Jdi na obsah Jdi na menu
 


Díl č.273 - č. 279

Díl č.          273                                            Datum vysílání 4. 1. 2006

 

1. Zelný salát s mrkví a křenem

Suroviny

Postup

600 g bílého hlávkového zelí

70 ml oleje

70 g cukru krupice

30 g soli

100 g mrkve

60 g křenu

50 ml octa

Zelí nakrájíme na tenké nudličky. Ochutíme cukrem, solí a olejem, lehce promícháme a necháme odstát v chladu. Nakonec vmícháme nudličky z mrkve a strouhaný křen, dochutíme octem a podáváme.

 

2. Rychlý bramborový salát s vejci

Suroviny
Postup

500g vařených brambor

4 vejce

60g plnotučné hořčice

1 menší cibule

50 ml oleje

ocet, cukr a trochu soli

pažitka

Uvařené brambory vychladíme a nakrájíme na plátky.

Z vařených žloutků, hořčice, oleje, cukru, octa a soli vyšleháme dresink. Cibuli nakrájíme a krátce spaříme vroucí vodou. Dresinkem přelijeme brambory a dozdobíme cibulí, sekanými bílky a pažitkou.

 

 

Díl č. 274                                                  Datum vysílání 5. 1. 2006

 

1. Paella

Suroviny

Postup

240 g kulaté rýže 

150 g  libového vepřového masa 

150 g  kuřecího masa 

12 koleček klobásy chorizo

12 neloupaných krevet 

1   zelená paprika

1   červená paprika

3  stroužky česneku

100 g  zeleného hrášku

8  lžic olivového oleje

sůl

koření na paellu

Maso nakrájíme na menší kousky a opečeme na rozpáleném oleji dozlatova. Přidáme kolečka klobásy, nakrájené papriky, rýži a orestujeme. Zalijeme vařící osolenou vodou (dvakrát víc než rýže) a promícháme. Okořeníme, promícháme, vložíme česnek nakrájený na plátky, chvíli prudčeji vaříme, pak stáhneme plamen a nezakryté vaříme. Na závěr vložíme neloupané krevetky a hrášek a krátce dodusíme.  

 

2.  Salát

Suroviny
Postup

2 hlávkové saláty  (kudrnatá ruccola )

1 zelená paprika

1 červená paprika

1 menší cibule (fialová nebo šalotka)

3 vejce uvařená natvrdo

2 malé konzervy tuňáka v olivovém oleji

12 oliv

 sůl

 trochu olivového oleje

 

Salát omyjeme, natrháme na menší kousky a dáme do mísy, kde jsou již předem nakrájené papriky, cibule nakrájená na tenká kolečka, vše osolené a trochu polité olejem. Promícháme a nakonec přidáme tuňáka z konzervy a vejce nakrájená asi na osminky. Nakonec přidáme olivy.

 

 

3. Opilý kompot

Suroviny

Postup

18 sušených švestek

18 sušených meruněk

 6 sušených fíků

100 g  rozinek

3 jablka

500 ml červeného vina

kousek celé skořice 

Do hrnce dáme všechno sušené ovoce se skořicí, zalijeme vínem a vaříme, až sušené ovoce nabobtná. Pak přidáme nakrájená jablka a ještě povaříme do změknutí ovoce. Podáváme teplé. 

 

 

 

Díl č. 275                                         Datum vysílání: 6.1. 2006

 

1. Špagety s přelivem

Suroviny

Postup

500 g špaget

250 g měkkého tvarohu

200 g cukru

višňový kompot

4 ml třešňového likéru

600 ml mléka

želatina

máta

 

Špagety uvaříme v mléce a dáme zchladnout. Zbylé mléko dáme stranou. Měkký tvaroh rozmícháme s cukrem a přidáme nasekanou mátu. Ve šťávě z višní rozpustíme želatinu, zahřejeme a vmícháme do tvarohu. Tuto směs vlijeme do špaget, promícháme a dáme do mističek zatuhnout. Do rendlíku dáme višně se zbytkem šťávy, přidáme likér a zredukujeme. Špagety vyjmeme z mističek na talíř a přeléváme omáčkou.

