Díl č.16 - č.20
Díl č. 16 Datum vysílání 14. 2. 2006
1. Koktejl z papáji a avokáda
Suroviny |
Postup |
1 zralá papája 1 zralé avokádo jablečný mošt 1 jarní cibulka 1 limetka 2 snítky máty půl lžičky hořčice 80 g smetanového sýra olej sůl bílý pepř |
Z limetkové kůry, šťávy, jablečného moštu, oleje, nasekané máty, hořčice, soli, pepře a nakrájené jarní cibulky vymícháme dresink. Papáju i avokádo oloupeme, vyjmeme jádra, nakrájíme na řezy a naaranžujeme do misky. Na závěr přidáme smetanový sýr, zalijeme dresinkem a necháme vychladit. |
2. Bliny s kaviárem
Suroviny
|
Postup
|
350 g mouky 2 vejce 20 g droždí 1 lžíce cukru 500 ml mléka sůl olej zakysaná smetana kaviár |
Uděláme si slané lívancové těsto a necháme ho nakynout. Na oleji z něj pečeme tenké lívanečky, na které pokládáme vždy lžíci studené zakysané smetany a trochu kaviáru. |
3. Čokoládová pěna
Suroviny |
Postup |
250 g čokolády na vaření 100 ml brandy 10 g práškové želatiny 3 vejce 3 žloutky 90 g cukru 150 ml šlehačky čokoláda na ozdobení |
Čokoládu s koňakem necháme rozpustit ve vodní lázni. V další misce smícháme vejce, žloutky a cukr, směs dáme nad nádobu s horkou vodou a šleháme do pěny. Pak vmícháme rozpuštěnou želatinu a čokoládu. Pěnu nalijeme do sklenic a necháme ztuhnout v chladničce. Ozdobíme šlehačkou a čokoládou. |
Díl č. 17 Datum vysílání 15. 2. 2006
1.Vařené hovězí maso – hovězí vývar s těstovinou
Suroviny |
Postup |
500 g hovězí oháňky sůl celý pepř 2 cibule 150 g kořenové zeleniny Domácí drobné těstoviny Petržel Polévkové koření |
Maso vložíme do vroucí vody a vaříme spolu s pepřem a cibulí. V polovině vaření přidáme kořenovou zeleninu a zvolna vaříme do měkka. Do scezeného vývaru zavaříme těstoviny a přidáme nudličky nakrájené zeleniny. Dochutíme tekutým polévkovým kořením |
2. Žampiónová omáčka
Suroviny |
Postup |
500 g vařeného hovězího 60 g oleje 60 g hladké mouky 500 ml vývaru z masa 150 ml smetany 50 g másla 200 g čerstvých žampiónů 1 cibule sůl ocet |
V kastrolu zpěníme na oleji cibulku, přidáme mouku, orestujeme a zalijeme vývarem. Rozšleháme a vaříme přibližně 20 minut. Na závěr zjemníme smetanou, dochutíme, vložíme na másle podušené žampiony a krátce povaříme. |
3. Domácí houskové knedlíky
Suroviny
|
Postup
|
150 - 200 ml. mléka 500g hrubé mouky 20g droždí 1 vejce 120 g rohlíků 20 g soli |
Z teplého mléka, soli, cukru, droždí a části mouky připravíme kvásek. Rohlíky nakrájíme na větší kostičky. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zalijeme kváskem a přidáme vejce. Zpracujeme těsto, zakryjeme a necháme kynout. Znovu prohněteme, zapracujeme nakrájené pečivo a vyválíme knedlíky. Opět necháme kynout a následně vaříme ve vroucí osolené vodě 12 – 15 minut podle velikosti. Uvařené propichujeme a potíráme tukem. |
Díl č. 18 Datum vysílání 16.2.2006
1 . Marmite du pêcheur podle Raula Tauvie – Rybářský kotlík s křupavou čepicí.
