Díl č.21 - č.25
Díl č. 21 Datum vysílání 19. 1. 2006
1. Pečená vepřová krkovice s maminčiným zelím
Suroviny |
Postup |
½ kg vepřové krkovice s kostí 3 stroužky česneku sůl kmín trochu hladké mouky maminčino dušené zelí: ½ kg kysaného zelí 1 cibule 50g sádla 2 syrové brambory sůl cukr ocet |
Vykostěné maso osolíme, okmínujeme, potřeme česnekem, dáme společně s na kostičky nasekanými kostmi na pekáč, přelijeme vodou, přikryjeme a dáme péct. Propláchnuté zelí zalijme vodou, osolíme a dáme vařit. Na sádle dohněda osmahneme najemno nakrájenou cibulku, kterou přidáme ke scezenému a propláchnutému zelí. Přidáme k němu trošku vody, najemno nastrouhanou bramboru, osolíme a necháme podusit. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem |
2. Zdendova cibulová polévka
Suroviny
|
Postup
|
500 ml vývaru nebo polévkovou kostku cibule sádlo sůl cukr ocet petrželka nudle |
Dohněda osmaženou cibulku zalijeme vývarem a převaříme. Přidáme těstoviny a ochutíme solí, octem a cukrem. Povaříme a podáváme. |
Díl č. 22 Datum vysílání 20. 2. 2006
1. Fazolový guláš se zázvorem
Suroviny |
Postup |
200 g červených fazolí sezamový olej l lžička drceného kmínu 1 lžička zázvoru 3-4 cibule 1 mrkev kousek červené řepy mořská sůl 2 stroužky česneku sójová omáčka zelené natě pórku kukuřičný škrob sójová smetana |
Fazole namočíme a uvaříme doměkka. V kastrolu osmahneme cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev, červenou řepu, sušený zázvor, kmín, uvařené fazole a krátce podusíme. Podlijeme vývarem z fazolí a povaříme. Přidáme sójovou smetanu, kukuřičný škrob a povaříme. Na závěr přidáme sójovou omáčku, česnek, zelené natě pórku a krátce povaříme. |
2. Kvašená zelenina neboli pickles
Suroviny
|
Postup
|
1 kg zeleniny vhodné na kvašení: např. mrkev, zelí, cibule, ředkve či kedlubny 1 křen mořská sůl kmín velká skleněná či keramická nádoba |
Zeleninu nastrouháme.Vše smícháme, osolíme. Propracujeme tak, aby zelenina pustila šťávu. Napěchujeme do velké skleněné nádoby. Necháme při pokojové teplotě 3-7 dní kvasit. Když je zelenina zkvašená, přendáme ji do chladu a uzavřeme do zavařovacích skleniček. Nezavařujeme! |
3. Špaldové sušenky z pivního těsta
Suroviny |
Postup |
500 g hladké špaldové mouky 150 g rostlinného tuku 300 ml nepasterovaného piva mořská sůl sezamová semínka, dle chuti i mák či kmín |
Ze všech surovin vytvoříme těsto. Z něj vyválíme buď tyčinky, které mezi prsty jemně pokroutíme a ozdobíme semínky. Můžeme z těsta také udělat preclíky, či vykrajovat malé sušenky, které posypeme seznamem, mákem či kmínem. Pečeme při 150o C asi 15 minut. |
Díl č. 23 Datum vysílání 21. 2. 2006
1. Kreolská polévka Gumbo
Suroviny |
Postup |
1,5 l kuřecího vývaru 600 g kuřete 300 g ostré klobásy 200 g vařené rýže 2 zelené papriky 4 stroužky česneku 3 cibule řapíkatý celer sušený tymián sušená bazalka červený pepř olej hladká mouka 1 bobkový list čerstvá bazalka svazek jarní cibulky |
Na rozehřátém oleji osmažíme kousky kuřecího masa a ostré klobásy. Osmažené maso vyjmeme, vložíme do velkého hrnce, zalijeme vývarem a dáme vařit. Na zbylém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a papriku. K tomu přidáme prolisovaný a krájený česnek, bobkový list, sušenou bazalku, tymián a červený pepř, vše dobře promícháme a přidáme do vývaru. Vaříme dokud není maso měkké. Na zahuštění si připravíme z oleje a hladké mouky tmavou jíšku. Na závěr přidáme do zahuštěné polévky vařenou rýži, nakrájenou jarní cibulku a čerstvou bazalku. |
2. Polévka s párky a čočkou
Suroviny
|
Postup
|
4 párky konzerva čočky 1 cibule 1 lžíce oleje 2 lžíce rajské šťávy půl lžíce cukru sůl pepř malý pecen chleba petrželka |
