Díl č.1 - č.5
Díl č.1 Vysílání dne: 30.1.2006
- Americké čokoládové cookies
Suroviny |
Postup |
500 g polohrubé mouky 5 g prášku do pečiva 5 g soli 250 g másla 150 g krystalového cukru 150 g hnědého cukru 350 g hořké čokolády 15 ml vanilkového aroma 30 g vlašských ořechů 2 vejce |
Čokoládu a ořechy nasekáme na drobné kousky. Utřeme máslo s krystalovým a hnědým cukrem, přidáme vanilkové aroma a trochu soli. Do vzniklé masy postupně vmícháme obě vejce, mouku s práškem do pečiva a nakonec nasekanou čokoládu a ořechy. Z těsta tvoříme kuličky a klademe je na pečící papír. Pečeme v předehřáté troubě 10 – 15 min., dokud se cookies nerozpečou a nezískají zlatavě hnědou barvu. |
- Mousse z bílé čokolády
Suroviny |
Postup |
250 g kvalitní bílé čokolády 375 ml smetany na šlehání 3 vejce 80 ml mléka 50 g cukru ostružiny na zdobení |
Ušleháme šlehačku a bílky s cukrem. Ve vodní lázni necháme rozpustit kvalitní bílou čokoládu s mlékem. Důkladně rozmícháme, abychom docílili sirupovité konzistence. Přidáme žloutky a za stálého míchání zchlazujeme. Do čokolády postupně vmícháme polovinu šlehačky a sníh z bílků. Na závěr přidáme do hladké hmoty zbytek šlehačky. Hmotu nalijeme do formy a necháme asi 3 hodiny vychladit. Hotový dezert zdobíme ostružinami. |
- Horká čokoláda
Suroviny |
Postup |
200 ml mléka 200 ml smetany 150 g hořké čokolády 3 g mleté skořice 50 g cukru vanilkové aroma mandlové aroma šlehačka na zdobení |
Všechny ingredience (kromě aromat) rozehřejeme a na mírném ohni za stálého šlehání chvilku povaříme. Přidáme extrakty a odstavíme. Podáváme v šálcích ozdobené šlehačkou. |
Díl č. 2 Vysílání dne: 31.1.2006
1. Cvípochy
Suroviny |
Postup |
125 g pískového cukru 160 g mouky 5 vajec fenykl |
Žloutky oddělíme od bílků a utřeme je spolu s cukrem. Poté přidáme trochu tlučeného fenyklu, sníh vyšlehaný z bílků a mouku. Připravené těsto pečeme ve formě dozlatova. Vystydlé nakrájíme na plátky a dáme do trouby vysušit. |
2. Gerštl z krup
Suroviny |
Postup |
100 g vařených krupek 2 lžíce másla sůl muškátový květ 0,5 l vývaru 100 ml smetany 2 žloutky petrželka |
Do vařených krupek přidáme máslo, sůl, muškátový květ a zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Nakonec vmícháme žloutky se smetanou a nasekanou petrželku. |
3. Amuletky na sardeli
Suroviny |
Postup |
2 lžíce sádla 300 g rybího masa malá cibulka sůl mletý pepř 2 lžíce másla 8 vajec 8 sardelových řezů 50 g zelené cibule |
Rybí maso nahrubo nasekáme. Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme rybí maso, osolíme, opepříme a zlehka podusíme. Ze šlehaných vajec připravíme omeletky dochucené osmaženou cibulkou a sardelkami a necháme zapéct po obou stranách. Omeletky naplníme připravenou směsí a zarolujeme. |
Díl č. 3 Vysílání dne.1.2.2006
1. Chlebíčky, kanapky, chuťovky
Suroviny – jako nákup z obchodu |
Postup |
Šunka dušená 100g (kráj.) Šunka kuřecí prsní 100g (kráj.) Anglická slanina 100g (kráj.) Salám gourmet 100g (kráj.) Sýr plátkový, balený 150g Sýr Niva 100g Sýr hermelín 1 ks Sýr Blaťácké zlato 150g Pomazánkové máslo 2 bal. Na zdobení Sterilované kapie červené (v celku) Sterilované okurky Pórek Křen Balíček želatiny Zelená petrželka Olivy Sušená a nakládaná rajčata Hroznové víno Mandarinka Jablko Vlašské ořechy vyloupané Chlebíčková veka Bagety světlé i tmavé Rohlíky obyč. i tmavé |
|
2. Salát na obložené chlebíčky
Suroviny
|
Postup
|
4 vařené brambory 2 vejce 50g salámu majonéza sterilované okurky hořčice kečup ocet sůl |