Suroviny
|
Postup
|
1000 g různých ryb – lze i sladkovodní 1 větší cibule 1 pórek 2 stroužky česneku 2 větší rajčata 150 g celer 150 g mrkev hladká mouka mletý pepř 2 žloutky curry zelená petrželka bazalka tymián sůl olivový olej listové těsto |
Ryby očistíme, oddělíme čisté rybí maso a z ostatního uvaříme v 1 litru vody silný vývar. Mezitím co se vývar vaří, nakrájíme rybí maso na menší kousky . V oleji osmahneme nakrájenou cibuli, pórek a krájený česnek . Přidáme nakrájená rajčata, nahrubo strouhaný celer, mrkev a osolíme. Zalijeme přecezeným vývarem , přidáme rybí maso a provařujeme. Dochutíme pepřem, lžičkou curry, zeleným kořením a zahustíme jíškou. Uvařenou polévku rozlijeme do misek. Okraje misek potřeme zvnějšku žloutkem. Připravíme si listové těsto, které vyválíme na větší průměr než je hrdlo misky a položíme je na misku s polévkou.Pečlivě utěsníme a vložíme do rozehřáté trouby. |
2 . Omelette norvégienne – norvéžská omeleta
Suroviny
|
Postup
|
1 génoise – dortový piškotový korpus průměru 20 cm 500 ml vanilková zmrzlina 6 vajec 100 g cukr krupice 50 g cukr moučka 50 ml brandy 50 ml griotky |
Z bílků vyšleháme pevný sníh. Do něj zašleháme cukr a 2 žloutky. Směs dáme do cukrářského sáčku s velkou vroubkovanou tryskou. Piškot rozkrojíme na dvě poloviny. Na porcelánovou zapékací mísu dáme jeden plát a dobře jej navlhčíme alkoholem. Zmrzlinu rozložíme na dolní piškot. Navrch přiložíme druhou polovinu piškotu. Zmrzlinový základ hojně pokryjeme šlehaným sněhem a posypeme moučkovým cukrem. Na plech dáme ledovou tříšť a na ni postavíme oválnou mísu s připravenou omeletou. Pečeme na horní příčce při 220 ° C cca 10 minut. |
Díl č. 19 Datum vysílání: 17.2.2006
1. Fazolový koláč s telecím masem
Suroviny |
Postup |
Těsto: 30 g droždí 125 ml mléka 200 g polohrubé mouky 100 g ovesných vloček 50 g másla 1 vejce Náplň: 300 g fazolov.lusků 300 g telecí kýty 200 g mrkve 100 g sušených rajčat Zálivka: 4 vejce 150 g strouhaného sýra 125 ml smetany 200 g kysané smetany 4 stroužky česneku sůl, pepř, chilli olivový olej |
Z droždí, mléka, polohrubé mouky a vloček vypracujeme těsto a necháme kynout. Maso nakrájíme, osmažíme na oleji, okořeníme a smícháme s fazolemi,rajčaty, mrkví a sýrem. Z těsta vyválíme placku, vyložíme jí formu a rozprostřeme fazolovou směs. Smícháme 4 vejce se smetanou a s kysanou smetanou, přidáme rozdrcený česnek a okořeníme. Nalijeme na fazolovou směs a pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut. |
2. Fazolová pie s mrkví
Suroviny
|
Postup
|
Korpus: 250 g hladké mouky 200 g másla 100 g jemných ovesných vloček 5 lžic mléka 500 g fazolí 2 hlavy česneku sůl, pepř, oregano 6 vajec 1dcl smetany 500 g očištěné mrkve 400 g eidamu škrobová moučka |
Z mouky, mléka, másla, soli a ovesných vloček vytvoříme těsto, které vmáčkneme do formy a dáme předpéct. Fazole uvařené s česnekem, oreganem a pepřem scedíme a rozmixujeme. Vychladlou směs smícháme s vejci, škrobovou moučkou a zjemníme smetanou. Na upečený korpus dáme vrstvu fazolové hmoty, poskládáme uvařenou mrkev, zbytek fazolové náplně, poklademe slaninou a dáme péci. Těsně před dopečením posypeme sýrem. |
Díl č. 20 Datum vysílání: 18.2.2006
- Šunková pěna s klobásou
Suroviny |
Postup |
120 g pomazánkového másla 250 g šunky 100 g klobásy citrónová šťáva pórek sůl |
Šunku nakrájíme na drobné kousky a vmícháme jí do pomazánkového másla ochuceného citrónovou šťávou. Přidáme jemně sekaný pórek a mažeme na řezy z pečiva. Zdobíme klobáskou a pórkem. |
- Hermelínový salát
Suroviny |
Postup |
120 g pomazánkového másla 3 ks Hermelínu zelené a černé olivy sterilovaná červená paprika |
Větší část Hermelínu nahrubo nastrouháme, přidáme nasekané černé a zelené olivy a sterilované červené papriky. Mažeme na pečivo, zdobíme řezem hermelínu a černou olivou. |
- Bruschetta
Suroviny |
Postup |
10 plátků veky 10 ml panenského olivového oleje 3 stroužky česneku 500 g rajčat cibule sůl mletý pepř bazalka |
Nadrobno nakrájíme cibuli a česnek, zakápneme olivovým olejem, přidáme bazalku, sůl a pepř a promícháme. Poté přidáme na kostičky nakrájená loupaná rajčata. Vzniklou směs roztíráme na opečené plátky veky. |