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme v hrnci na oleji. Přidáme rajčatovou šťávu, čočku, přilijeme vodu, osladíme, osolíme, opepříme a vaříme. Párky nakrájíme na kousky, opečeme a přidáme do hrnce. Vroucí polévku zahustíme střídou z vydlabaného chleba, ve kterém polévku podáváme a ozdobíme nasekanou petrželkou. |
3. Zuppa pavese
Suroviny |
Postup |
1 l hovězího vývaru 4 vejce 4 plátky bílého chleba 60 g másla parmazán pepř |
Na másle osmahneme krajíčky chleba a vývar přivedeme k varu. Do každého talíře položíme plátek osmahnutého chleba, na něj vyklepneme jedno vejce a zalijeme vroucí polévkou. Posypeme parmazánem a opepříme. |
Díl č. 24 Datum vysílání 22. 2. 2006
1. Maso dvou vůní
Suroviny |
Postup |
250 g vepřové kýty 250 g kuřecích prsíček 2 vejce 50 g škrobové moučky sůl glutaman mletý zázvor sladká paprika česnek kari koření cukr olej sterilovaná červená kapie sojová omáčka bílé víno zelená petrželka |
Vepřové i kuřecí maso pokrájíme. Vepřové naložíme do směsi z vajec, škrobové moučky, zázvoru, papriky, soli a glutamanu, kuřecí maso naložíme stejně - jen s jiným kořením, přidáme kari a cukr. Naložená masa opékáme zvlášť na rozpáleném oleji. K vepřovému přidáme na závěr krájenou sterilovanou kapii s trochou nálevu, česnek a zastříkneme sojovou omáčkou. Kuřecí maso zastříkneme bílým vínem a trochou sojové omáčky a posypeme sekanou petrželkou. |
2. Čínské nudle se zelím
Suroviny |
Postup
|
200 g rýžových nudlí 200 g hlávkového zelí 1 pálivá paprička 1 cibule olivový olej sůl ocet pepř 1 lžíce medu pažitka |
Nudličky hlávkového zelí krátce povaříme v osolené vodě. Na pánvi opékáme kousky cibule až zezlátne, přidáme okapané zelí a nasekanou papričku. Zastříkneme octem, opepříme a přidáme med. Krátce podusíme, do pánve vložíme uvařené rýžové nudle, pažitku a vše prohřejeme. |
3. Salát z hub a pórku
Suroviny
|
Postup
|
150 g hub shi-take 150 g pórku 100 g celeru 1 stroužek česneku 4 lžíce rýžového vína 4 lžíce olivového oleje sůl glutaman 4 lžíce sojové omáčky |
Nakrájený pórek a celer spaříme vroucí vodou. Plátky hub zprudka opečeme na suché pánvi. Z prolisovaného česneku, octa, oleje a sojové omáčky vyšleháme zálivku. Zalijeme jí salát a dáme na hodinu odležet do chladu. |
Díl č. 25 Datum vysílání 23.2.2006
1 . Moderní koblihy rodiny Stupkových
Suroviny
|
Postup
|
500g hladké mouky 3 žloutky 300 ml mléka 100 g majolky 20 gramů droždí 2 pol.lžíce cukru 50 ml tuzemsku meruňková zavařenina sůl citronová kůra olej |
Z ingrediencí si připravíme kynuté těsto, které po vykynutí na pomoučeném vále rozválíme asi na ½ cm vrstvu. Vykrajujeme kolečka asi o průměru 6 cm Do středu kroužku dáme trochu zavařeniny a přikryjeme nepomoučenou stranou druhého kolečka. Okraje přitiskneme a urovnáme. Hotové položíme na nahřátý ubrus posypaný moukou. Chráníme před průvanem a chladem. Rozpálíme tolik oleje, aby byl do poloviny výšky koblihy. První stranu smažíme pod poklicí a bez obracení. Jehlou obrátíme a hotové vyjmeme a na savém papíře ztratí mastnotu. Pocukrujeme a servírujeme. |
3. Zabijačkové zelí
Suroviny
|
Postup
|
500 g vepřové kýty 2 cibule 1000 g kysaného zelí pálivá mletá paprika 5 bobulí jalovce 8 stroužků česneku 100 ml pálenky-jalovcová pepř sůl sádlo |
Maso nakrájíme na malé kostičky. Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidám e pálivou papriku. Přidáme maso, osolíme, opepříme, přidáme 5 bobulí jalovce a ve vývaru skoro do měkka maso udusíme. Potom přidáme nakrájené zelí a pomalu dodusíme doměkka. Na závěr přidáme utřený česnek a vlijeme pálenku. Jí se jak teplý tak i studený . |