Suroviny nakrájíme a nastrouháme na drobné kousky a spojíme dresinkem z vařených žloutků, majonézy, hořčice, kečupu, soli a octa |
4. Želé z ovocného kompotu
Suroviny |
Postup |
500g hruškového kompotu citrónová šťáva 2 lžíce brusinkového kompotu 2 balíčky dortového želé |
Hruškový kompot i s nálevem rozmixujeme, vmícháme dortové želé a přivedeme k varu. Pak do všeho zamícháme brusinky, nalijeme do formiček a necháme ztuhnout v chladu. |
Díl č. 4 Datum vysílání 2. 2. 2006
1 . Fondue sýrové
Suroviny
|
Postup
|
800 g tvrdého sýra, 2-3 druhy 200 ml. bílé víno 100 ml. třešňovice, 1 PL škrobové moučky muškát oříšek česnek chléb |
Nádobu na fondue vytřeme česnekem. Vlijeme víno a zahřejeme. Na kousky nakrájený sýr vsypeme , nastrouháme trochu muškátového oříšku a za stálého míchání připravujeme hladkou omáčku. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchané v troše studeného vína, krátce povaříme a přilijeme pálenku. Napichujeme chléb a máčíme v sýrové omáčce. |
2 . Fondue masové
Suroviny
|
Postup
|
250 g hovězího masa 250 g kuřecího masa 250 g vepřového masa 200 ml olej kečup cibulky čerstvé žampiony pepř sůl
|
Do rozpálené nádoby na fondue nalijeme olej. Maso nakrájíme na tenké plátky které napichujeme střídavě se žampiony či cibulkou na jehly a smažíme do zlatova. Kousky vidličkou stahujeme na talířek a přidáme libovolné chuťové doplňky. |
3. Dipy – ořechový, bylinkový, česnekový a ďábelský
Suroviny
|
Postup
|
tvaroh majonéza sekané oříšky zakysaná smetana strouhaný sýr kečup zelená petželka řeřicha kopr bazalka estragon citrónová šťáva worcester česnek chilli olej bílý pepř pepř sůl |
Ořechový : připravíme z tvarohu, majonézy,sekaných ořechů, pepře, worcesteru a soli. Zelený : zakysaná smetana, zelená petrželka, řeřicha, bazalka, kopr,estragon a sůl. Česnekový: majonéza, jogurt, česnek, strouhaný sýr, citrónová šťáva, sůl, pepř Ďábelský : chilli olej, hořčice, kečup, bílý pepř. |
Díl č. 5 Datum vysílání: 3.2.2006
1. Rybí filety v listovém župánku
Suroviny |
Postup |
2 ks listového těsta 200 g filetů z tresky 200 g filetů z lososa 50 g sardelové pasty 1 bylinkové pesto 1 vejce 2 žloutky 150 g špenátových listů 5 cl bílého vína 150 g másla 200 g větší mrkve 200 g celeru 200 g pórku 200 g malé cukety olivový olej bílý pepř sůl |
Rybí filé osolíme, potřeme sardelovou pastou a zabalíme do špenátových listů. Lososa ochutíme bylinkovým pestem. Položíme na listové těsto, ze kterého vytvoříme závin. Potřeme vajíčkem a pečeme asi 20 minut při 190-200 °C. Z kořenové zeleniny, cukety a pórku nakrájíme hranolky, které podle druhu a tvrdosti zeleniny spaříme v horké vodě. Potom zeleninu z chladíme, orestujeme na másle a ochutíme bylinkovým pestem. Ze žloutků, másla a vína připravíme ve vodní lázni holandskou omáčku.
|
2. Taštičky z listového těsta s náplní z rybího filé
Suroviny
|
Postup
|
listové těsto 500 g rybího filé sardelová pasta 5 vajec 1 střední cibule 2 lžičky dijonské hořčice 100 ml bílého vína bešamel na zahuštění muškátový oříšek sezamová semínka sůl pepř ledový salát |
Z listového těsta vyválíme plát, který ozdobným kráječem rozdělíme na čtverce. Na každý čtverec dáme náplň, kterou připravíme z rybího filé, které orestujeme na cibulce, přidáme muškátový oříšek, sardelovou pastu, hustý bešamel, sůl, pepř, dijonskou hořčici a bílé víno. Přehneme jako šáteček, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a dáme zapéct asi na 15 minut. Podáváme s ledovým salátem, do kterého přidáme rajčata, ančovičky, uvařená vejce, červenou cibuli, limetkovou šťávu a olivový olej. |