. Mouku se solí a pepřem promícháme, obalíme v ní 4 plátky jater a opékáme 3 minuty po každé straně, na závěr zjemníme máslem. Do pánve přidáme víno a povaříme, vzniklou omáčkou přelijeme játra a podáváme. |
Díl č. 30 Datum vysílání 28. 2. 2006
1. Roláda z mletého masa s hráškem a salámem
Suroviny |
Postup |
1000 g mletého vepřového masa 3 lžíce škrobové moučky 200 ml mléka 1 cibule pepř sůl tuk na vymazání náplň: 3 vejce 1 lžíce hrášku 200 g měkkého salámu usekaná petrželka 1 lžička oleje pepř sůl |
Mleté maso osolíme, opepříme a přidáme škrobovou moučku. Přilijeme mléko a důkladně promícháme. Na fólii vytvoříme plát, poklademe usmaženými vejci, posypeme hráškem, nudličkami salámu a sekanou petrželkou a svineme. Roládu vložíme do tukem vymazaného pekáče, obložíme kolečky cibule, a upečeme do měkka. |
2. Doudlebská roláda
Suroviny
|
Postup
|
1000 g vepřové krkovice nebo plece 200 g uzeného masa 1 klobáska kořenící směs na vepřovou pečeni sůl kmín česnek |
Připravte si plát z vepřové krkovice nebo plece, naklepejte a vemněte sůl, kmín a prolisovaný česnek. Odřezky a kousky masa nahrubo posekejte, osolte a okořeňte. Přidejte trochu vody, promíchejte a fáš roztlačte na plát masa. Z uzeného masa nakrájejte kostky, z klobásky proužky, poskládejte po fáši, a zarolujte. Celou roládu zatočte do alobalu, pečlivě utáhněte a dejte péci. |
3. Různé závitky
Suroviny |
Postup |
2 plátky krkovice 2 kuřecí prsa 1 krůtí prsa sušené meruňky a švestky pistácie zelená a žlutá paprika červené sterilované fazole špenátové listy mandle sůl pepř kari |
1. Z kuřecích prsíček vytvoříme světlou fáš, ochutíme kari, přidáme špenátové listy, promícháme a zatočíme do alobalu. 2. Vepřovou sekaninu doplníme barevnými paprikami a červenými sterilovanými fazolemi a zatočíme do alobalu 3.Sušené meruňky a švestky s mandlemi a loupanými pistáciemi promícháme s krůtí mletinou, dáme do alobalu. Závitky v alobalu vložíme do pekáčku, podlijeme vodou a pečeme asi 25 minut. |