 

 

2. Karamelové špagety

Suroviny
Postup

500 g špaget

250 g měkkého tvarohu

300 g cukru

višňový kompot

200 ml smetany

50 g másla

100 g vlašských ořechů

pomeranč

citrón

limetka

 

Špagety uvaříme v oslazené i osolené  vodě, slijeme a necháme vychladnout. Na pánvi rozpustíme cukr v másle na karamel. Přidáme šťávu z višní, smetanu a ořechy. Zlehka provaříme. Necháme trochu vychladnout a přidáme ke špagetám. Promícháme a vychladíme. Z tvarohu, kůry citrusů, cukru a pomerančové šťávy vyšleháme hmotu, ze které tvarujeme nočky. A ty, společně s višněmi, poklademe okolo špaget.

 

 

 

 

 

 

 

 Díl.č. 276                                                                Datum vysílání 7.1. 2006

 

1. Peříčka Krakonošovy sojky

Suroviny
Postup

2 kusy arabského chleba

200 g kuřecích prsíček

1 cibule

1 zelená paprika

100 g oliv

mražená kukuřice

kousek hlávkového zelí

grilovací koření

sůl

směs bylinek do jogurtu

kelímek bílého jogurtu

olej

 

Na nudličky nakrájené, osolené a okořeněné maso orestujeme společně s cibulí. Do směsi přidáme nakrájené papriky, olivy, kukuřici, koření, trochu bílého zelí a krátce podusíme.

Placku arabského chleba rozřízneme, naplníme ji směsí a ogrilujeme. Do bílého jogurtu vmícháme bylinkové koření a poléváme tím zapečený chleba na talíři.

 

 

 

2. Mančin šátek

Suroviny
Postup

400 g drůbežích jater

100 g anglické slaniny

1 malá cibule

½ kg brambor

2 vejce

 mléko

hladká mouka

sůl

pepř

česnek

majoránka

olej

worchestrová omáčka

 

Nejdříve si připravíme běžným způsobem směs na bramboráky.

Nastrouháme brambory, přidáme do nich trochu mouky, vajíčka, prolisovaný česnek, koření a pořádně promícháme.

Pak pečeme na rozpáleném oleji bramboráky.

Na pánvi orestujeme na kostičky nakrájená játra, anglickou slaninu, cibuli a zastříkneme worchestrovou omáčkou.

Touto směsí pak naplníme bramborák.

 

 

 

Díl č. 277                                                                 Datum vysílání 8.1. 2005

 

1.  Vepřové kotlety s hořčičnou  omáčkou s celerovou kaší

Suroviny

Postup

4 vepřové kotlety

1 sladkou smetanu

1 kysanou smetanu

10 nakládaných okurek

kapary

kelímek plnotučné hořčice

¼ másla

sklenici mléka

mouku na obalení

olej

sůl

½ kg brambor

1 celer

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zprudka opečeme.

 

Výpek z kotlet použijeme na přípravu omáčky.

 

Přidáme do něj rozpuštěné máslo a zalijeme sladkou smetanou s hořčicí, sekanými kapary a jemně nakrájenou okurkou a dobře promícháme.

 

Kotlety vložíme zpět do omáčky a necháme krátce podusit.

 

Podáváme s celerovou kaší, kterou vyšleháme z uvařeného celeru a brambor s mlékem. Kaši zjemníme máslem a kysanou smetanou.

 

 

 

2.  Kapr se sladkokyselou omáčkou

Suroviny
Postup

1 kapra

1 cibuli

1 česnek

1 lžičku zázvoru

sójovou omáčku

škrobovou moučku

kostku vývaru

sklenici čínského vína

2 sáčky rýže

sklenici cukru

hladkou mouku

trochu octa

olej

sůl

Nejdříve kapra očistíme, vykostíme a naporcujeme.

 

Poté si připravíme omáčku. Na másle zpěníme cibulku, přidáme na plátky nakrájený česnek, zázvor, přilijeme směsí z vývaru, ze sojové omáčky, čínského vína, octa, cukru a vody. Omáčku necháme projít varem.

 

Mezitím osolíme filety a obalíme je v hladké a poté je namočíme do těstíčka z vody a škrobové moučky a smažíme.

 

 

Porce přelijeme škrobem zahuštěnou omáčkou a podáváme s vařenou rýží.

