Jdi na obsah Jdi na menu

Díl č.1 - č.5

Díl č.1                                                                       Vysílání dne: 30.1.2006

 

  1. Americké čokoládové cookies

Suroviny

Postup

500 g polohrubé mouky

5 g prášku do pečiva

5 g soli

250 g másla

150 g krystalového cukru

150 g hnědého cukru

350 g hořké čokolády

15 ml vanilkového aroma

30 g vlašských ořechů

2 vejce

Čokoládu a ořechy nasekáme na drobné kousky. Utřeme máslo s krystalovým a hnědým cukrem, přidáme vanilkové aroma a trochu soli. Do vzniklé masy postupně vmícháme obě vejce, mouku s práškem do pečiva a nakonec nasekanou čokoládu a ořechy. Z těsta tvoříme kuličky a klademe je na pečící papír. Pečeme v předehřáté troubě 10 – 15 min., dokud se cookies nerozpečou a nezískají zlatavě hnědou barvu.

 

  1. Mousse z bílé čokolády

Suroviny

Postup

250 g kvalitní bílé čokolády

375 ml smetany na šlehání

3 vejce

80 ml mléka

50 g cukru

ostružiny na zdobení

Ušleháme šlehačku a bílky s cukrem. Ve vodní lázni necháme rozpustit kvalitní bílou čokoládu s mlékem. Důkladně rozmícháme, abychom docílili sirupovité konzistence. Přidáme žloutky a za stálého míchání zchlazujeme. Do čokolády postupně vmícháme polovinu šlehačky a sníh z bílků. Na závěr přidáme do hladké hmoty zbytek šlehačky. Hmotu nalijeme do formy a necháme asi 3 hodiny vychladit. Hotový dezert zdobíme ostružinami.

 

 

  1. Horká čokoláda

Suroviny

Postup

200 ml mléka

200 ml smetany

150 g hořké čokolády

3 g mleté skořice

50 g cukru

vanilkové aroma

mandlové aroma

šlehačka na zdobení

 

Všechny ingredience (kromě aromat) rozehřejeme a na mírném ohni za stálého šlehání chvilku povaříme. Přidáme extrakty a odstavíme. Podáváme v šálcích ozdobené šlehačkou.

 

 

 

 

 

 

 

Díl č. 2                                                         Vysílání dne: 31.1.2006

 

 

1. Cvípochy

Suroviny

Postup

125 g pískového cukru

160 g mouky

5 vajec

fenykl

 

Žloutky oddělíme od bílků a utřeme je spolu s cukrem. Poté přidáme trochu tlučeného fenyklu, sníh vyšlehaný z bílků a mouku. Připravené těsto pečeme ve formě dozlatova. Vystydlé nakrájíme na plátky a dáme do trouby vysušit.

 

 

2. Gerštl z krup

Suroviny

Postup

100 g vařených krupek

2 lžíce másla

sůl

muškátový květ

0,5 l vývaru

100 ml smetany

2 žloutky

petrželka

Do vařených krupek přidáme máslo, sůl, muškátový květ a zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Nakonec vmícháme žloutky se smetanou a nasekanou petrželku.

 

3. Amuletky na sardeli

Suroviny

Postup

2 lžíce sádla

300 g rybího masa

malá cibulka

sůl

mletý pepř

2 lžíce másla

8 vajec

8 sardelových řezů

50 g zelené cibule

 

Rybí maso nahrubo nasekáme. Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme rybí maso, osolíme, opepříme a zlehka podusíme. Ze šlehaných vajec připravíme omeletky dochucené osmaženou cibulkou a sardelkami a necháme zapéct po obou stranách. Omeletky naplníme připravenou směsí a zarolujeme.

 

Díl č. 3                                                                            Vysílání dne.1.2.2006      

                                                           

1. Chlebíčky, kanapky, chuťovky

Suroviny – jako nákup z obchodu

Postup

Šunka dušená 100g (kráj.)

Šunka kuřecí prsní 100g (kráj.)

Anglická slanina 100g (kráj.)

Salám gourmet 100g (kráj.)

Sýr plátkový, balený 150g

Sýr Niva 100g

Sýr hermelín 1 ks

Sýr Blaťácké zlato 150g

Pomazánkové máslo 2 bal.

            Na zdobení

Sterilované kapie červené (v celku)

Sterilované okurky

Pórek

Křen

Balíček želatiny

Zelená petrželka

Olivy

Sušená a nakládaná rajčata

Hroznové víno

Mandarinka

Jablko

Vlašské ořechy vyloupané

Chlebíčková veka

Bagety světlé i tmavé

Rohlíky obyč. i tmavé

 

 

2. Salát na obložené chlebíčky

Suroviny
Postup

4   vařené brambory

2   vejce 

50g salámu

majonéza 

sterilované okurky

hořčice

kečup

ocet

sůl

 

 

Suroviny nakrájíme a nastrouháme na drobné kousky a spojíme dresinkem z vařených žloutků, majonézy, hořčice, kečupu, soli a octa

 

 

4. Želé z ovocného kompotu

Suroviny

Postup

500g hruškového kompotu

citrónová šťáva

2 lžíce brusinkového kompotu

2 balíčky dortového želé

Hruškový kompot i s nálevem rozmixujeme, vmícháme dortové želé a přivedeme k varu. Pak do všeho zamícháme brusinky, nalijeme do  formiček a necháme ztuhnout v chladu.

 

 

 

 

 

 

 

Díl č. 4                                                                     Datum vysílání 2. 2. 2006

 

1 . Fondue sýrové

Suroviny
Postup

800 g tvrdého sýra, 2-3 druhy

200 ml. bílé víno

100 ml. třešňovice,

1 PL škrobové moučky

muškát oříšek

česnek

chléb

 

Nádobu na fondue vytřeme česnekem. Vlijeme víno a zahřejeme.  Na kousky nakrájený sýr vsypeme , nastrouháme trochu muškátového oříšku a za stálého míchání připravujeme hladkou omáčku. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchané v troše studeného vína, krátce povaříme a přilijeme pálenku.

Napichujeme chléb a máčíme v sýrové omáčce.

 

 

2 . Fondue masové

Suroviny
Postup

250 g hovězího masa

250 g kuřecího masa

250 g vepřového masa

200 ml olej

kečup

cibulky

čerstvé žampiony

pepř

sůl

 

 

Do rozpálené nádoby na fondue nalijeme olej. Maso nakrájíme na tenké plátky které napichujeme střídavě se žampiony či cibulkou na jehly a smažíme do zlatova. Kousky vidličkou stahujeme na talířek a přidáme libovolné chuťové doplňky.

 

 

3. Dipy – ořechový, bylinkový, česnekový a ďábelský

 

Suroviny
Postup

tvaroh

majonéza

sekané oříšky

zakysaná smetana

strouhaný sýr

kečup

zelená petželka

řeřicha

kopr

bazalka

estragon

citrónová šťáva

worcester

česnek

chilli olej

bílý pepř

pepř

sůl

 

Ořechový : připravíme z tvarohu, majonézy,sekaných ořechů, pepře, worcesteru a soli.

Zelený : zakysaná smetana, zelená petrželka, řeřicha, bazalka, kopr,estragon a sůl.

Česnekový: majonéza, jogurt, česnek, strouhaný sýr, citrónová šťáva, sůl, pepř

Ďábelský : chilli olej, hořčice, kečup, bílý pepř.

 

  

 

 

Díl č. 5                                                      Datum vysílání: 3.2.2006

 

1. Rybí filety v listovém župánku

Suroviny

Postup

2 ks listového těsta

200 g filetů z tresky

200 g filetů z lososa

50 g sardelové pasty

1 bylinkové pesto

1 vejce

2 žloutky

150 g špenátových listů

5 cl bílého vína

150 g másla

200 g větší mrkve

200 g celeru

200 g pórku

200 g malé cukety

olivový olej

bílý pepř

sůl

Rybí filé osolíme, potřeme sardelovou pastou a zabalíme do špenátových listů. Lososa ochutíme bylinkovým pestem. Položíme na

 listové těsto, ze kterého vytvoříme závin. Potřeme vajíčkem a pečeme asi 20 minut při 190-200 °C. Z kořenové zeleniny, cukety a pórku nakrájíme hranolky, které podle druhu

 a tvrdosti zeleniny spaříme v horké vodě. Potom zeleninu

 z chladíme, orestujeme na másle a ochutíme bylinkovým pestem. Ze žloutků, másla a

 vína připravíme ve vodní lázni holandskou omáčku.

 

 

2. Taštičky z listového těsta s náplní z rybího filé

Suroviny
Postup

listové těsto

500 g rybího filé

sardelová pasta

5 vajec

1 střední cibule

2 lžičky dijonské hořčice

100 ml bílého vína

bešamel na zahuštění

muškátový oříšek

sezamová semínka

sůl

 pepř

ledový salát

 

Z listového těsta vyválíme plát, který ozdobným kráječem rozdělíme na čtverce. Na každý čtverec dáme náplň, kterou připravíme z rybího filé, které orestujeme na cibulce, přidáme muškátový oříšek, sardelovou pastu, hustý bešamel, sůl, pepř,  dijonskou hořčici a  bílé víno. Přehneme jako šáteček, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a dáme zapéct asi na 15 minut. Podáváme s ledovým salátem, do kterého přidáme rajčata, ančovičky, uvařená vejce, červenou cibuli, limetkovou šťávu a  olivový olej.