 

 

 

 

 

 

 

 

Díl č. 278                                                  Datum vysílání 9. 1. 2006

 

1. Toskánská fazolová polévka

Suroviny

Postup

200 g bílých fazolí

150 m1 suchého bílého vína 

4 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

4,5 hrnku vývaru

1 cibule

1 lžíce petrželové natě

2 lžičky čerstvé bazalky 

sůl

mletý bílý pepř

 

Fazole namočíme přes noc do vody, druhý den vodu slijeme a nahradíme vývarem a vínem. Přidáme nakrájenou cibuli, a zvolna vaříme až 2 hodiny. Na olivovém oleji zpěníme nasekaný česnek,   bazalku, petrželku,  vložíme do polévky, krátce povaříme a dochutíme solí a pepřem.

 

 

2. Fazole s rýží

Suroviny
Postup

500 g červených fazolí

1000 ml vody

1 střední mrkev

1/ 3 hrnku řapíkatého celeru

2 stroužky česneku

půl lžičky červeného mletého pepře

čtvrt lžičky mletého nového koření

1 šunková kost

1 střední cibule

1 střední zelená paprika

1 bobkový list

půl lžičky tymiánu

čtvrt lžičky mletého černého pepře

Vodu z namočených fazolí slijeme a nahradíme 5 hrnky  vody čerstvé. Uvedeme do varu, snížíme teplotu a přidáme šunkovou kost, nakrájenou cibuli, hrubě nastrouhanou mrkev, nadrobno pokrájenou papriku, řapíkatý celer, česnek, bobkový list a  koření.   Část měkkých fazolí rozmačkáme o stěnu hrnce a osolíme,  vyjmeme šunkovou kost, ořežeme maso a nakrájené na malé kousky vložíme zpět. Na talíř dáme uvařenou rýži a přelijeme fazolemi.

 

 

 

3. Studentská bída

Suroviny

Postup

50 g laciného salámu 

1 cibule

1 stroužek česneku

2 krajíčky chleba

1 vejce

trochu oleje

Salám nakrájíme na kostičky, opečeme na oleji a vyjmeme. Na tuku opečeme směs cibule a česneku a později ještě na malé kostičky  nakrájený chléb. Když dostane topinkovou barvu, vrátíme salám a na všechno rozklepneme jedno vejce.

 

 

 

Díl č. 279                                                           Datum vysílání: 10.1. 2006

 

1. Houbová krémová polévka

Suroviny

Postup

1 cibule

150 g pórku

2 lžíce másla

400 g brambor

750 ml masového vývaru

250 g lišek

125 g smetany

100 g strouhané goudy

2 lžíce pažitky

sůl

pepř

muškát

 

Cibuli a pórek nakrájíme a na másle osmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme brambory nakrájené na kostky a vaříme. Očištěné a pokrájené lišky podusíme ve zbylém másle doměkka. Polévku rozmixujeme a dochutíme.  Rozpustíme v ní sýr, přidáme houby a zdobíme ušlehanou šlehačkou.

 

 

2. Plněné hovězí závitky

Suroviny
Postup

4 hovězí plátky

sůl

pepř

4 plátky vařené šunky

300 g vinné klobásy

2 lžíce sekané petrželky

2 pokrájené cibule

5 lžic oleje

250 ml červeného vína

Omyté, osušené plátky naklepeme, osolíme a opepříme. Šunku nakrájíme na nudličky. Klobásovou hmotu vytlačíme ze střívka, smícháme se šunkou a přidáme petrželku a cibuli. Naneseme na závitky, stočíme je a upevníme jehlami. Závitky opečeme v horkém oleji, zalijeme vínem a pečeme při 160°C  doměkka.

 

3. Flambované meruňky

Suroviny
Postup

500 g kompotovaných meruněk

1 lžíce másla

1 lžíce cukru

3 lžíce meruňkové marmelády

4 cl koňaku nebo brandy

bílé víno

200 ml vanilkové zmrzliny

meduňka na ozdobu

 

Meruňky necháme okapat. Máslo s cukrem zahřejeme v pánvi, až zežloutne. Přidáme marmeládu a víno. Potom přidáme meruňky, krátce zahřejeme,  přelijeme alkoholem a flambujeme.  Vanilkovou zmrzlinu rozdělíme do misek. Na ni navršíme flambované meruňky. Zdobíme snítkami meduňky.